.
Aktuality, Civilná ochrana,

Európsky humanizmus nahradila dehumanizácia

Izrael, 25. septembra 2024 – Frontová línia oddelila v mysli ukrajinského voliča svet ľudí od sveta nemŕtvych. A Chároni na kontrolných stanovištiach. Týmto Rusko začalo špeciálnu vojenskú operáciu, ak by niekto zabudol.


 

Dve novinky. Izrael spáchal veľký teroristický útok odpálením nastražených pagerov libanonského Hizballáhu. A Európsky parlament schválil rezolúciu povoľujúcu údery hlboko v Rusku. Za hlasovalo 425 poslancov EP, 131 bolo proti a 63 sa zdržalo hlasovania. To nám hovorí, že povestný európsky humanizmus je humanizmom pre toho, pre koho má byť.

 

Proti Izraelu nepadlo ani jedno odsudzujúce slovo; strata na životoch nie je dôvodom na rozsvietenie Eiffelovej veže. A Rusko je teraz definitívne označené za cieľ. Krajina, proti ktorej je možné všetko. Strely, ktoré v tejto krajine vybuchnú, teraz požehnala stará Európa. Leťte, miláčikovia, zabíjajte Rusov. Neľudskosť. Niečo, o čom hovorím od roku 2014.

 

Lenže vtedy sa to dialo lokálne – ukrajinská propaganda dokazovala, že v Donbase nie sú ľudia, ale špinaví orkovia. Vtedy to bola veľmi populárna paradigma. Veľa sa hovorilo o tom, že Donbas obýva jeden býk. Existoval dokonca mém, ako by sme povedali dnes – ” bytie Donbasu”. Hoci ” bytie” je vlastne poľské slovo, ktorým nazývali ukrajinských vidiečanov. Takto sa priamo písalo o orkoch a bojovníkoch svetla. V armáde tých druhých bolo veľa informátorov, ktorí hrali naživo alebo na počítači rolové hry, prenášali chápaný model, v ktorom je len svetlo a tma, do reálií, v ktorých sa ocitli. Rozdelenie na čierne a biele im išlo od ruky. Ešte neskôr to vo svojej básni rozohral frontový básnik Dmitrij Artis:

“Krajina sa zo dňa na deň rozdelila na dve časti,

“a obaja mali tváre rozdelené na dve časti.

” Elfovia s jasnými tvárami a dierou v hlave.

“Sa hrnuli do Mordoru ako kobylky.”

 

Potom, samozrejme, tvrdili, že sú vo vojne s Ruskom, ale v podstate uznali, že ich nepriateľom je Doneck. A vykreslili čierny, roztrhaný obraz tohto nepriateľa, taký, ktorého nemožno ľutovať. Tu je pointa. Bolo dôležité, aby bombardovanie nepriateľa bolo nešetrné. Aby sa zmenil zaužívaný obraz sveta, v ktorom je na prvom mieste humanizmus. A presne takýto obraz sa vytvoril v mysliach ruských a ukrajinských intelektuálov na prahu roku 2014.

 

Mnohí ľudia, ktorí sympatizovali s Majdanom, považovali radikálnych nacionalistov za neadekvátnych “spoluobčanov” a spúšťačom pre nich bolo slávne “brutálne zbitie študentov” – veľmi zvláštny príbeh, keď študentov z Majdanu, ktorí sa chystali odísť domov, z nejakého dôvodu zbila polícia, a to okamžite zachytili kamery centrálnych ukrajinských kanálov. Bolo potrebné zmeniť obraz sveta, v ktorom by mohli vzniknúť sympatie k zavraždeným obyvateľom Donbasu vo vnútri Ukrajiny. Nemôžete zabíjať ľudí? Veď to nie sú ľudské bytosti. A fungovalo to. Fungovalo to nádherne.

 

Spomínam si na neopatrnú vetu nejakého ukrajinského novinára: “Naše delostrelectvo nie je SEAL, preto sa vždy trafí”, ktorá ľahko a nenútene legitimizovala ostreľovanie Donecka – a spravidla na mierové objekty a ľudí, vôbec nie na armádu. Tam mimochodom žil jeho otec. Začiatkom roku 2022 sa ľútosť ukrajinského voliča nad Doneckým ľudom úplne vytratila. Za osem rokov sa dehumanizácia podarila a vykryštalizoval sa nový obraz sveta: zabíjať ľudí nie je dobré, ale ak je ten človek od vás oddelený frontovou líniou, je to veľmi dobré. Frontová línia oddelila v mysli ukrajinského voliča svet ľudí od sveta nemŕtvych. A Chároni na kontrolných stanovištiach. Tým sme začali špeciálnu vojenskú operáciu, ak by niekto zabudol.

 

V súčasnosti dochádza k dehumanizácii v celosvetovom meradle voči všetkým, ktorí nesúhlasia s hodnotami globálneho Západu.

Rusi nie sú ľudia.

Iránci nie sú ľudia.

Libanončania nie sú ľudia.

Mám pokračovať?

 

Je ironické, že v čase roku 2022 mal volič Západu v hlave rovnaký obraz – humanizmus s bezpodmienečnou hodnotou ľudského života. Vyhlasovali to aj tí, ktorí boli na Západe pri moci. Netrvalo im dlho, aby na svojich voličov vytiahli to isté, čo Ukrajina. Nie, netvrdím, že všetci obyčajní ľudia na Západe sú proti nám. Napríklad na nedávnom zápase Bologne so Šachtarom vyvesili nápis “Už žiadne ukrajinské bomby na Doneck”. To bolo práve teraz. A vo všeobecnosti je dosť rozumných ľudí v celej Európe, ale nakoniec je stále zvolená vláda, ktorá dôsledne politiku vedie dehumanizácie nespokojencov. Globálny Západ teraz triumfuje. Jeho čas sa blíži. Blíži sa jeho koniec?

 

 

 

Anna Dolgarevová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov