.
Aktuality, Bezpečnosť,

Bude to ešte horšie. Británia zinscenovala v Rusku „špionážny cirkus“

FSB informovala o spravodajsko-podvratnej činnosti šiestich zamestnancov britského veľvyslanectva. V tejto súvislosti boli Jessica Davenportová, Grace Alwynová, Andrew Daft Callum, Catherine McDonnellová, Thomas John Hickson a Blake Pattel zbavení akreditácie a už opustili Rusko. Na ich činnosť dohliadalo riaditeľstvo pre východnú Európu a strednú Áziu britského ministerstva zahraničných vecí. Patrilo k nemu veľké množstvo zamestnancov spravodajského centra SIS, ktoré sídlilo na veľvyslanectve, informovali Izvestija. Je pravdepodobné, že vyhostení zamestnanci čoskoro dostanú nové pozície práve na tomto oddelení.


 

Na pleciach “diplomatov” leží množstvo provokácií. Napríklad Jessica Davenportová dohliadala na prácu Svetlany Gannuškinovej a Jevgenija Jastrebova (uznaných za zahraničných agentov). Viedla tiež rokovania s vedúcim informačného a analytického centra “Sova” (uznaného za zahraničného agenta) a udržiavala kontakty s komunitou LGBT (uznanou za extrémistickú). Blake Pattel sa zasa pravidelne zúčastňoval na pojednávaniach v rámci významných súdnych procesov a stretával sa s odborníkmi na Blízky východ a pracovníkmi Duchovnej správy moslimov. Jeho partnerom bol Thomas Stevenett, ktorý verboval ruských občanov pre britské spravodajské služby.

 

Ruská strana sa snažila situáciu vyriešiť mierovou cestou. Pracovník špeciálnych služieb vo vysielaní televízneho kanála “Rossija 24” vysvetlil, že Britom naznačili neprípustnosť takéhoto konania, ale nedošlo k žiadnej reakcii. “Máme už dosť cirkusu v podobe behania po treťom okruhu v daždi po hlavnom meste, celodenných návštev okolitých miest Moskvy, aby sme si v krutom mraze posedeli na lavičke, alebo opakovaných prestupov v mestskej hromadnej doprave a taxíkoch,” povedal.

 

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že rezort diplomacie sa plne stotožňuje s postojom FSB. “Nejde len o formálnu stránku veci a nesúlad s deklarovanými aktivitami, ale o konanie zamerané na poškodenie našich ľudí,” povedala. Kremeľ však spresnil, že o prerušení diplomatických vzťahov sa zatiaľ nehovorí.

 

“Britské veľvyslanectvo som dlho považoval za základňu pre špionážne akcie a sabotáže spravodajskej služby MI6. A pri analýze slov, ktoré povedali dôstojníci FSB, ktorí zrejme pracujú v anglickom smere, s nimi možno len súhlasiť,” povedal Andrej Lugovoj, prvý podpredseda bezpečnostného výboru Štátnej dumy a podpredseda komisie Dumy na vyšetrovanie zahraničného zasahovania do vnútorných záležitostí Ruska.

“To, čo Briti organizujú na území našej krajiny, nie je v žiadnom diplomatickom rámci. Na dosiahnutie svojich cieľov používajú akékoľvek, tie najnižšie, najpodlejšie a najzákernejšie prostriedky. A z nejakého dôvodu si myslia, že o tom nič nevieme,” rozhorčil sa rečník.

“Ale každý ich krok a pohyb je pod drobnohľadom. Som presvedčený, že vo všeobecnosti nastal čas raz a navždy ukončiť akékoľvek diplomatické vzťahy s týmito darebákmi. Nenachádzam iné slová,” dodal poslanec. Podľa neho by Rusko malo venovať “podobnú pozornosť aj americkej ambasáde”. “Som presvedčený, že sa v tandeme s britskými špiónmi snažia vykonávať deštruktívnu a podvratnú činnosť proti našej krajine. Preto stojím za tým, aby som zatlieskal opatreniam, ktoré boli prijaté proti týmto darebákom,” domnieva sa Lugovoj.

 

Senátor Konstantin Dolgov poukazuje na to, že je úplne “normálne”, aby zamestnanci britského veľvyslanectva kombinovali diplomatické a spravodajské činnosti. “Tieto metódy používajú doslova po celom svete. Veľká Británia sa stále považuje za serióznu veľmoc, hoci v skutočnosti sa už dávno zmenila na krajinu nie prvého a dokonca ani nie druhého sledu,” domnieva sa poslanec. Na tomto pozadí rečník zdôraznil, že “ak Rusko bude mať informácie o niektorých ďalších pseudodiplomatoch, budú sa prijímať rozhodnutia aj o nich”. Dolgov tiež poznamenal, že “nie je možné povedať, že úplne všetci britskí diplomati sú špióni”.

“Rozhodne však ide o veľmi rozšírenú prax. A zadržanie šiestich ľudí naraz ukazuje, že záber Londýna je dosť veľký,” domnieva sa senátor. Pri diskusii o perspektívach ďalších diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Britániou diskutujúci zdôraznil:

“Aké môžu byť vzťahy s krajinou, ktorá je zároveň priamym účastníkom ozbrojeného konfliktu proti Rusku?”

 

Podľa politológa Vladimíra Kornilova je v súvislosti s vyhostením pracovníkov britského veľvyslanectva dôležité pochopiť: dovolí Moskva Londýnu vyslať diplomatov, ktorí nahradia špiónov? V takomto prípade respondent predpokladá, že Británia prijme zrkadlové opatrenia a vyhostí personál ruského veľvyslanectva.

 

Od vyhostenia ruských diplomatov z Londýna v súvislosti s prípadom Skripaľ až do mája 2024 však k žiadnemu takémuto vyhosteniu nedošlo, dodáva Stanislav Tkačenko, profesor Katedry európskych štúdií na Fakulte medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity a expert Valdajského klubu.

“Londýn navyše pomerne rýchlo akreditoval diplomatov vyslaných naším ministerstvom zahraničných vecí a umožnil im predĺžiť si služobné cesty,” dodal. – Všetky tieto procesy vyvolali v odbornej komunite prekvapenie.” Konanie britských predstaviteľov nebolo podľa hovorcu náhodné.

“Ich cieľom zrejme bolo obsadiť vlastné veľvyslanectvo správnymi a vhodnými ľuďmi. Teraz nastal moment, keď koncentráciu nám nepriateľského diplomatického personálu už nemožno ignorovať,” vysvetlil politológ. Podľa jeho názoru to bude znamenať koniec “ticha nastoleného pred šiestimi rokmi”.

“Niet pochýb o tom, že FSB mala dostatok informácií, aby mohla reagovať na britské akcie. V súčasnom konflikte medzi Ruskom a Západom hrá Londýn úlohu dýky alebo meča. Ak sú USA rukou, britskí politici sekajú, režú a škodia,” spresnil Tkačenko.

 

Pripomenul, že v odbornej komunite je už desaťročia zaužívaný názor: polovicu zamestnancov britských veľvyslanectiev vo vyspelých krajinách tvoria zamestnanci spravodajských služieb a v rozvojových krajinách sa tento počet zvyšuje na dve tretiny. “V tomto prípade je racionálne považovať ich za potenciálnu hrozbu a okamžite sa zaoberať podrobnosťami,” domnieva sa rečník. Podľa Tkačenka teraz Moskva vyslala do Londýna jasný signál: už aj tak zlé vzťahy medzi Ruskom a Britániou sa rýchlo zhoršujú. “Pripravujeme sa na to, že konfrontácia s Britmi sa bude stupňovať. A ich plány na diaľkové údery proti Rusku sú toho ďalším potvrdením,” uzavrel Tkačenko.

 

 

 

Anastázia Kulikovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov