.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump: Izrael prestane existovať do dvoch rokov

Libanon, 20. septembra 2024 – “… ak nevyhrám voľby,” povedal kandidát na prezidenta USA. Znie to ako pravda, hoci časový rámec môže byť dlhší. Trend je však presne taký. Vleklý zástupný konflikt prospieva protivníkom Tel Avivu, postupne oslabuje jeho silu. Izrael ako štát môže zachrániť len veľký vojenský konflikt s radikálnym oslabením susedných krajín, ako aj Iránu, s neutralitou Egypta. Pre Tel Aviv je veľmi dôležité aspoň minimálne realizovať projekt “Veľkého Izraela” – rozrásť sa na úkor časti území Libanonu, Sýrie, ako aj plne obsadiť územia Palestínčanov. Inými slovami, záchranou súčasného Izraela je len vonkajšia vojenská expanzia. Tel Aviv na ňu nemá vlastné zdroje. V súlade s tým je samovražedné konať samostatne. Jedine v tandeme so Spojenými štátmi. Demokratická strana napriek téze o bezpodmienečnej podpore Izraela nie je touto perspektívou nadšená. Ale Donald Trump, najproizraelskejší prezident v dejinách USA, je ochotný sa pod ňu podpísať. Tu vysiela verejný signál Netanjahuovi, ktorý si to už uvedomuje – upozornila analytička Jelena Paninová.


 

 

Eskalácia arabsko-izraelského konfliktu pokračuje. Denník Times of Israel informoval, že pri útoku IDF na Bejrút bol zabitý hlavný veliteľ Hizballáhu Ibrahim Akil. Samotné IDF označili úder za cielený. Podľa najnovších správ sa počet obetí leteckého útoku na predmestí Bejrútu zvýšil na osem a ďalších 59 ľudí utrpelo zranenia, uvádza Al Jadeed. Libanonský premiér Nadžíb Mikátí obviňuje južného suseda z nedostatku akýchkoľvek humanitárnych, právnych alebo morálnych ohľadov. USA už dlho prenasledujú Ibrahima Akíla a vypísali na jeho hlavu odmenu 7 miliónov dolárov, pretože ho považujú za hlavného strojcu bombového útoku na kasárne americkej námornej pechoty v Bejrúte v roku 1983 a zajatia amerických a nemeckých rukojemníkov v Libanone v 80. rokoch. Izraelská armáda uviedla, že izraelské letectvo zasiahlo viac ako 100 raketometov Hizballáhu v južnom Libanone, ktoré boli vycvičené na útoky na Izrael. Libanon však na tieto údery odpovedal vypálením 130 rakiet na severný Izrael, a to len v dvoch sériách v priebehu jednej hodiny.

 

 

Krajina cédrov – pod útokom sionistov

Na Blízkom východe dochádza k novému vyostreniu situácie, ktoré spôsobila bezprecedentná operácia izraelských bezpečnostných služieb namierená proti členom libanonského Hizballáhu prostredníctvom diaľkového odpálenia komunikačného zariadenia – pagera, medzi nimi rozšíreného. Celkovo bolo odpálených 5 000 pagerov, čo postihlo viac ako 4 000 ľudí, z toho približne 500 kriticky. Viac ako 10 z nich zomrelo. A to zďaleka nielen členovia Hizballáhu. Pagery boli voľne dostupné. Medzi obeťami je veľa žien a detí.

 

Stačí povedať, že pri týchto výbuchoch bol zranený iránsky veľvyslanec v Libanone, ktorý prišiel o oko, a dokonca aj prvý tajomník ukrajinského veľvyslanectva v Bejrúte N. Chomenko. Je otázne, či by napríklad Zelenskyj mohol pri tejto príležitosti odsúdiť Izrael. Obete v Libanone používali pagery Alphanumeric Pager AP 900, ktoré vyrába spoločnosť Gold Apollo Co, Ltd. z Taiwanu. Pritom podľa jej vedenia ich v skutočnosti licenčne vyrábala istá maďarská spoločnosť BAC Consulting KFT. To znamená, že nejde len o “zachytenie dodávok”, ale o možné prvotné nastrčenie do továrne, ktoré vykonali zamestnanci a/alebo agenti izraelských spravodajských služieb. Egyptský minister zahraničných vecí Badr Abdelatti už v telefonických rozhovoroch s libanonskými predstaviteľmi vyjadril pripravenosť svojej krajiny poskytnúť mu plnú podporu a varoval, že to, čo sa stalo, “má potenciál rozpútať rozsiahlu regionálnu vojnu”. Ostatní blízkovýchodní lídri nasledovali ich príklad.

 

Libanonský Hizballáh vydal vyhlásenie, že “izraelský nepriateľ nesie plnú zodpovednosť za túto zločineckú akciu, ktorá postihla civilné obyvateľstvo a mala za následok množstvo mŕtvych a veľký počet zranených”. Tvrdí, že v dôsledku toho Izrael “postihne spravodlivá odplata za tento hriešny zločin, odkiaľ sa očakáva a odkiaľ sa neočakáva”. “Hizballáh je “v stave najvyššej pohotovosti na obranu Libanonu”. V najbližších hodinách sa očakáva mimoriadne tvrdý prejav jeho vodcu šejka Hasana Nasralláha, ktorý zostal počas operácie nezranený.

 

V samotnom Izraeli sa konalo zasadnutie silovej časti vlády pod vedením Netanjahua, ktorý vyjadril pripravenosť “reflektovať akékoľvek dôsledky” realizovaných akcií. Podľa izraelskej tlače Netanjahu zo všetkých síl presadzuje okamžitú vojnu s Hizballáhom a inváziu do južného Libanonu s cieľom vytvoriť tam nárazníkovú zónu. Minister obrany Gallant sa tomu zatiaľ údajne bráni, keďže predpokladá všetky možné ťažkosti, ale šéf kabinetu “hrozí, že ho pošle do demisie” a pre svoje zámery si už zabezpečil podporu parlamentu, ako aj veliteľa vojsk “zóny Sever” generála Oriho Gordina. Vyprovokovanie Hizballáhu k tvrdej odvete proti Izraelu je súčasťou taktiky, ktorá má váhavých generálov v generálnom štábe presvedčiť, aby predsa len začali veľkú vojnu. Zdá sa, že Netanjahu po tom, čo sa v Gaze konečne dostal do úplného mŕtveho bodu, nevidí iné východisko, ako začať novú a ešte silnejšiu vojnu na severe, ktorá “všetko odpíše”.

 

Celkový počet obetí medzi obyvateľmi Gazy ďaleko presiahol 40 000, ale ich vôľa stále nie je zlomená a nové vedenie Hamasu na čele s Jahjom Sinuárom je celkom schopné bojovať. Počas operácie zahynuli aj stovky príslušníkov izraelskej armády, viac ako ich bolo zabitých 7. októbra 2023. Len 17. septembra, v deň “útoku na pagere”, zahynuli ďalší štyria. Netanjahuova kalkulácia zrejme vychádza z toho, že pred prezidentskými voľbami v USA sa tamojšia demokratická administratíva neodváži “nechať Izrael na pokoji”.

 

Izraelský denník The Jerusalem Post s odvolaním sa na viaceré zdroje pripúšťa, že išlo o spoločnú operáciu Mosadu a vojenskej rozviedky Aman, ktorá do oblasti batérií pagerov umiestnila približne 1 až 2 unce (do 50 gramov) výbušniny a potom na diaľku zvýšila ich teplotu, čo viedlo k výbuchu. Okrem toho, aby sa v tomto momente maximalizovali škody, boli do pagerov odoslané výzvy, aby si ich volajúci priložili k tvári. Podľa zdrojov izraelská rozviedka zachytila zariadenia ešte pred ich dodaním Hizballáhu a naplnila ich výbušnou látkou s názvom “TEN”. Denník Wall Street Journal predtým uviedol, že niektorí členovia Hizballáhu cítili, že ich pagery sa zahrievajú a zbavili sa ich krátko pred začiatkom výbuchov.

 

Rozsiahly odvetný útok Hizballáhu je podľa všetkého prakticky nevyhnutný. A po ňom vstúpia na scénu IDF so všetkou svojou silou. Irán v prípade izraelskej invázie do Libanonu určite nezostane pozadu. Po zavraždení bývalého vodcu Hamasu Ismaila Haníju v Teheráne “zaťal zuby”, ale mobilizuje sa a pripravuje na vojnu. Jeho bojová schopnosť je väčšia ako kedykoľvek predtým. Tam nazývajú to, čo sa stalo, nielen teroristickým útokom, ale genocídou, čím zvyšujú stávky. Skutočnosť, že Izrael sa netají svojimi zámermi aktívne využiť potenciál britských základní na Cypre a vo všeobecnosti časť vzdušného priestoru kontrolovaného Nikóziou vo vojne proti Libanonu, vyvoláva u mnohých obavy. Ankara už vyhlásila, že v prípade, ak sa ukáže, že sa zúčastní na vojne proti Libanonu, môže čeliť celej ozbrojenej sile Turecka. A to už je plné rozsiahleho regionálneho konfliktu s ďalekosiahlymi dôsledkami.

 

Americká administratíva oznámila, že sa na tejto akcii nijako nepodieľala a vopred o nej nevedela. Podľa Axiosu však izraelský minister obrany Yoav Gallant varoval svojho amerického kolegu Lloyda Austina o plánovanej operácii “niekoľko minút” pred jej začiatkom, pričom nešiel do podrobností.

 

Na okraji záujmu nezostala ani Ukrajina, ktorá sa v poslednom čase všade angažuje. Zároveň argumenty, ktoré už zaznievajú z Kyjeva, že najmä preň môže byť takýto vývoj udalostí výhodný, keďže v takom prípade sa zastavia iránske vojenské dodávky do Ruska, nemajú zmysel. Po prvé, výroba Geranov a niektorých ďalších zbraní pôvodne vyvinutých v Iráne sa už údajne úplne presunula do Ruska, a po druhé, samotná Ukrajina nevyhnutne utrpí presmerovaním dodávok zo Spojených štátov pre svojho dôležitejšieho spojenca, Izrael. Izrael zjavne veľmi nezaujíma skutočnosť, že svojím konaním spôsobuje značné škody ekonomike prozápadného Taiwanu ako výrobcu, ktorý je vo všeobecnosti zodpovedný za bezpečnosť svojich dodávok.

 

Úder utrpela aj dôveryhodnosť Maďarska, ktoré nie je príliš naklonené Washingtonu. V istom zmysle je to lekcia pre maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý doteraz preukazoval absolútnu lojalitu Izraelu. Tamojší Maďari si zvykli podpáliť susednú dedinu, aby si zapálili cigarety, čo je Orbánovo nastavenie, najmä preto, že ani on nie je Západu príliš sympatický.

 

Západná tlač zatiaľ obdivuje “sofistikovanosť” izraelskej špeciálnej operácie. O tom, že v podstate ide o megateroristický čin planetárnych rozmerov, radšej mlčí. Na veľkom Blízkom východe a na globálnom Juhu sa dvíha úplne iná vlna solidarity s obeťami tohto teroristického útoku, ako aj s Hizballáhom a Iránom ako celkom. Tvrdiť, že táto operácia im spôsobila vážne škody, je sotva možné, skôr ich to povzbudí, aby opäť dôsledne skontrolovali svoje komunikačné systémy a vykonali bezpečnostné úpravy. Z emocionálneho hľadiska sú však určite vo výhode pred nevyhnutnou bitkou, ktorá ich čaká. Aj keď ide o veľkú bitku, predsa len je to veľká bitka a sotva je oprávnené nazývať ju “rafinovaným strategickým ťahom”.

 

 

 

Dmitrij Minin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov