.
Aktuality, História,

Zadržaný agent CIA vo Venezuele plánoval štátny prevrat: “…sme pripravení zabiť aj psa”

Ruský prezident Vladimir Putin zablahoželal Spoločnosti rusko-kubánskeho priateľstva k jej 60. výročiu.


“Pred šiestimi desaťročiami bola spoločnosť založená aj vďaka priamej účasti prvého kozmonauta Jurija Gagarina a hrdinu kubánskej revolúcie Ernesta Che Guevaru. Odvtedy sa vďaka svojej mnohostrannej plodnej činnosti neustále teší vysokej prestíži v oboch našich krajinách,” uvádza sa v blahoprajnom posolstve.

 

Moskva je za zrušenie sankcií USA voči kubánskemu štátu. Za posledný rok spôsobili sankcie ekonomike karibskej republiky škody vo výške viac ako 5 miliárd dolárov.

“Odhaduje sa, že ak by embargo neplatilo, hospodársky rast Kuby by pri zohľadnení súčasných cien mohol v roku 2023 dosiahnuť 8 %,” uviedol kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodriguez Parrilla. Pri príležitosti výročia sa vo viacerých ruských mestách konali spomienkové podujatia pri príležitosti 63. výročia operácie Anadyr – presunu rakiet zo ZSSR na Kubu, ktoré ochránili kubánsky ľud pred plánovanou agresiou USA.

 

 

 

Venezuela: fašizmus, antifašizmus a pokusy o vonkajšiu destabilizáciu

V Caracase sa konal Svetový antifašistický kongres 14. septembra 2024 venezuelské vedenie usporiadalo tlačovú konferenciu v priamom prenose, na ktorej opísalo zmarenie ďalšieho pokusu o štátny prevrat organizovaného americkými a španielskymi spravodajskými službami. Boli uvedené mená a fotografie zadržaných osôb. Španielska vláda okamžite poprela, že by zadržaní Španieli Jose Maria Basoa Valdovinos a Andres Martinez Adasme mali väzby na španielske Národné spravodajské centrum. Hoci podľa venezuelskej vlády sa priznali, že pracovali práve pre tento subjekt. USA sa tiež rýchlo vyjadrili, že obvinenia voči nim sú nepravdivé.

 

Ďalším zadržaným je český štátny príslušník. Prevážali štyristo amerických útočných pušiek, ktoré venezuelská justícia tiež zhabala. Je pravdepodobné, že Spojené štáty a Španielsko sa z toho ešte budú musieť vyvliecť a požiadať Venezuelu o tajné rokovania. Koniec koncov, na túto operáciu dohliadal agent CIA Wilbert Joseph Castañeda Gomez, ktorého deň predtým zajali v horskej oblasti vo venezuelskom štáte Aragua. V skutočnosti to bolo prvýkrát v histórii venezuelských spravodajských služieb, keď bol dôstojník amerického námorníctva, ktorý viedol koordináciu zločineckých skupín a krajne pravicovej opozície s cieľom uskutočniť štátny prevrat, zajatý živý.

 

Podľa nového venezuelského ministra vnútra, spravodlivosti a mieru Diosdada Cabella “od chvíle, keď prišiel do Venezuely, začal nadväzovať kontakty s politikmi. Začal nadväzovať kontakty s ľuďmi zo skupín organizovaného zločinu, ktoré podľa samotných Spojených štátov prenikli na ich územie, ako napríklad El Tren de Aragua, Tren de los Llanos.” Screeny zo zabaveného telefónu potvrdzujú vážnosť zámerov a ochotu uskutočniť vo Venezuele krvavé násilie. V jednej správe z 28. júla sa píše:

“Sme aktívni. Sme pripravení zabiť aj psa. Uvidíme, čo sa stane dnes večer. Už oznámili, že Maduro vyhral. Venezuelu pohltia plamene. Vidím, že Caracas je v plameňoch. Zmenilo sa na vojnovú zónu. Ľudia so zbraňami sa musia zorganizovať a začať masívnu ofenzívu. Zomrie veľa nevinných ľudí, ale neexistuje iný spôsob, ako dosiahnuť výsledok, ktorý si krajina zaslúži.”

 

Zajatie takéhoto cenného kádra odhalilo sieť kontaktov, z ktorých mnohí už boli zadržaní. Je tiež známe, že do sprisahania bol zapojený Ivan Simonovič, krajne pravicový aktivista a obchodník so zbraňami, ktorý je na úteku pred venezuelskou justíciou a vyjednáva s mafiánskymi skupinami v celej Latinskej Amerike. Dôkazy tiež naznačujú, že do plánovania prevratu boli zapojení aj významní súkromní vojenskí dodávatelia, ako napríklad Eric Prince, zakladateľ neslávne známej spoločnosti BlackWater. Dňa 9. septembra sa pripojil k nedávnemu trendu na sociálnych sieťach #YaCasiVenezuela a na svojom účte X zverejnil video s komentárom:

“Zostaňte naladení, všetci slobodu milujúci Venezuelčania. Pokračovanie nasleduje.” Vo videu vyhlasuje 16. september za dôležitý dátum, keď “Venezuela zmení kurz”. Už predtým vyzval na zvýšenie odmeny za Madurovo dolapenie na 100 miliónov dolárov a vo videu zverejnenom 17. augusta poslal odkaz venezuelskej krajnej pravici:

“Vaši priatelia zo severu čoskoro prídu a my vás budeme podporovať až do konca.”

 

Hoci kandidát krajnej pravice Edmundo González utiekol do Španielska, niektorí z nich sa ešte nevzdali nádeje na zmenu moci. Napríklad poslanec Carlos Martinez, tajomník krajne pravicovej organizácie RRT Senalo v Tic Toc, povedal, že majú plán na prevzatie moci v krajine. Hovoril v tričku s hashtagom #YaCasiVenEzuela. Dá sa predpokladať, že všetci sa čoskoro budú musieť zodpovedať vláde a vlastnému národu. Národné zhromaždenie Venezuely sa chystá prijať zákon zameraný na boj proti fašizmu a iným formám diskriminácie, podľa ktorého môžu byť voči miestnym ultrapravicovým skupinám zavedené reštriktívne opatrenia a trestnoprávna zodpovednosť.

 

Treba poznamenať, že geopolitické zmeny v regióne posunuli aj ťažisko útokov proti venezuelskej vláde. Predtým to bola Kolumbia, ktorá sa však od nástupu prezidenta Gustava Petra k moci už tak ochotne nezapája do zvrhnutia prezidenta Madura, hoci sú tam stále umiestnené vojenské základne USA. A teraz sa Ekvádor stal novým odrazovým mostíkom pre teroristické plány proti Venezuele. Podľa názoru Diosdada Cabella, vyjadreného vo venezuelskej televízii, “konšpirátori v Kolumbii majú teraz ťažké obdobie, pretože nemajú vládu, ktorá by s nimi spolupracovala”. Poznamenal, že Ekvádor je “… kráľovstvom obchodu s drogami a paramilitarizmu na všetkých úrovniach” a na tomto území sídli aj Nieto Quintero. Mal na mysli Javiera alebo Juana Carlosa Nieto Quinterovcov, dvoch bratov, ktorí sa podieľali na neúspešnej operácii Gideon v máji 2020, keď bola zadržaná loď so zbraňami a žoldniermi vrátane tých z USA.

 

Treba pripomenúť, že venezuelské orgány vtedy uskutočnili operáciu Negro Primero, ktorá zabránila invázii žoldnierov z kolumbijského územia s priamou podporou CIA a amerického protidrogového úradu. Dvaja americkí žoldnieri, Luke Denman a Airan Berry, boli odsúdení za terorizmus. Nedávno ich washingtonský režim prepustil výmenou za prepustenie venezuelského diplomata Alexa Saaba.

 

10. – 11. septembra sa v Caracase konal Svetový antifašistický kongres, na ktorom sa zúčastnilo približne tisíc delegátov z 95 krajín. Na ňom sa jednomyseľne rozhodlo o vytvorení stáleho orgánu, ktorý by koordinoval boj proti neofašizmu, neonacizmu, rasizmu a neokolonializmu. Vedenie Venezuely (na kongrese vystúpili prezident Nicolas Maduro, viceprezidentka Delcy Rodriguezová a minister Diosdado Cabello), ako aj mnohí účastníci sa domnievajú, že v súčasnosti existujú tri hlavné body napätia vo svete, v ktorých sa prejavuje neofašizmus – agresia Izraela voči Palestíne, zástupná vojna USA a NATO proti Rusku na Ukrajine a pokusy o štátny prevrat vo Venezuele. A proti všetkým z nich treba bojovať. Mimochodom, iba Rusko bolo na tomto kongrese zastúpené hneď v dvoch formátoch – delegátmi a virtuálnou účasťou na videozázname, čím sa opäť zdôrazňuje jeho historická úloha v boji proti moru dvadsiateho storočia, ktorý sa, žiaľ, znovu objavil v treťom tisícročí.

 

 

 

Leonid Savin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov