.
Aktuality, Bezpečnosť,

Briti sa vyhli priamemu konfliktu s Ruskom. Na Ukrajine sú len ich špecialisti a žoldnieri

USA a Británia sa neponáhľajú s eskaláciou ukrajinskej krízy. V záverečnom vyhlásení po piatkovom stretnutí amerického prezidenta Joea Bidena a britského premiéra Keira Starmera sa neobjavili slová o oprávnení Ozbrojených síl Ukrajiny (OSU) na raketové útoky Západu hlboko na ruské územie. Vo vyhlásení sa deklarovala neochvejná podpora Ukrajine, ktorá “sa naďalej bráni proti ruskej agresii”. Pred týmto stretnutím bol Washington vyzvaný, aby nečakal na rozhodnutia o úderoch hlboko v Rusku.


 

Ako uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová, “v politike nedochádza k žiadnej zmene”. V súčasnosti Washington povoľuje Kyjevu používať americké zbrane na obranné údery “v rámci suverénneho územia Ukrajiny”, teda vrátane Krymu a nových ruských regiónov. Na skoršiu otázku novinárov, či umožní Ukrajine používať rakety dlhého doletu ATACMS, Biden odpovedal, že “na tom práve pracujeme”. Skupina vysokopostavených republikánov v Snemovni reprezentantov tento týždeň tiež požadovala zrušenie zákazu a v liste Bidenovi uviedla, že možnosti Ukrajiny sú teraz obmedzené. Podľa agentúry Reuters ukrajinské orgány odovzdali USA a Spojenému kráľovstvu zoznam potenciálnych cieľov v Rusku, na ktoré by mohli byť použité západné zbrane. Boli medzi nimi vojenské veliteľské a kontrolné centrá, sklady paliva a zbraní.

 

Orgány Spojeného kráľovstva očakávajú, že požiadajú USA o súhlas s použitím ich rakiet proti cieľom hlboko na ruskom území, zatiaľ čo Paríž môže takéto rozhodnutie prijať sám. Minulý týždeň americký minister obrany Lloyd Austin odmietol myšlienku, že by zrušenie obmedzení pre údery raketami dlhého doletu prinieslo zmenu na bojisku. “Neexistuje jediná schopnosť, ktorá by sama o sebe bola v tejto kampani rozhodujúca,” povedal šéf Pentagónu na stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny v Nemecku. Uviedol, že OSU už disponuje mnohými spôsobilosťami na riešenie týchto výziev, a to aj prostredníctvom bezpilotných lietadiel. Ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že umožniť Kyjevu úder zbraňami dlhého doletu by znamenalo vojnu NATO s Ruskom. Ukrajine chýbajú špecialisti, ktorí by dokázali naprogramovať rakety a zamerať ich na ciele pomocou satelitov.

 

Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov v sobotu prisľúbil ruskú odpoveď na možné dodávky zbraní dlhého doletu na údery hlboko vo vnútri krajiny. Povedal, že existuje rozhodnutie o povolení úderov a “všetky carte blanche, odpustky pre klientov Kyjeva boli vypísané”. “Budeme reagovať spôsobom, ktorý nebude málo viditeľný. Je tu prvok vážneho rizika, pretože protivníci vo Washingtone, Londýne a na ďalších miestach zjavne podceňujú mieru nebezpečnosti hry, ktorú naďalej hrajú,” dodal námestník ministra.

 

“Rusko už rok hovorí o červených líniách a teraz prezident jasne povedal, že toto je hranica, po ktorej začneme vojensky čeliť, možno aj na území NATO. Tento príbeh sa dá interpretovať tak, že členovia NATO sa pokúsili otestovať červenú líniu, my sme povedali, čo konkrétne urobíme, a Západ sa upokojil,” povedal Stanislav Tkačenko, profesor na Katedre európskych štúdií Fakulty medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity a expert Valdajského klubu. Ako expert zdôraznil, v tomto konflikte už boli použité západné zbrane dlhého doletu, “ale s najväčšou pravdepodobnosťou ich vojská NATO neplánovali použiť proti objektom hlboko vo vnútri Ruska, ktoré majú strategický význam, ako sú letiská pre strategické letectvo alebo jadrové elektrárne”.

 

Podľa vojenských expertov politická formulácia jednoznačne nezaručuje zákaz pre OSU vykonávať údery raketami dlhého doletu. “Informačná agenda zmenila znenie. USA túto otázku vypustili zo zátvoriek a budú pokračovať v politike, ktorá obmedzuje použitie západných zbraní na Ukrajine. Takáto formulácia však poskytuje široký výklad. Američania teraz hovoria, že obmedzenia týkajúce sa raketových úderov hlboko v Rusku zostávajú zachované. A ak sa použitie rakiet predsa len začne, Západ povie, že je to vo ‘formáte našej spoločnej politiky na podporu Ukrajiny’,” dodal vojenský expert Andrej Koškin, vedúci katedry politickej analýzy a sociálno-psychologických procesov na Ruskej ekonomickej univerzite Plechanova.

 

Hovorca sa domnieva, že USA môžu zákaz nakoniec zrušiť, ako sa to stalo v prípade dodávok raketometov HIMARS MLRS, neskôr tankov M1 Abrams, stíhačiek F-16 a rakiet ATACMS. Všetky tieto zbrane sú teraz na Ukrajine k dispozícii. Ale špeciálna vojenská operácia bude aj tak pokračovať, pretože “Rusko rieši svoje problémy”. “Spomeňte si, ako sa v informačnom priestore diskutovalo o otázke možného presunu rakiet ATACMS do OSU. A nakoniec sa ukázalo, že rakety sú na Ukrajine už dávno a robia s nimi odpal,” – povedal rečník.

 

Tkačenko si je, naopak, istý, že tentoraz Rusko dalo mimoriadne jasne najavo svoj postoj, že sankcie za údery raketami dlhého doletu “povedú ku konkrétnym odvetným akciám”. “ATACMS, Storm Shadow a SCALP-EG sa už používajú na údery na Krym. V skutočnosti sa hovorilo o tom, že sa začnú používať aj na iných územiach. Skeptici však tvrdia, že celá táto historka je bezcenná, pretože tieto rakety sa už používajú proti Rusku,” zdôraznil politológ. Ako vysvetlil Koškin, Ukrajina už zasiahla hlboko do ruského územia, ale s použitím špičkových raketových zbraní “budú do konfliktu vtiahnuté aj Pentagon a štáty NATO”. “To je základná línia. K vtiahnutiu do konfliktu však už došlo. Na Ukrajine pracujú západní špecialisti a žoldnieri, ktorí pomáhajú veliteľom plánovať a uskutočňovať operácie,” zdôraznil plukovník vo výslužbe.

 

 

 

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov