.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kvôli čomu sa stretli bezpečnostní predstavitelia krajín BRICS v Petrohrade

Petrohrad hostil stretnutie vysokých bezpečnostných predstaviteľov samitu BRICS, ktorý sa uskutoční 22. – 24. októbra v hlavnom meste Tatarstanu. Na zasadnutí sa zúčastnia zástupcovia 21 krajín vrátane Turecka, Srbska a dokonca aj Vietnamu. Zvyčajne tieto stretnutia zostávajú bez povšimnutia verejnosti, keďže ide o rutinné podujatie, ktoré predchádza každému takémuto samitu. Tentoraz sa tejto udalosti venuje mimoriadna pozornosť vzhľadom na situáciu, v ktorej sa nachádza Rusko, ktoré predsedá BRICS a hostí samit lídrov BRICS.


 

V kontexte samitu BRICS nadobúdajú bezpečnostné otázky nezvyčajný význam. Najmä preto, že na samite sa majú zúčastniť najvyšší predstavitelia 36 štátov, z ktorých deväť je riadnymi členmi organizácie. Moskva by mala poskytnúť záruky bezpečnosti počas samitu. Najmä preto, že útoky bezpilotných lietadiel pokračujú a ukrajinské drony sa tento rok niekoľkokrát dostali do Tatarstanu. Okrem toho, ako sa informovalo v kuloároch stretnutia, niektoré štáty, ktoré pôsobili ako sprostredkovatelia pri hľadaní spôsobov riešenia rusko-ukrajinského konfliktu, by chceli vopred prerokovať pokrok svojich iniciatív a reakciu Moskvy. Ide predovšetkým o Čínu a Brazíliu, ako aj Indiu – všetky sú nielen členmi, ale aj zakladateľmi BRICS.

 

Je pravdepodobné, že počas samitu sa bude tak či onak diskutovať o otázke urovnania, ako presne – to by sa malo vopred prediskutovať s ruskými predstaviteľmi. Nemalo by tu dôjsť k žiadnemu prekvapeniu, najmä počas predsedníctva Ruska v tomto združení. Ako jednu z možností zdroje uvádzajú možnú diskusiu s ruským prezidentom o jeho hypotetickej účasti na novej mierovej konferencii o Ukrajine, ktorú by zorganizovala napríklad Čína na svojom území. Ako je známe, Čína a Brazília presadzujú svoj šesťbodový mierový plán. Môže to súvisieť s posilnením úrovne čínskej delegácie na bezpečnostnom stretnutí, na ktorom sa osobne zúčastnil Wang Yi, vedúci úradu pre zahraničné veci Ústredného výboru KS Číny, člen Politického byra Ústredného výboru KS Číny a minister zahraničných vecí Číny.

 

Pripomeňme, že návrhy Číny a Brazílie sú uvedené vo forme memoranda, ktoré podpísali Wang Yi a osobitný poradca brazílskeho prezidenta Celso Amorim. Vyzýva v ňom Rusko a Ukrajinu, aby dodržiavali tri zásady deeskalácie: nerozširovať bojisko, nestupňovať nepriateľské akcie a nepáchať provokácie. Účastníci konfliktu by sa podľa autorov mali vyhnúť úderom na civilistov a civilné objekty a chrániť civilistov, ako aj vojnových zajatcov. Čína a Brazília sa vyslovili za výmenu zajatcov, dodržiavanie Dohovoru o jadrovej bezpečnosti počas bojov (najmä zdržanie sa úderov na jadrové elektrárne) a zvolanie “vo vhodnom čase medzinárodnej mierovej konferencie, ktorú uznajú Rusko aj Ukrajina”. “Dialóg a rokovania sú jediným reálnym riešením ukrajinskej krízy,” uvádza sa v dokumente.

 

Plán bol navrhnutý ešte pred tým, ako Ukrajina obsadila územia v Kurskej oblasti, čo čiastočne prekrýva čínsko-brazílsky dokument. Okrem toho prezident Putin po útoku Ukrajiny na medzinárodne uznané ruské územie povedal, že nie je o čom hovoriť. Napriek tomu medzi zakladateľmi BRICS zjavne prevláda názor, že plán nestratil svoj význam. Ako informovali médiá, strany chcú spoločne presadzovať zvolanie novej mierovej konferencie o Ukrajine, na ktorej by sa mohli prerokovať aspoň humanitárne otázky, ako je napríklad návrat detí odobratých z miesta trvalého bydliska bez súhlasu ich rodičov alebo opatrovníkov do krajiny pôvodného občianstva a výmena väzňov podľa vzorca “všetci za všetkých”. Okrem toho sa na udržiavaní mieru aktívne podieľajú aj indický premiér Naréndra Módí, ktorý navštívil Moskvu a Kyjev, ako aj Juhoafrická republika. O všetkých týchto návrhoch sa diskutovalo 11. – 12. septembra na bezpečnostnom stretnutí na samite BRICS, ktorému predsedal zástupca šéfa ruskej bezpečnostnej rady Sergej Šojgu.

 

Ešte pred stretnutím Šojgu nepoprel, že jednou z hlavných tém bude urovnanie konfliktu na Ukrajine. Podľa neho má Rusko v súčasnosti na stole mnoho rôznych návrhov, ale za hlavný považuje čínSko-Brazílsky mierový plán. “Ich šesťbodový návrh, o tom sa s nami diskutovalo,” povedal Šojgu v rozhovore. Skutočnosť, že na bezpečnostnom stretnutí sa osobne zúčastnil ruský prezident, ktorý viedol samostatné rozhovory s čínskym ministrom zahraničných vecí Wang I, tiež naznačuje, že možnosti mierového riešenia zostávajú. Vo svojom príhovore k účastníkom, o ktorom informovali médiá, sa Vladimir Putin zameral na otázky ruského predsedníctva v BRICS, najmä na integráciu nových členov a štúdiu o rozšírení BRICS, na ktorom sa chce zúčastniť už 34 krajín.

 

Samotný Vladimir Putin však v predvečer stretnutia v Petrohrade uviedol, že Rusko oceňuje úsilie, ktoré vynakladajú spriatelené krajiny Brazília, India, Čína a Južná AFrika. Za istých okolností by zvolanie mierovej konferencie pod záštitou Číny a Brazílie mohlo byť výhodné pre amerických demokratov v ich predvolebnom boji, a potom by ju USA tak či onak podporili. Ukončenie konfliktu pred americkými voľbami môže demonštrovať silu Bidenovej administratívy a viceprezidentky Harrisovej, ktorá ho bude voličom prezentovať ako svoj úspech. Je pravda, že z Washingtonu zatiaľ neprišli žiadne signály.

 

“Počúvame rôzne vyhlásenia z európskych krajín, ale nevidíme žiadne vyhlásenia v tejto veci (o rokovaniach) zo strany krajiny, ktorá celý tento proces diriguje, diriguje kolektívny Západ,” povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Po stretnutí v severnej metropole sa však neobjavili žiadne nové správy o diskusii o mierovom urovnaní na Ukrajine, ani žiadne úniky informácií o zvýšených bezpečnostných opatreniach počas samotného samitu. Niet pochýb o tom, že Moskva poskytla primerané záruky a zabezpečí ich. Sergej Šojgu, ktorý zasadnutiu predsedal, uviedol, že sa na ňom diskutovalo o širokom spektre bezpečnostných otázok vrátane boja proti terorizmu, kybernetickej kriminalite, drogovej mafii a ďalších. Niektoré veci sa teda možno vyjasnia až o mesiac, keď sa 22. októbra v Kazani zídu lídri krajín BRICS a partneri združenia. Alebo novinky prídu z New Yorku koncom septembra, kde sa majú ministri zahraničných vecí BRICS stretnúť na okraj Valného zhromaždenia OSN.

 

 

 

Michail Morozov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov