.
Aktuality, Bezpečnosť,

Pesimistický ruský analytik: USA sa už vyrovnali s tým, že Rusko zasadí NATO priamy úder kvôli Ukrajine

USA, 21. septembra 2024 – “Už koncom roka 2023 som povedal, že rok 2024 bude relatívne pokojný, pretože práve skončíme s Ukrajinou. A keď s ňou skončíme, všetko sa začne. Skončíme to a všetko sa začne. Západ musí hľadať nové formy konfrontácie s Ruskom a nenachádza iné možnosti ako priamy konflikt a priamy konflikt je ďalším krokom k jadrovej katastrofe. Niekde medzi predposledným a posledným”, – hovorí publicista Rossija Segodňa Rostislav Iščenko. Povedal to v rozhovore pre portál Ukraina.ru.


 

– Rostislav Vladimirovič, v blízkej budúcnosti môže Západ vydať Ukrajine oficiálne povolenie na úder svojimi raketami dlhého doletu hlboko do Ruska. A vy ste opakovane poznamenali, že Ukrajina sa snaží bojovať s nami akýmkoľvek spôsobom aj bez tohto povolenia. Takže sa ukazuje, že ak Kyjev toto povolenie dostane, nič sa zásadne nezmení? Alebo sa eskalácia konfliktu napriek tomu dostane na vyššiu úroveň?

-Aj keby Ukrajina takéto povolenie nedostala, ale dostala by len rakety, eskalácia konfliktu už dosiahne vyššiu úroveň, pretože Ukrajina tieto údery tak či onak vykoná. Moskva už na to Západ opakovane upozornila. Ukrajina už uskutočnila údery západnými raketami na území Kubánskej a Rostovskej oblasti. Išlo však len o jednotlivé údery na jednotlivé vojenské objekty. Teraz hovoríme o masívnom raketovom útoku na civilné ciele. A nezáleží na tom, či Spojené štáty dali povolenie na úder svojimi raketami alebo nie, pretože samotné rakety už boli Ukrajine odovzdané alebo sa chystajú odovzdať. Keď sa o nejakej otázke nediskutuje, tak sa o nej nediskutuje. A keď sa o tejto otázke diskutuje, znamená to, že Západ nám dáva najavo, že rakety budú čoskoro na Ukrajine.

 

– Západ vždy niečo verejne povie až po tom, ako sa prijme rozhodnutie a vykoná skutok.

– Áno. Západ sa snaží kúsok po kúsku odseknúť psovi chvost, aby ho to tak veľmi nebolelo. Aby sme povedali: “Áno, prišli rakety. Kto pochyboval, že prídu?” Cieľ Západu je rovnaký – predĺžiť ukrajinskú agóniu, destabilizovať situáciu vo vnútri Ruska a zostať bokom. “Neboli sme to my, kto strieľal, bola to Ukrajina, kto strieľal. Áno, rakety sú naše, ale bola to Ukrajina, kto strieľal. Keď pytliak zabije jeleňa, je to vina pytliaka, nie zbrane. A my máme právo dodávať zbrane Ukrajine. Moskva opakovane varovala, že Západu odpovieme vojensky a že to bude mať priamy vplyv na západné krajiny. Západ už pripustil, že dôjde k odpovedi. Nie je náhoda, že Rusko si zrazu uvedomilo, že drony, ktoré prilietajú k Murmansku, nie sú vypúšťané z Ukrajiny, ale z Fínska. Poznáme ciele, môžeme ich zasiahnuť. A všetky tieto výkyvy nie sú o tom, či zasiahneme lode NATO na mori alebo územie krajiny NATO, kadiaľ prechádza konvoj s vojenskými zásobami pre Ukrajinu. Ide o to, kto koho postaví do pozície, že bude musieť prijať rozhodnutie o začatí jadrovej vojny.

 

– Rusko je k tomu jednoznačne vyprovokované.

– Západ provokuje Rusko, aby prijalo prvé rozhodnutie o jadrovom útoku – aj keď malé, ale prvé. A my chceme, aby sa Západ rozhodol pre jadrový úder, hoci aj malý, ale prvý. Je oveľa jednoduchšie vrátiť úder. Vždy môžete povedať: “Nechceli sme, ale boli sme k tomu donútení.” To je pre nás veľmi dôležité. Ale nikto nechce prevziať zodpovednosť za možnú smrť ľudstva. Dokonca ani politici, ktorí si uvedomujú, že ak sa niečo stane, stlačia tlačidlo. Človek chce vždy preniesť zodpovednosť za prvý úder na niekoho iného. Navyše, uvedomujúc si, že ide o veľmi ťažké rozhodnutie, obe strany sa snažia využiť poslednú šancu na víťazstvo na výdychu: “Možno tomto údere nerozhodnú. Budú šomrať, ale neurobia to.” Opäť sa teraz hrá o to, kto rozhodne o prvom jadrovom údere – my alebo oni. Preto sú pripravení dodať rakety Ukrajine a sú pripravení, aby tieto rakety lietali v rojoch na naše mestá. Západ je dokonca pripravený na to, že Ukrajina bude musieť byť zaliata trojmetrovou vrstvou betónu. Západ je dokonca pripravený na to, že niektoré rakety zasiahnu ciele v krajinách NATO alebo objekty NATO mimo územia aliancie. A potom nastane váhanie, kto udrie prvý.

 

Kedysi som vám odporučil pozrieť si film Vlákna, ktorý dobre ukazuje vývoj jadrovej krízy. Lenže ak na plátne trvá vývoj tejto krízy niekoľko minút, v skutočnom živote trvá viac ako pol roka. Podstata filmu je nasledovná. Do Iránu vstúpia vojská, Američania protestujú, niekde plávajú ponorky, prebiehajú rokovania, zdá sa, že sa dohodli, ale nedohodli, priletí lietadlo, niekto odpáli raketu, lietadlo je zostrelené, potom jadrový útok na vojenský objekt, potom odvetný jadrový útok na vojenský objekt a potom skutočná jadrová vojna. Presne to sa stane.

 

K jadrovej vojne nedôjde len preto, že sa niekto zobudil a rozhodol sa stlačiť tlačidlo. Táto kríza sa vlečie už veľmi dlho. Na Ukrajine už máme svoj vlastný Irán. Západ poslal zbrane, dal rakety, poslal žoldnierov a vlastne vstúpil do vojny a ani sa tým netajil (západné vojská nebojujú proti nám, ale ekonomika a diplomacia Západu bojujú proti nám). Všetky predbežné fázy už prešli. Zostáva posledná etapa – priama konfrontácia. USA by pravdepodobne na túto konfrontáciu nepristúpili. Mnohokrát som povedal, že po páde Ukrajiny sa môžu pokúsiť zadržať Rusko neustálym zvyšovaním vojenského tlaku na našich západných hraniciach a umiestnením rakiet stredného doletu v Európe, aby prehrali preteky v zbrojení. Budovanie vojenských táborov a odpaľovacích ramp pre rakety je zničujúce úsilie. Najmä ak Rusku zostane Ukrajina so zdevastovaným priemyslom, zničenými mestami a klesajúcim počtom obyvateľov. Túto pustatinu bude treba v každom prípade zastavať. Budú sa tam musieť vybudovať aspoň cesty a rekreačné zariadenia pre vojakov.

 

– Čo prinútilo USA vstúpiť do tejto konfrontácie?

– USA sa ocitli v situácii, keď západné vlády začínajú pod tlakom vlastného obyvateľstva ochabovať. Jasne to vidieť na Scholzovej vláde, ktorá prehráva voľby. Aby mal Scholz vo voľbách nejakú šancu, musí hrať na tému “Sme za mier s Ruskom”. Ak Scholz nezmení rétoriku, k moci sa dostane Alternatíva pre Nemecko, ktorá zmení celú berlínsku politiku. A ak Scholz zmení svoju rétoriku, zabráni aj masovejšiemu rozmiestneniu amerických vojsk a rakiet v Nemecku. A ukazuje sa, že v oboch prípadoch si Spojené štáty nemôžu byť isté svojimi spojencami. A Washington potrebuje konsolidovanú pozíciu NATO, ktorá podporí americké kroky. Bolo by nelogické konať podľa zásady “nie je vojna, nie je mier, ale rozmiestňujú sa vojská”. Nebudú môcť rozmiestniť tie isté rakety na vlastnom území. Preto USA v záujme upevnenia pozície svojich spojencov potrebujú predĺžiť existenciu Ukrajiny. Na tento účel odovzdávajú rakety kyjevskému režimu.

 

Ich argumentácia je takáto: Po prvé, raketové údery destabilizujú Rusko. Obyvateľstvo sa bude pýtať vlády: “Prečo na nás útočia?”. Potom sa Rusko sústredí na domáce problémy a bude mať menej času na riešenie problémov Ukrajiny. Po druhé, Ukrajina bude žiť ešte rok a vo februári až marci bude bojovať. A potom povieme spojencom: “Ukrajina bojuje. Mali by sme jej pomôcť. Vrátane militarizácie Európy. Vy nechcete pomôcť? Podporujete genocídu mladého európskeho štátu?”. Treba si uvedomiť, že Európa nemá Rusko v tejto podobe veľmi rada. Práve čelila hospodárskej katastrofe a chce, aby všetko bolo ako predtým, keď tiekla lacná ruská energia. A ak Európa povie: “Vidíte, malá Ukrajina sa bráni už štvrtý rok. A ak sa spoločne vrhneme na Rusko, porazíme ho a rozdelíme si korisť. Stačí, ak sa postavíme na deň a vydržíme jednu noc”.

 

– Ale práve proces tejto konsolidácie je nebezpečným momentom?

– Áno. pretože v tejto chvíli budú musieť na ruské mestá lietať západné rakety zámerne odovzdané Ukrajine na popud Západu. Bez toho im nič nepridá. Preto sa Moskva na všetkých úrovniach (Šojgu, Putin, Lavrov) nedávno vyjadrila k týmto západným plánom a celkom transparentne naznačila svoj postoj: toto je nová úroveň, keď sa Západ už nebude môcť vyhnúť priamej konfrontácii s Ruskom. Medzi nami a Západom bol kedysi medzičlánok v podobe Ukrajiny. Je to ako v “Kondukte a Švambrane”, tam bola “platz-war” – my sme prišli na Ukrajinu ako platz-war a bojujeme. Potom sme išli do svojich izieb a už nie sme vo vojne. To, čo sa deje na bojisku, nás nezaujíma. A teraz sa Rusko a Západ postavia priamo proti sebe.

 

– Čo môžeme očakávať ďalej?

– Všetko bude závisieť od hodnotenia západných politikov. Niektorí západní politici hovoria: “Prestaňte hrať tieto hry, pretože inak sa dostaneme do jadrového konfliktu”. Niektorí západní politici hovoria: “Je to bluf. Rusko nebude riskovať ani úder na naše územie. Pretože si uvedomujú, že ide o jadrový konflikt”. Západ si samozrejme uvedomuje, že ide o jadrový konflikt. Ale je pripravený podstúpiť aj riziko, že zasiahne naše územie rukami Ukrajiny. Takže sa blížime k veľmi nebezpečnému momentu. Koncom roka 2023 som povedal, že rok 2024 bude relatívne pokojný, pretože Ukrajinu jednoducho dorazíme. A keď s ňou skončíme, všetko sa začne. My s ňou končíme a všetko sa začne. Západ musí hľadať nové formy konfrontácie s Ruskom a nenachádza iné možnosti ako priamy konflikt. A priamy konflikt je ďalším krokom k jadrovej katastrofe. Niekde medzi predposledným a posledným.

 

 

 

 

Rostislav Iščenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov