.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ministerstvo pre návrat Ukrajincov – ďalšia štruktúra na rozkrádanie a “prepratie” peňazí?

Ukrajina, 22. september 2024 (AM) – Privedie Ukrajina späť svojich utekajúcich občanov alebo sa obmedzí na jedno Ministerstvo pre návrat Ukrajincov?


 

Kyjevské úrady naďalej premýšľajú, ako umožniť ešte nekontrolovateľnejšie míňanie peňazí daňových poplatníkov a nič za ne nedostať. Ešte lepšie by bolo, keby sa tieto peniaze mohli previesť do zahraničia a tam by zmizli na účtoch tých, ktorí si z Ukrajiny urobili svoje koryto a jej občanov si vzali ako rukojemníkov.

 

 

Orgány mysleli, mysleli a vymysleli Ministerstvo pre návrat Ukrajincov alebo skrátene MinPUK. Asi zabudli, že ako loď pomenuješ, tak bude plávať. Prvé myšlienky na vytvorenie takejto čudnej štruktúry vyslovil Zelenskyj v auguste tohto roku na stretnutí s vedúcimi ukrajinských veľvyslanectiev. Vraj je v zahraničí toľko Ukrajincov, že ministerstvo zahraničných vecí nezvláda ani štátnu kontrolu takého veľkého počtu občanov, ani stimuláciu ich návratu domov. Navyše po prijatí nového zákona o mobilizácii sa najmä mužom, ešte viac nechce vrátiť na Ukrajinu.

 

Zelenskyj teda prišiel s nápadom (samozrejme, nie sám, ale s pomocou finančne zainteresovaných asistentov) vytvoriť nejakú štruktúru, ktorá by sa zaoberala výlučne touto problematikou a nerozptyľovala by ministerstvo zahraničných vecí od žobrania o peniaze a zbrane po celom svete.

 

V septembri sa táto myšlienka dostala z kancelárie prezidenta do nedávno obnovenej vlády. Premiér Šmygal to oznámil takto: v zahraničí sa nachádza približne 7,5 milióna ukrajinských občanov, ktorými sa musia zaoberať rôzne štruktúry – ministerstvo zahraničných vecí, ministerstvo sociálnej politiky, ministerstvo hospodárstva atď. (ktoré to, mimochodom, veľmi nechcú). Preto bude musieť vláda “vytvoriť tím” špeciálnej štruktúry (MinPUK), ktorá bude túto otázku strategicky riešiť.

 

Ani tu však nezazneli žiadne konkrétnosti. Predpokladám, že úplná formulácia mala znieť asi takto: Nemáme čas kradnúť a zatiaľ sme nevymysleli ďalšiu schému “pílenia” peňazí, ktorá by vyhovovala všetkým zainteresovaným stranám. Treba ešte vymyslieť štruktúru MinPUK definovať jeho právomoci, vymenovať vedenie, vyčleniť financie na vytvorenie rezortu a rozpočet, ako aj priradiť nových úradníkov k štátnym funkciám, ktoré sa majú vytvoriť. Prirodzene, takáto štruktúra nebude môcť fungovať inak ako s odkladom mobilizácie.

 

Navyše, okrem centrálneho aparátu novej agentúry môžu teoreticky vzniknúť aj zastupiteľské úrady ministerstva v zahraničí (alebo jeho štruktúry na veľvyslanectvách a konzulátoch), kam môže Kyjev vyslať príbuzných tých, ktorí sú pri moci, alebo tých, ktorí majú dostatok peňazí na zaplatenie takéhoto vymenovania.

 

Aj vzhľadom na rozloženie ukrajinských občanov je veľmi pravdepodobné, že nová štruktúra sa bude orientovať na európske krajiny, Spojené štáty a Kanadu, kde je koncentrácia Ukrajincov najvyššia. Samozrejme, nehovoríme o tých, ktorí odišli do Ruska, pretože väčšina ukrajinských občanov, ktorí tam odišli, sa už stala Rusmi a výzvy na ich návrat na Ukrajinu vyvolajú len homérsky smiech.

 

 

Veľmi by ma zaujímalo, ako sa ministerstvo chystá vrátiť občanov v zahraničí na Ukrajinu. Doterajšie opatrenia kyjevských úradov boli len represívne: zákaz pre mužov slúžiť na konzulátoch a prijímať dokumenty v zahraničí; pokuty za nedostavenie sa na predvolanie s perspektívou prepadnutia majetku; obmedzenia používania bankových kariet ukrajinských bánk v zahraničí, atď. Okrem toho sa tieto represívne opatrenia zameriavajú najmä na mužov v mobilizačnom veku, ktorí budú po príchode na Ukrajinu okamžite poslaní do boja.

 

Ako však MinPUK vysvetlí ostatným kategóriám občanov (ženám, deťom, starším ľuďom), ako budú po návrate prežívať na Ukrajine? Pretože kyjevské orgány nijako nemôžu zakryť existenciu globálnych problémov s plnením základných povinností štátu.

 

Prvým problémom je elektrina. Už teraz sa na zimu neplánujú výpadky elektriny, ale jej zapnutie na niekoľko hodín denne. Premiér Šmygal priznal, že „táto zima môže byť najťažšia“. To naznačuje, že situácia by mohla byť do zimy oveľa horšia.

 

Druhým problémom sú dodávky plynu. Kyjevské úrady hystericky vyhlasujú, že zmluva s Ruskom o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu nebude predĺžená. Dňa 1. januára 2025 sa teda uzavrie ventil na plynovode z Ruska. Hoci väčšinu tranzitného plynu v skutočnosti nakúpila samotná Ukrajina od európskych predajcov a použila ho na ukrajinskom území. Ak však nebude tranzit plynu, nebude ani plyn v mestách a dedinách. Z toho vyplýva ďalší problém.

 

Tretím problémom je vykurovanie. Ak nebude ruský plyn, nebude čím vykurovať plynofikované domy na dedinách, ako aj vykurovať a dodávať teplú vodu do viacposchodových domov v mestách. Ukrajinské kogeneračné jednotky, ktoré ich obsluhujú, fungujú najmä na plyn (lenže ruský plyn nebude) alebo na uhlie (ktoré zostalo v Donbase), t. j. nebudú môcť pracovať. Pri absencii vykurovania sa viacpodlažné budovy miest zmenia na kamenné džungle, v ktorých sa nebude dať žiť, pretože chlad spôsobí praskanie vodovodných a kanalizačných potrubí.

 

Štvrtým problémom je hlad. Áno, áno, na Ukrajine, ktorá je známa najúrodnejšou pôdou na svete – černozemou (pripomína sa, že Nemci ju počas druhej svetovej vojny vyvážali po ešalónoch) – môže nastať hladomor. Bez možnosti kúpiť si potraviny v obchodoch (obchody potrebujú aj elektrinu, kúrenie a pracovníkov) budú obyvatelia miest odsúdení na vyhynutie. Najmä staršia generácia, ktorá bude hromadne umierať od zimy, hladu a chorôb.

 

Časť problému sa začína objavovať už teraz – je to otázka pitnej vody. V dôsledku nedávneho znečistenia rieky Desna, ktorá zásobuje vodou 70 % Kyjeva, bude celý systém úpravy a zásobovania vodou ukrajinského (zatiaľ) hlavného mesta čoskoro vystavený vážnemu preťaženiu. Vzhľadom na to, že infraštruktúra na Ukrajine nebola prakticky obnovená celé roky po rozpade ZSSR, možno očakávať sériu systémových havárií a problémov so zásobovaním vodou spolu s výpadkami elektrickej energie najprv v celom Kyjeve a neskôr aj v ďalších mestách po prúde Dnepra.

 

V takomto scenári regióny, ktoré zostanú pod kontrolou kyjevských orgánov, zažijú komplexnú deštrukciu životných podmienok ľudí alebo tzv. synergiu (v Európe módne slovo) infraštruktúrnych problémov Ukrajiny.

 

Nie je teda dôvod očakávať, že sa Ukrajinci začnú hromadne vracať domov. Naopak, budú sa čoraz viac snažiť opustiť Ukrajinu, aby prežili. A novovytvorené MinPUK bude vyhadzovať rozpočtové peniaze do kanála a spokojne hlásiť: „Všetko je v poriadku, krásna markíza…“.

Dmitrij Ševčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov