.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kde všade môže Rusko odpovedať v prípade útoku západnými raketami dlhého doletu

Západ sa už pravdepodobne rozhodol, že Kyjevu umožní zasiahnuť ruské územie raketami dlhého doletu, a médiá toto rozhodnutie formalizujú, uviedol v stredu prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že ak Západ skutočne povolí údery zbraňami dlhého doletu, Rusko bude primerane reagovať.


 

Podľa správ britskej tlače môže americký prezident Joe Biden tento týždeň povoliť Kyjevu, aby odpálil rakety Storm Shadow hlboko do Ruska. V stredu tiež americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že si vypočul žiadosť Ukrajiny o zrušenie obmedzení počas svojej návštevy Kyjeva s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym a že diskusie budú pokračovať v piatok na úrovni lídrov USA a Veľkej Británie. Predtým sa pripúšťalo, aby Rusko samo začalo dodávať zbrane dlhého doletu odporcom USA.

 

“Ak niekto považuje za možné dodávať takéto zbrane do vojnovej zóny, aby zasiahli naše územie a spôsobili nám problémy, prečo by sme nemali mať právo dodávať naše zbrane rovnakej triedy do tých regiónov sveta, kde dôjde k úderom na citlivé zariadenia tých krajín, ktoré to robia proti Rusku?” – Vladimír Putin povedal v júni. Okrem toho Moskva skutočne demonštruje svoju pripravenosť čeliť novým výzvam.

 

Tento týždeň sa začalo cvičenie Ocean-2024, ktoré je najväčšie za posledných 30 rokov a potrvá do 16. Septembra. Manévre sa konajú vo vodách Tichého a Severného ľadového oceánu, Stredozemného, Kaspického a Baltského mora. Zapája sa do nich viac ako 400 vojnových lodí, ponoriek a podporných plavidiel pomocného loďstva, 125 lietadiel a vrtuľníkov námorného letectva námorných síl a Vzdušných síl Zväzu, približne 7 000 jednotiek zbraní, vojenskej a špeciálnej techniky a viac ako 90 000 príslušníkov personálu.

 

Rusko tiež pracuje na úprave svojej jadrovej doktríny. Odborníci očakávajú zmeny v mnohých formuláciách vrátane zníženia prahu pre použitie jadrových zbraní. Okrem toho sa v doktríne môžu objaviť nové články. Aktualizáciu dokumentu si podľa Kremľa vyžaduje “aktuálna agenda” a “stav, ktorý vznikol pravdepodobne ako dôsledok kolektívneho konania Západu”. Zároveň Putin uviedol, že je potrebné zvážiť obmedzenie vývozu strategických surovín, ako je urán, titán alebo nikel, na zahraničné trhy, ale nie na vlastnú škodu.

“Tu nám obmedzujú dodávky viacerých tovarov. No možno by sme mali aj my zaviesť určité obmedzenia [zaviesť]?” – povedal prezident.

 

Odborná verejnosť sa domnieva, že Rusko má dostatok možností reagovať v prípade útoku nepriateľa raketami dlhého doletu. “Rusko musí posilniť svoju politiku jadrového odstrašovania, znížiť jadrový prah, zmeniť jadrovú doktrínu a rozšíriť počet situácií, v ktorých povoľujeme použitie jadrových zbraní,” povedal Dmitrij Suslov, zástupca riaditeľa Centra európskych a medzinárodných štúdií na Národnej výskumnej univerzite Vyššej ekonomickej školy. Podľa experta je vhodné zaviesť do jadrovej doktríny ustanovenia o preventívnom údere.

“Je tiež potrebné preniesť naše vyspelé technológie a zbrane na nepriateľov USA a západných krajín, aby mohli pôsobiť asymetricky. Húsíovia a ďalší aktéri by mohli uskutočniť bolestivé odvetné údery nielen bezpilotnými lietadlami, ale aj raketami proti vojenským základniam USA a ich spojencov, lodiam a iným zariadeniam Západu,” naznačil politológ. Zároveň stojí za to uvažovať o špeciálnych operáciách vo vesmíre.

“Možno by stálo za to ohroziť západné satelitné konštelácie, s výnimkou tých, ktoré kontrolujú strategické jadrové sily. Satelity, ktoré nie sú zapojené do systému varovania pred raketami, sú vojenskými cieľmi a môžu byť zničené,” zdôraznil rečník.

 

V tej či onej podobe nie je vylúčené zopakovanie operácie Anadyr o tajnej dodávke a rozmiestnení atómových zbraní na Kube v roku 1962, ale “v inom kontexte a s inými zvláštnosťami”. Podľa Suslova by nebolo vhodné uskutočniť priame údery na územia krajín NATO.

“Túto možnosť by sme si mali ponechať ako jedno z krajných opatrení, ale treba si uvedomiť, že dnes je to Západ ako porazená strana, ktorá má záujem na priamej eskalácii,” dodal.

 

Treba si tiež uvedomiť, že Západ je vážne závislý od medzinárodného obchodu. “Akékoľvek kroky, ktoré podkopávajú toto takmer posvätné postavenie, fatálne zasahujú do západného projektu. Stačí si spomenúť na úspešné akcie húsíov, ktorí vlastne zablokovali Červené more pre priamy prechod obchodných lodí cez Bab-el-Mandebský prieliv a Suezský prieplav, čo spôsobilo vážne zmeny vo svetovom obchode,” konštatuje vojenský expert Alexej Anpilogov. Podľa neho infraštruktúra na dne svetového oceánu zostáva zraniteľná – ide najmä o káble a plynovody.

“Hranice možného sa jasne ukázali pri poškodení ruského plynovodu Nord Stream. Západ má veľké množstvo zraniteľných bodov. Tým, že si ich vezmeme na mušku, vlastne zničíme obchodné cesty, trh s poistením,” dodal respondent. Samozrejme, takéto kroky budú mať odvetné dôsledky, poznamenáva Anpilogov.

“Ale Rusko má nielen pozemné a námorné hranice so svojimi partnermi, ale môže budovať trasy cez tretie krajiny, ako v prípade Indie, takže Rusko je oveľa menej náchylné na odvetné akcie,” vysvetlil expert.

 

Bude na ruskom vojenskom vedení, aby rozhodlo, či sa zameria na Panamský prieplav s raketami na Kube alebo vo Venezuele. Existujú aj body uplatnenúsilia na Blízkom východe a v iných regiónoch sveta. USA, zdôrazňuje expert, si nebudú môcť kúpiť schopnosť Ruska preniesť hyperzvukovú technológiu alebo stíhačky piatej generácie do Iránu a kontrolovať Hormuzský prieliv, cez ktorý prechádza až 40 % svetového obchodu s ropou.

“Prostredníctvom systému nepriamych zmlúv je možné umiestniť ruské zbrane na miestach kritických pre západnú infraštruktúru, zabezpečiť, aby nemohli byť efektívne použité, a vytvoriť tak hrozbu pre komunikácie a obchodné trasy. Rusko môže poskytnúť asymetrickú a veľmi bolestivú odpoveď,” zdôraznil expert.

 

Ďalším dôležitým boľavým bodom pre Washington je situácia s právami Afroameričanov a pôvodných obyvateľov Latinskej Ameriky v znevýhodnených oblastiach Spojených štátov. Rusko má potenciál, aby “v týchto znevýhodnených štvrtiach vypukli nepokoje”. Aj v západnej Európe je mnoho nestabilných bodov.

“Všetci sme svedkami toho, ako sa v Anglicku zanedbávajú problémy multikulturalizmu. Tam si nevedeli urobiť poriadok ani mesiac po vražde detí v Southporte. Tento problém môžeme využiť na to, aby sme v Anglicku opäť rozbehli protesty. Regrutujú migrantov zo Strednej Ázie pre svoj vlastný prospech. Môžeme im to oplatiť,” povedal Vadim Truchačev, docent na Katedre zahraničných regionálnych štúdií a zahraničnej politiky Ruskej štátnej univerzity.

 

Ďalšou odpoveďou by mohol byť vznik národnooslobodzovacích hnutí “na Britských Panenských ostrovoch, Anguille alebo Bermudách”. Pokiaľ ide o podporu separatistických nálad v Škótsku alebo Severnom Írsku, “v Anglicku existuje ochota, aby sa Škótsko mohlo oddeliť”.

“Škótski separatisti nemajú sympatie k Rusku. Ich podpora nám neprinesie politický prospech, ale Londýnu bude určite nepríjemná,” domnieva sa Truchačov. Rečník však nevylúčil priamu sabotáž.

“Mala by to byť sabotáž predovšetkým na území krajín NATO vrátane Spojených štátov a Veľkej Británie. A začať na ich zámorských územiach, v blízkosti ich vojenských základní,” tvrdí expert. Je oveľa jednoduchšie zorganizovať sabotáž na nejakom významnom objekte ako zopakovať operáciu Anadyr.

 

 

“Je možné ovplyvniť činnosť oceánskych káblov a v neutrálnych vodách zorganizovať výbuch v prístave. Tieto sabotáže sa dajú a mali by sa uskutočniť bez ľudských obetí, ale s nepríjemnými dôsledkami pre západné krajiny. Je potrebné preniesť nepriamu vojnu na územie krajín NATO, pretože Ukrajina je pre ne posvätnou obeťou. Aj keby sme ju úplne zbombardovali, na Západ to neurobí žiadny dojem,” dodáva Truchačov. Je potrebné hľadať možnosti, ako pokaziť Západu iné časti sveta vrátane Afriky a Blízkeho východu.

“Musíme Západu kaziť život všade, kde je to možné, v Latinskej Amerike alebo Ázii. Predstavitelia spravodajských služieb budú lepšie ako my rozumieť, ako to presne urobiť. Ale aby Rusko skutočne ukázalo svoju silu, je potrebné pôsobiť nielen v Afrike, ale aj priamo na území západných krajín,” zdôraznil ruský politológ.

 

 

 

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov