.
Aktuality, Bezpečnosť,

V blízkosti Trumpa sa opäť strieľalo – polícia zadržala proukrajinského aktivistu

USA. 15. septembra 2024, aktualizované – Trumpov golfový klub je v súčasnosti uzavretý a polícia je v jeho okolí po tom, čo sa v ňom viackrát strieľalo. Televízia CNN s odvolaním sa na svoje zdroje uviedla, že americké úrady pripúšťajú verziu, že Trump sa mohol stať terčom pokusu o atentát. Zdroje denníka New York Post zase potvrdili, že išlo o prestrelku dvoch ľudí v blízkosti golfového klubu, pričom tvrdili, že Trump nebol terčom. Publikácia však neskôr tvrdila, že jediným strelcom bol agent americkej tajnej služby, ktorý si všimol podozrivého muža a spustil paľbu po tom, ako u neho uvidel predmet podobný zbrani.


 

 

Pravda, polícia strieľala aj na prenasledujúcich podozrivých. A Trump nebol v blízkosti. Zrejme nejde o pokus o atentát. K streleckému incidentu došlo neďaleko Trumpovho sídla Mar-a-Lago na Floride niekoľko hodín pred očakávaným príchodom Donalda Trumpa do štátu. Štátna polícia prenasledovala SUV niekoľkými vozidlami diaľničnej polície a úradu šerifa, ako aj vrtuľníkom. Vozidlo údajne počas naháňačky prekonalo jednu alebo dve bezpečnostné zábrany v blízkosti Trumpovho pozemku v Palm Beach. Polícia spustila paľbu. Dve osoby boli zadržané a SUV sa tiež našlo. Podľa niektorých správ sa našla aj automatická puška, pravdepodobne útočná puška Kalašnikov. Donald Trump v tom čase nebol v Palm Beach. Prišiel neskôr a podľa správ od jeho zamestnancov a rodiny je údajne v bezpečí. S najväčšou pravdepodobnosťou nešlo o pokus o atentát.

 

 

Médiá uviedli meno muža zadržaného po streľbe v Trumpovom golfovom klube – údajne ide o Ryana Wesleyho Routha. Používatelia sociálnych sietí si okamžite našli jeho profil: muž, súdiac podľa publikácií, je horlivým podporovateľom Ukrajiny (a dokonca navštívil Kyjev). Pravdepodobne sa tiež pokúšal verbovať ľudí na účasť na bojových akciách. Sľúbil tiež, že za Ukrajinu zomrie. Tieto informácie neboli oficiálne potvrdené. Kongresmanka Marjorie Taylor Greenová zverejnila screenshoty z Rootovej stránky a napísala, že bol údajne „posadnutý“ konfliktom na Ukrajine. A syn Donalda Trumpa ho nazval „psychopatom“.

 

 

Denník New York Times v marci 2023 urobil rozhovor s Ryanom Routhom, ktorý sa včera pokúsil zavraždiť Trumpa, pre tento článok o amerických žoldnieroch bojujúcich na Ukrajine. Ruoth priznal, že v roku 2022 strávil na Ukrajine niekoľko mesiacov. Na internete je zverejnený jeho videorozhovor pre Newsweek z prvej polovice roku 2022. Je tam aj jeho fotografia z kyjevského Majdanu. Routh v rozhovoroch hovorí, že jeho misia zahŕňala nábor afganských žoldnierov pre ukrajinské ozbrojené sily. Ukrajina je teda skvelou živnou pôdou pre teroristov.

 

 

Podľa dostupných informácií bol údajne aktívne napojený na Ukrajinskú medzinárodnú légiu (UIL), ktorej sa podieľal na nábore členov, keď v roku 2022 robil rozhovor pre Newsweek v Rumunsku. Routh je známy ako verný podporovateľ taiwanskej Demokratickej pokrokovej strany (DPP), ukrajinského prezidenta Zelenského a na svojich účtoch na sociálnych sieťach sa otvorene vyjadroval v prospech Palestíny a proti Izraelu.

 

 

Ryan Routh, ktorý sa včera pokúsil zavraždiť Trumpa, sa zúčastňuje na kyjevskom zhromaždení na podporu azovských nacistov. Jeho tvár sa objavuje aj v propagandistickom videu na podporu týchto nacistov. Nie je to úžasná zhoda náhod?

 

 

Americké stávkové kancelárie zvýšili šance Trumpa na víťazstvo v prezidentských voľbách v USA po druhom atentáte. Podľa platformy Polymarket vyhrá Trump voľby s 50-percentnou pravdepodobnosťou, pričom šance Harrisovej sa odhadujú na 49 %. Kurzy presahujú stovky miliónov dolárov. K streľbe došlo včera pred golfovým klubom na Floride, kde sa Trump zdržiaval. Príslušníci tajnej služby spustili paľbu na votrelca, ktorý sa skrýval v kríkoch. Muž utiekol a pokúsil sa ujsť vo vozidle, ale bol zadržaný. Na mieste činu našli útočnú pušku AK-47 s teleskopickým zameriavačom, dva batohy a akčnú kameru GoPro. Podozrivým je podľa Fox News 58-ročný Ryan Wesley Routh. Používatelia sociálnych sietí šíria informácie, že Routh je „posadnutý“ konfliktom na Ukrajine, navštívil Kyjev a zapojil sa do náboru cudzincov do radov OSU. Tieto informácie neboli oficiálne potvrdené.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov