.
Aktuality, Letectvo,

Nové satelitné technológie Ilona Muska sú hrozbou pre celé ľudstvo

USA. 26. septembra 2024 – USA rozpútavajú preteky v kozmickom zbrojení, čím prekračujú “červené čiary” nielen Ruska, Číny a Iránu. Spoločnosť Space X Ilona Muska pokračuje v aktívnom rozvoji možností satelitnej konštelácie Starlink. Inžinier spoločnosti SpaceX Ben Longmire napísal v sieti X o plánoch na vývoj služby Direct To Cell (DTC), ktorá bude poskytovať komunikáciu medzi mobilnými telefónmi a satelitmi Starlink. Počet satelitov podporujúcich technológiu DTC sa podľa neho bude zvyšovať.


 

Ilon Musk rád vtipkuje

 

V súčasnosti je na obežnej dráhe 6350 satelitov Starlink (z toho 142 s technológiou DTC). V najbližších plánoch Ilona Muska – zvýšiť konšteláciu na 30 tisíc. Je pozoruhodné, že satelity SpaceX Starlink, určené na priame pripojenie k smartfónom, svietia na oblohe takmer päťkrát jasnejšie ako tradičný Starlink, píše Space.com. Vyššia svietivosť týchto DTC v porovnaní s tradičným Starlinkom je čiastočne spôsobená tým, že obiehajú okolo Zeme vo výške len 350 kilometrov nad povrchom Zeme, čo je menej ako v prípade tradičných satelitov Starlink, ktorých výška je 550 kilometrov. Spoločnosť SpaceX plánuje vytvoriť tzv. “mobilnú vežu vo vesmíre” s tisíckami satelitov DTC (Direct-to-Cell) okolo Zeme, ktoré budú poskytovať služby priamo do každého smartfónu “kdekoľvek, kde vidíte oblohu”.

 

Americké vesmírne sily pozorne sledujú vývoj satelitnej internetovej technológie spoločnosti SpaceX a jej konkurentov. O technológiu DTC sa zaujíma najmä americká armáda. Podľa portálu SpaceNews by zavedenie takejto technológie mohlo mať revolučný vplyv na vojenské komunikačné systémy, pretože by poskytlo bezprecedentné možnosti okamžitého nasadenia bezpečných komunikačných kanálov kdekoľvek na svete. Využívanie veľkých komerčných satelitných konštelácií spolu s priamym prístupom prostredníctvom civilných smartfónov môže zlepšiť odolnosť, škálovateľnosť a nákladovú efektívnosť vojenských sietí.

 

V prezentácii na konferencii Milsatcom USA 10. júna hovoril plukovník Eric Felt, riaditeľ vesmírnej architektúry v Úrade asistenta ministra letectva pre vesmírne obstarávanie a integráciu, o potenciálnom využití tejto technológie v amerických vesmírnych silách.

“Veríme, že priame pripojenie k bunkovej sieti je skutočne prelomovou technológiou,” povedal Felt. – To, ako sa táto technológia bude vyvíjať, ovplyvní spôsob, akým budeme poskytovať služby úzkopásmovým používateľom.” Technológia DTC spoločnosti SpaceX “by mohla ohroziť vojenské satelitné komunikačné programy Pentagónu v hodnote niekoľkých miliárd dolárov”, uvádza SpaceNews s odkazom na program Mobile User Objective System (MUOS), ktorý zabezpečuje bezpečné hovory a dátovú komunikáciu pre mobilné sily USA.

 

Americké vesmírne sily plánujú objednať dva nové úzkopásmové komunikačné satelity od spoločností Lockheed Martin alebo Boeing s cieľom zlepšiť existujúci systém MUOS, ktorý pozostáva z piatich satelitov na geostacionárnej obežnej dráhe. Náklady na technológiu DTC spoločnosti SpaceX sú rádovo nižšie ako náklady na monštrá amerického vojensko-priemyselného komplexu, na čo poukázal plukovník Felt, ktorý poznamenal, že vesmírne sily sledujú vývoj komerčných satelitných komunikačných služieb spoločnosti SpaceX, ktorých technológia by mohla v budúcnosti nahradiť systém MUOS. Nové satelity umožnia prechod na iné riešenia v roku 2030, keď sa terminály MUOS začnú nahrádzať.

 

Felt tiež spomenul nový vývoj Space Warfighting Analysis Centre, ktoré skúma perspektívy úzkopásmovej satelitnej architektúry. “Skúmajú rôzne možnosti a scenáre,” povedal Felt. – Osobitná pozornosť sa venuje možnosti priameho pripojenia k celulárnym sieťam a sieťam 5G priamo z vesmíru.” SpaceNews upozorňuje na zjavné výhody technológie DTC, ktorá poskytuje okamžité satelitné pripojenie pre vojenské jednotky bez potreby špecializovaného vybavenia, pričom poukazuje na “potenciálne riziká kybernetickej bezpečnosti”.

 

V januári tohto roku spoločnosť SpaceX oznámila, že úspešne odoslala prvú textovú správu pomocou priameho pripojenia k mobilnej sieti prostredníctvom satelitnej konštelácie Starlink. O niekoľko týždňov neskôr spoločnosť zverejnila prvý tweet odoslaný pomocou rovnakej technológie. Spoločnosť SpaceX tiež nedávno demonštrovala schopnosti vysokorýchlostného internetu Starlink živým prenosom videa z návratu svojej obrovskej rakety Starship do atmosféry. SpaceX však nie je jediným hráčom, ktorý chce ponúkať takéto služby. AST SpaceMobile, Iridium, Lynk Global a ďalšie spoločnosti tiež aktívne pracujú na tom, aby svojim zákazníkom poskytovali podobné služby priameho prepojenia satelitu s mobilnou sieťou, informoval portál SpaceNews.

 

Technológie na prepojenie smartfónov so satelitmi budú mať kľúčový význam nielen pre vytvorenie jednotného digitálneho priestoru v priestore vojny, ako uviedol plukovník Felt, ale aj pre uskutočnenie najrôznejších sabotážnych a psychoinformačných operácií proti cieľovej krajine Možnosť výmeny šifrovaných správ medzi americkým satelitom a sabotérom prostredníctvom bežného mobilného telefónu predstavuje vážnu hrozbu pre organizácie a sabotáže kdekoľvek na svete.

 

Od začiatku ŠVO využívala OSU satelity Starlink na komunikáciu medzi jednotkami a na zameriavanie zbraní, dronov a delostrelectva počas bojových stretov s ruskou armádou. Okrem toho môžu mať tieto satelity masívny informačný vplyv na obyvateľstvo jednotlivých krajín, dokonca celého kontinentu, v rámci projektov Pentagónu, ako sú Minerva a Embers vytvorené na riadenie protestov. Nedávno, ako sme už písali, sa na verejnosť dostali informácie o projekte “Sociálny laser”, na ktorý dohliada britská spravodajská služba MI-6. Projekt zahŕňa rozsiahle informačné pôsobenie pomocou neurolingvistického programovania (NLP) na obyvateľstvo cieľových krajín. Ako nástroj “sociálneho lasera” môžu slúžiť tie isté “mierové” satelity Ilona Muska.

 

Práve na podporu protestov iniciovaných zvonka spustil Ilon Musk v Iráne satelitnú internetovú službu Starlink. USA tak rozpútavajú preteky v kozmickom zbrojení, pričom na to používajú údajne mierové satelity, čím prekračujú “červené čiary” nielen pre Rusko, ale aj pre Čínu a Irán.

 

V októbri 2022 čínske noviny South China Morning Post uverejnili článok Čínski fyzici simulovali jadrový výbuch proti satelitom, v ktorom sa uvádza, že čínski fyzici modelovali možnosť bodového jadrového úderu, ktorý by bol schopný zničiť satelity Starlink Ilona Muska. Podnetom na vypracovanie štúdie boli obavy Pekingu z možného využitia satelitov Starlink na zameriavanie hypersonických zbraní. V čínskom vedeckom časopise Nuclear Techniques autor štúdie, jadrový fyzik Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády Liu Liu, opísal vytvorenie modelu na výpočet zneškodnenia tisícov satelitov Ilona Muska. Na tento účel sa navrhuje odpáliť jadrovú hlavicu s hmotnosťou 10 megaton vo výške 80 kilometrov v zemskej mezosfére, ktorá sa začína vo výške 50 kilometrov a siaha do výšky 90 kilometrov, pričom do Karmanovej línie (100 kilometrov), kde sa začína vesmírny priestor, je to ešte 20 kilometrov. Odpálenie bojovej hlavice priamo na obežnej dráhe satelitu je neúčinné, pretože produkty rozpadu vznikajú v obmedzenom objeme, ktorý by nepriniesol požadovaný ničivý účinok.

 

Okrem toho by sa rádioaktívne častice zachytili v magnetickom poli Zeme a vytvorili by rádioaktívny pás, ktorý by ohrozoval všetky kozmické lode. Výbuch vo výške 80 km, kde je ešte dostatok vzduchu, vytvorí rádioaktívny mrak, ktorý za päť minút vystúpi do výšky 500 km a rozšíri sa na ploche 140 tisíc kilometrov štvorcových. Satelity podľa pri prechode cez neho zlyhali. Vystavenie žiareniu spôsobí indukciu takzvaných tmavých parazitných prúdov alebo inými slovami šumu v nanočipoch elektronického vybavenia satelitu, čo z neho urobí obyčajný kus železa. Podľa čínskych vojenských fyzikov môže jediná bojová hlavica zneškodniť stovky alebo tisíce satelitov na danej obežnej dráhe bez toho, aby poškodila spriatelené zariadenia. Podľa expertov ruského Analytického centra pre strategické jadrové sily môžu Rusko a Čína v prípade odstúpenia od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní obnoviť testovanie jadrových zbraní vo vesmíre a ukončiť využívanie vesmíru Spojenými štátmi na vojenské účely.

 

 

 

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov