.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Kompaktný a smrtiaci dron pre pechotu

Poľsko, 15. septembra 2024 – Poľská spoločnosť Grupa WB dokončila práce na sľubnom multifunkčnom bezpilotnom lietadle X-Fronter. Tento produkt je malých rozmerov a ľahko sa používa. S jeho pomocou budú môcť pešie jednotky vykonávať prieskum alebo ničiť zistené ciele.


 

Vo vývoji

Grupa WB (aka WB Group) pracuje na projekte X-Fronter od začiatku tohto desaťročia. V máji 2022 prvýkrát predstavila materiály o tomto projekte. Potom ukázali vzhľad produktu, pomenovali hlavné charakteristiky a oznámili funkcie. Projekt X-Fronter bol predstavený ako ľahký a kompaktný UAV, ktorý možno nosiť na zariadení operátora a pripraviť na štart v minimálnom čase. Vďaka vymeniteľným modulom môže X-Fronter vykonávať prieskumné úlohy a úlohy určenia cieľov, ako aj útočiť na nájdený cieľ. Bol navrhnutý pomerne vyvinutý riadiaci systém s niekoľkými prevádzkovými režimami. X-Fronter mal nasledovať príkazy operátora, pohybovať sa po trase a dokonca pracovať ako súčasť “roja”. V čase prvého oznámenia už bol vytvorený všeobecný vzhľad nového UAV, ale experimentálne vybavenie zjavne stále chýbalo. Dron sa musel ukázať len vo forme grafických materiálov. Ako skoro sa začne s montážou skutočných prototypov, nebolo špecifikované. Po dlhom čakaní sa objavili nové informácie. V predvečer hlavnej poľskej vojensko-technickej výstavy MSPO 2024 Grupa WB pripomenula svoj ľahký dron . Uvádza sa, že práca na X-Fronter je teraz dokončená a teraz sa ukáže hotové UAV.

 

 

Kompaktný a ľahký

Dron X-Fronter vychádza zo známeho a už opakovane implementovaného konceptu. Jedná sa o kompaktný a ľahký prieskumný a úderný UAV určený pre pechotu alebo špeciálne jednotky. Mal by byť súčasťou vybavenia bojovníka a mal by mu pomôcť študovať situáciu a ničiť ciele. Nový poľský UAV má valcové telo s výškou 300 mm a priemerom 90 mm. Celková hmotnosť v štandardnej konfigurácii je 1,15 kg, z toho 400 g je užitočné zaťaženie. V hornej časti valca sú štyri odpružené nosníky so skupinami vrtuľa-motor. V prepravnej polohe sú umiestnené vo výklenkoch karosérie a otvárajú sa pred spustením alebo vo vzduchu. V hornej časti krytu je tiež umiestnená batéria, riadiaci systém a komunikačné zariadenie. K dispozícii je aj pevná kamera pre pilotovanie. Spodná časť produktu X-Fronter je vymeniteľný modul užitočného zaťaženia. V základnej verzii je UAV vybavený modulom s videokamerou. Pre lepší výhľad smerom nadol je kamera otočná. Bojová verzia UAV môže byť vybavená ľahkým fragmentačným nábojom na ničenie živej sily a nechránených cieľov. V budúcnosti sa plánuje vývoj kumulatívnej a objemovej detonačnej hlavice. Navrhuje sa aj značkovací modul, ktorým môže byť signálna svetlice alebo pyrotechnická nálož na označenie cieľa iným prostriedkom. Podľa vývojára je dron vybavený riadiacim systémom s niekoľkými prevádzkovými režimami, ktoré si vyberá operátor v závislosti od aktuálnych úloh, situácie a konfigurácie použitého UAV.

 

 

Pri použití modulu leteckého prieskumu X-Fronter využíva priame diaľkové ovládanie. Zariadenie prijíma príkazy z konzoly operátora a prenáša späť video signál a ďalšie údaje. Dron s funkciou zameriavania alebo s hlavicou využíva na lietanie aj videokameru. Môže sa tiež pohybovať po danej trase alebo k určenému bodu. Tam sa na príkaz alebo automaticky aktivuje užitočné zaťaženie. Tretí režim prevádzky zahŕňa skupinové použitie niekoľkých dronov. “Roj” môže zahŕňať prieskumné vozidlá a kamikadze drony. V tomto prípade prvé automaticky pridelia cieľové označenie druhým. Buď s pomocou operátora alebo nezávisle, X-Fronter UAV môže byť integrovaný do obranného systému AMSTA, ktorý tiež ponúka Grupa WB. V tomto prípade bude dron dopĺňať ďalšie prostriedky sledovania a ničenia.

X-Fronter možno spustiť doslova z ruky alebo z akéhokoľvek vhodného plochého povrchu. Ponúkaný je aj odpaľovač s “hlavňou”, ktorý vám umožňuje šetriť energiu batérie pri počiatočnom stúpaní a zrýchlení. Pri horizontálnom lete dosahuje rýchlosť UAV až 60 km/h. Maximálna výška letu je 300 m Dosah pri práci podľa príkazov z konzoly operátora je až 1 km. Na väčšie vzdialenosti funguje dron iba samostatne.

 

 

 

 

Súčasná koncepcia
Poľský projekt viacúčelového dronu X-Fronter je postavený na základe známeho konceptu. Podobné vzorky už boli vytvorené vo viacerých krajinách, prinajmenšom testované a ukázali svoj potenciál. Nový UAV od Grupa WB sa nelíši od podobného vývoja v iných krajinách. To naznačuje, že má dôležité prevádzkové a praktické výhody.

 

 

Hlavné výhody takýchto dronov súvisia s ich kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou. Prevádzkovateľ bezpilotného systému môže mať niekoľko lietadiel naraz pripravených na okamžitý štart. To dáva jeho jednotke rýchly a pohodlný nástroj na prieskum alebo údery. Dosah 1 km postačuje na prieskum v záujme pešej jednotky alebo špeciálnych síl. V tomto okruhu sa vykonáva aj funkcia kamikadze, ktorá vyhovuje potrebám jednotky. V iných prípadoch môže UAV použiť pyrotechniku na určenie cieľa pre palebné zbrane tretích strán. Zaujímavosťou sú vyjadrenia vývojárov o možnostiach skupinového využitia. Ak reklama odráža skutočné funkcie systému, potom sa X-Fronter ukazuje ako ešte pohodlnejší a flexibilnejší nástroj. S popísaným autonómnym režimom môžu drony X-Fronter vykonávať všetky svoje úlohy bez neustálej a aktívnej účasti operátora. Skutočný dosah systému sa môže tiež zvýšiť – bezpilotné prostriedky budú fungovať mimo stanoveného okruhu 1 km. Takáto sada funkcií a schopností však musí mať svoju cenu. Grupa WB zatiaľ nezverejnila náklady na sľubný UAV, ale dá sa očakávať, že to nebude lacné. Aktívne používanie dronov v rôznych konfiguráciách a s rôznymi funkciami, ako aj vykonávanie útokov môže byť teda veľmi nákladné. Vysoké náklady nielenže spôsobia obmedzenia prevádzky, ale znížia aj zoznam možných kupcov. Okrem toho nemožno vylúčiť, že potenciálni zákazníci uprednostnia iné UAV, vrátane produktov s tradičným vzhľadom a bez špeciálnych funkcií, ako je X-Fronter.

 

 

Súčasné trendy
Poľská spoločnosť Grupa WB sleduje trendy vo vývoji bezpilotných lietadiel a snaží sa nájsť si miesto na tomto trhu. Ďalším pokusom nájsť kupca bol ľahký viacúčelový UAV X-Fronter. Prvé materiály k tomuto projektu boli prezentované pred viac ako dvoma rokmi a teraz na výstavu priniesli plnohodnotné vzorky. Developerská spoločnosť je pripravená priniesť svoj vývoj na trh a hľadať zákazníkov. Prvý pokus prilákať kupujúcich prebieha na výstave MSPO 2024, ktorá práve prebieha. Aká bude úspešnosť, ukáže sa v blízkej budúcnosti.

 

Kirill Rjabov
*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov