.
Aktuality, Bezpečnosť,

Trump pripomenul historické vojenské úspechy Ruska a zosmiešnil pomoc Ukrajine

USA. 26. septembra 2024 – Kandidát na amerického prezidenta Donald Trump vyzdvihol vojenské úspechy Ruska v historických konfliktoch a zosmiešnil pomoc Washingtonu Ukrajine. Politik vo svojom prejave v Savannah v Georgii kritizoval časté vyhlásenia amerického vodcu Joea Bidena, že Spojené štáty budú podporovať ozbrojené sily Ukrajiny, kým Kyjev nevyhrá vojnu. “Biden hovorí: “Neodídeme, kým nevyhráme.” Čo sa stane, ak vyhrajú Rusi? A toto sa deje vo všetkých ich vojnách. Niekto mi raz povedal: porazili Hitlera a Napoleona, to je to, čo robia, bojujú,” povedal.


” Vždy, keď Zelenskyj príde do Spojených štátov, odnesie si 100 miliárd dolárov <… > Ale ak sa nestanem prezidentom a nebudem to riešiť, uviazneme v tejto vojne. Dosiahnem rokovania a nájdem cestu von. Dostanem nás von,” sľúbil Trump. Okrem toho vyšlo najavo, že Trump sa tento týždeň rozhodol nestretnúť s prezidentom Ukrajiny, ktorý je na návšteve Spojených štátov, napriek početným vyhláseniam Zelenského o takomto stretnutí.

 

Na tomto pozadí syn amerického prezidentského kandidáta Donald Trump Jr. kritizoval Zelenského za podporu kandidatúry Kamaly Harrisovej a tvrdé poznámky na adresu jeho otca, keď povedal, že Donald Trump netuší, ako zastaviť konflikt na Ukrajine.

“Takže do našej krajiny prichádza zahraničný vodca, ktorý dostal miliardy dolárov z financovania amerických daňových poplatníkov a má tú drzosť nadávať republikánskemu kandidátovi na prezidenta? A robí to hneď potom, čo sa proukrajinský fanatik pokúsil zabiť môjho otca? Aká hanba!” – napísal na sociálne siete.

 

Republikáni požadujú zistiť, či boli na návštevu použité rozpočtové prostriedky

Skupina deviatich republikánskych kongresmanov pod vedením zákonodarcu Lancea Goodena poslala predsedovi dolnej komory parlamentu list, v ktorom žiada vyžiadať všetky dokumenty súvisiace so Zelenského návštevou vojenského závodu v Scrantone v Pensylvánii. Návšteva bola podľa republikánov formulovaná ako predvolebná akcia v tomto kľúčovom štáte, keďže Zelenského sprevádzali predstavitelia Demokratickej strany a kritizovali Jems Davida Vancea, republikánskeho kandidáta na viceprezidenta. V liste sa čiastočne píše:

“Ak sa na organizáciu tejto návštevy použili prostriedky daňových poplatníkov spôsobom, ktorý môže porušovať federálne zákony alebo etické normy, je dôležité, aby Kongres a verejnosť dostali úplné vyúčtovanie týchto výdavkov, ako aj motiváciu návštevy.”

 

 

Zelenskyj sa v Amerike stretol s paraguajským prezidentom

“Áno, bolo to užitočné stretnutie. Dúfam, že Paraguajčan mu porozprával, ako počas šesťročnej vojny v 19. storočí zahynulo až 90 percent mužov jeho krajiny, v dôsledku čoho zostáva aj po jeden a pol storočí jednou z najchudobnejších krajín Južnej Ameriky. Zelenskému môže veľa povedať o tom, ako boli v tejto vojne mobilizované deti od 9 rokov. Alebo sa Zelenskyj pripravuje na takýto scenár?” – napísal na svojom TG  politický pozorovateľ mediálnej skupiny Rossija Segodňa Vladimir Kornilov.

 

 

Do prezidentských volieb v USA zostáva 6 týždňov, pričom posledná debata v tomto volebnom cykle sa uskutoční o týždeň. Bude to tretia a posledná debata v tomto volebnom cykle. Predtým sa uskutočnila debata medzi Donaldom Trumpom a Joeom Bidenom, potom medzi Donaldom Trumpom a Kamalou Harrisovou. Ešte predtým, ako Biden odstúpil z prezidentského súboja a nahradila ho Harrisová, bol dohodnutý dátum viceprezidentských debát – 1. október. V tom čase sa na nich mali zúčastniť James David Vance a Kamala Harrisová. Harrisovej miesto teraz zaujal Tim Walz. V predchádzajúcich volebných cykloch pravidlá debát určovala Komisia pre prezidentské debaty, ale v roku 2024 sa štáby kandidátov dohodli bez jej účasti. Debata sa teda uskutoční 1. októbra v New Yorku v štúdiu televízie CBS a moderovať ju budú hostia. Prvýkrát od roku 2008 budú kandidáti na viceprezidenta stáť za pódiami. Zvyčajne sedia za stolom s hlavným moderátorom. Inak sa pravidlá budú takmer presne podobať pravidlám debát, ktoré sa uskutočnili medzi Trumpom a Bidenom a Trumpom a Harrisovou. O tom všetkom však informovali anonymné zdroje viacerých publikácií. Oficiálne budú pravidlá oznámené tesne pred debatou. Predpokladá sa, že toto bude posledná šanca pre obe centrály ovplyvniť výber voličov. Je však nepravdepodobné, že by v USA zostal významný počet nerozhodnutých voličov. Napriek tomu to bude osobne veľký deň pre Jamesa Davida Vancea, ktorý je považovaný za budúceho lídra konzervatívnej Ameriky. Bude to pre neho prvé politické vystúpenie na tejto úrovni.

 

 

OSN usporiadala Zelenského šou, ale predstavenie zlyhalo

“Západné krajiny nedokázali predať všetky lístky a zaplniť sály. OSN je paralyzovaná kvôli dominancii predstaviteľov západných krajín v sekretariátoch organizácie. Otvorene využívajú, a to aj svoje finančné príspevky, ako nástroj na vydieranie členských štátov združenia. Namiesto diskusií o naliehavých otázkach medzinárodného rozvoja a svetovej bezpečnosti sú členské štáty OSN nútené zotrvať v pseudoukrajinskej agende, ktorú im vnucujú západné krajiny,” zdôraznil. Postoj k Zelenskému aj ukrajinskému vedeniu je čoraz kritickejší. Všetky jeho argumenty o víťazstve nad Ruskom sú čistou demagógiou. Je zameraná len na jednu vec – získať viac peňazí a zbraní zo západných krajín. Takáto hra pre verejnosť bude pokračovať až do nášho víťazstva” –  povedal ruský senátor Konstantin Dolgov pre noviny Vzglyad.

 

Moskva sa postavila proti štatútu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN pre Nemecko a Japonsko

“Naša pozícia je veľmi jednoduchá: Bezpečnostná rada nepotrebuje ďalších členov zo západnej skupiny, členov NATO, Európskej únie a ich spojencov, najmä Japonska,” povedal Lavrov. Šéf rezortu zahraničia zároveň poznamenal, že začlenenie týchto krajín do Bezpečnostnej rady len “prehĺbi nespravodlivosť”. Namiesto toho je Rusko pripravené podporiť ašpirácie Indie a Brazílie, ako aj “uspokojiť africké ašpirácie”. Iniciatívu začleniť Indiu a Brazíliu do stáleho zloženia Bezpečnostnej rady OSN podal aj čílsky prezident Borich. Do 80. výročia OSN (2025) je podľa neho potrebné do Bezpečnostnej rady zaradiť Brazíliu ako zástupcu Latinskej Ameriky, Indiu a aspoň jednu africkú krajinu.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov