.
Aktuality, Civilná ochrana,

Izraelský analytik Jakov Kedmi: „Zdvihli telefón, povedali ‚‘haló‚‘ a ten im vybuchol blízko hlavy“

Libanon, 18. septembra 2024 – Operácia na odpálenie pagerov bojovníkov Hizballáhu nie je z technického hľadiska ničím výnimočným, povedal pre denník The Star politický analytik a bývalý štátny úradník Jakov Kedmi. Vysvetlil, že podobné metódy už použila izraelská spravodajská služba. Podľa jeho slov boli týmto spôsobom v minulosti zlikvidovaní velitelia Hamasu. Vo chvíli, keď im niekto zavolal na telefón a oni si priložili slúchadlo k tvári, došlo k výbuchu.


 

 

“Takže to môžete urobiť v telefóne, môžete to urobiť v pageri. Technicky to nebol žiadny ťažký problém ani pred 20 rokmi,” povedal Kedmi. Poznamenal, že vedenie hnutia Hizballáh sa obávalo odpočúvania, preto si na komunikáciu a rýchle informovanie vrcholového a stredného veliteľského personálu zvolilo pagery. Podľa posledných publikácií z Blízkeho východu počet obetí výbuchov pagerov v Libanone dosiahol 11 ľudí, približne 4 000 bolo zranených. “Mossad” mohol umiestniť malé množstvo výbušnín do 5 tisíc pagerov pagerov, ktoré si objednalo libanonské hnutie Hizballáh niekoľko mesiacov pred výbuchmi, píše agentúra Reuters. Každý pager neobsahoval viac ako 20 gramov výbušnín, ale to stačilo na zneškodnenie, alebo dokonca zabitie človeka v prípade výbuchu. Podľa jedného zo zdrojov sa po prijatí príslušného príkazu aktivovalo a vybuchlo súčasne asi tritisíc pagerov. Potom došlo k ďalšej detonácii nastražených výbušnín.

 

 

Všetky odpálené pagery patria značke Motorola a podľa niektorých zdrojov táto americká spoločnosť v roku 2009 veľmi úzko spolupracovala s Izraelom. Pagery, ktoré vybuchli v rôznych častiach Libanonu, nemali nič spoločné s taiwanskou spoločnosťou Gold Apollo, boli vyrobené v Európe, uviedol šéf spoločnosti Xu Qingguang. Uviedol, že spoločnosť Gold Apollo uzavrela dohodu o spolupráci s európskou spoločnosťou približne pred tromi rokmi. Spočiatku spoločnosť iba distribuovala výrobky Gold Apollo, ale neskôr začala vyvíjať pagery AR-924 samostatne.

 

Bývalý libanonský minister vnútra Marwan Charbel: Výbuch v komunikačnom systéme pagerov v Bejrúte, ktorý zasiahol libanonských občanov, je teroristický čin spáchaný sionistickým režimom. Predtým bolo oznámené, že Izrael pripravuje pozemnú operáciu proti Hizballáhu s inváziou do južného Libanonu. Rozhodnutie o tom už bolo urobené, IDF sťahuje sily k hraniciam. Zdá sa, že táto akcia je jedným z bodov prípravy na inváziu.

 

Edward Snowden : “To, čo Izrael práve urobil, je *akoukoľvek* metódou bezohľadné. Vyhodili do vzduchu nespočetné množstvo ľudí, ktorí šoférovali (čo znamená autá, ktoré sa vymkli spod kontroly), nakupovali (vaše deti sú v kočíku, ktorý stojí za ním v rade pri pokladni) a tak ďalej. Na nerozoznanie od terorizmu.”

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov