.
Aktuality, Pozemná technika,

Obrnené posily pre ukrajinské vojská

Nepríjemne presnou sa mohla ukázať prognóza dodávok obrnenej techniky ukrajinským vojskám vzhľadom na možnosti následného udržania Ukrajiny vo vojne s Ruskom. Pre priamych a nepriamych účastníkov konfliktu. Hneď nasledujúci deň vznikla plejáda informačných zdrojov, ktoré článok vhodne doplnili. Spresnili vyhliadky na možné 2-3 roky ďalšieho pokračovania vojny s nízkymi nákladmi pre sponzorov Ukrajiny a s perspektívou výstavby ukrajinských brigád číslo 160-169 ako mechanizovaných.


 

 

1. Leopard 1 + M1A1 SA

Pokiaľ ide o problematiku vhodnosti tanku Leopard 1 pre ukrajinské obrnené jednotky a možnosť udržania alebo zlepšenia merného výkonu tanku po zvýšení jeho pancierovej ochrany (vrátane reaktívneho pancierovania/dynamickej ochrany) inštaláciou silnejšieho pohonu.

Ukrajinské Operačné veliteľstvo západ zverejnilo na sociálnej sieti fotografie tanku Leopard 1 zmeneného takmer na nepoznanie pridaním blokov dynamickej ochrany a ochranných prvkov proti FPV dronom. Tanky patria 5. samostatnej tankovej brigáde (5 ОТБр). Autor článku nebol v kontakte s príslušníkmi ani štruktúrami 5 ОТБр alebo jej zástupcami, nezávisle na tom bolo v otvorených zdrojoch zverejnené video o modifikovaných tankoch Leopard 1A5 tejto jednotky.

 

 

Ako je vidno, dynamickou ochranou je zakrytá celá čelná časť tanku vrátane spodného plátu korby, zboku celá veža a 3/4 korby. Zlepšila sa ochrana venca veže. Vo videu sa spomína, že z pohľadu vodiča je tank dostatočne agilný a rýchly aj s pôvodným motorom s výkonom 610kW. Tank sa ovláda ľahšie, z pohľadu ergonómie je v ňom viac miesta a lepšia možnosť evakuácie ako v T-64. Tank má mať systém riadenia streľby a senzory rovnaké ako Leopard 2A4 (15 ks používa aj Slovensko), čo mu umožňuje presnú streľbu na vzdialenosť 4 kilometre. Video má pochádzať zo Žitomirskej oblasti, predtým bola známa podriadenosť brigády Korpusu rezerv, nie Operačnému veliteľstvu západ. Dostala aj slovinské tanky M55S s rovnakým kanónom L7 kalibru 105 mm s drážkovaným vývrtom hlavne.

 

Aktuálne zverejnený balík vojenskej nemeckej pomoci obsahoval dodávku 22 tankov Leopard 1A5, k tomu aj 3 protilietadlové tanky Flugabwehrkanonenpanzer Gepard s dvoma kanónmi kalibru 35 mm na podvozku tanku Leopard 1 a ďalšie zbrane, techniku a vojenský materiál.

 

Belgická firma John Cockerill navrhuje okrem výmeny pohonu na tankoch Leopard 1 aj inštaláciu svojej modernej veže, o ktorej sa autor viackrát zmienil vo viacerých predchádzajúcich článkoch, ale sotva sa nájdu peniaze na takýto hlboký upgrade techniky určenej pre Ukrajinu.

 

 

Predstavený bol aj nový protilietadlový tank na podvozku Leopard 1 s vežou Skyranger:

 

Okrem toho je známy výsledok ukrajinskej kampane v Austrálii, zmena rétoriky tamojších politikov, vrátane ministra obrany Marlesa ohľadne možnej dodávky 59 vyradených austrálskych tankov M1A1 Abrams.

 

 

Zmena rétoriky bude zrejme smerovať k ich priamej dodávke Ukrajine, ktorá už stratila v bojoch zhruba 2/3 z 31 tankov M1A1 dodaných priamo z USA. Našťastie sa Ukrajina zaujíma aj o 12 vrtuľníkov AH-1Z Viper, takže Slovensko by teoreticky mohlo ušetriť aspoň tam. Aby malo viac možností pripojiť sa k nákupu tankov Leopard 2A8. Napríklad, to by bol skvelý a pri kúpe 104 kusov načas aj jediný výsledok konsolidácie.

 

Prienik ukrajinskej obrnenej formácie s mixom nemeckej, švédskej a ženijnej sovietskej techniky do Gluškovského rajóna Kurskej oblasti mal byť podľa blogera unikátnou ukážkou, ktorá vstúpi do histórie. Problémy nezaznamenal hneď na začiatku. Pre UR-77 Meteorit mohli byť fatálne, jeho raketová tiahla nálož sa neodvinula a vybuchla priamo nad vozidlom. Následne až tri ženijné tanky IMR, plus BREM už nemali mať problémy s mínami, ale iba odtarasiť líniu dračích zubov a ostnatého drôtu umožniť postup západnej bojovej techniky vpred. Rusi prakticky nekládli odpor, výnimku prestavoval nepresný výstrel v čase 02:45. Na sociálnych sieťach ale boli zverejnené zábery, kedy si Rusi snímali pohyb tejto techniky v neprehľadných miestach zo vzdialenosti pár metrov. Boj sa napokon skončil úspešným výsledkom pre Rusov.

 

 

Išlo zrejme opäť o pascu a v otvorenom teréne sa západná bojová technika, vrátane nemeckých tankov Leopard 2 (švédska modifikácia Strv 122?) a švédskych BVP CV90, ktoré si už kúpilo alebo ešte iba prikúpi aj Slovensko dostala pod paľbu starých 152,4 mm húfnic D-20 a musela sa rozptýliť. Následne boli jednotlivé vozidlá ničené najmä dronmi.

 

 

Bolo ukoristené nemecké BVP Marder 1A3:

 

 

2. Lotyšsko dodá Ukrajine aj to čo má – pásové obrnené vozidla CVR-(T)

V pôvodnom článku sa písalo, že Lotyšsko dodá Ukrajine aj to čo nemá – kolesové obrnené vozidlá Patria AMV 8×8. Ako sa neskôr ukázalo pribudnú k nim aj staré pásové obrnené vozidlá britskej výroby z rodiny CVR-(T). Lotyšsko by malo mať dohromady 123 kusov plus objednávka z roku 2022 na 82 kusov. Aktuálne sa uvádza definitívny dosiahnutý počet 198 kusov lotyšských CVR-(T) rôznych modifikácií : Scimitar, Sultan, Spartan, Samson a Samaritan. Množstvo dodaných kusov Ukrajine bude spočiatku zrejme nižšie. Dávnejšie bol spísaný článok o možnostiach nasadenia základného modelu ľahkého tanku Scorpion z rodiny CVR-(T) a jeho modifikácií.

 

 

Správa o dodávke lotyšských vozidiel CVR-(T) Ukrajine:

 

3. Bandvagn

V pôvodnom článku sa písalo o plánovanej dodávke 28 kusov Bandvagn BvS10 Viking z holandskej námornej pechoty.
Vyššie spomenutý aktuálne zverejnený nemecký balík vojenskej pomoci Ukrajine obsahuje aj 5 kusov Bandvagn 206, pravdepodobne pôjde o verziu BV 206S, ktorú licenčne vyrobila firma Rheinmetall. Pokiaľ ide o staršie Bandvagn, vyššie spomenutá belgická firma John Cockerill uvádza, že ich modifikuje na použitie pre zdravotnícku evakuáciu.

 

 

Otázka je, či by to urobila so všetkými vozidlami Bandvagn, ktoré sú kdekoľvek (vo Veľkej Británii napríklad) uskladnené v dostatočných počtoch. Lebo vozidlo ako také má okrem skvelých terénnych vlastností aj vysokú kapacitu, do prednej sekcie sa zmestí 6 a do zadnej 11 ľudí. To dáva možnosť ukrajinským vojskám manévrovať veľkými silami mechanizovanej pechoty ak obdržia naraz veľký počet vozidiel. Rusko má možnosť to priamo kompenzovať, samo sotva Bandvagn vyrobený alebo uskladnený na západe kúpi, ruská firma GAZ Group má ale licenciu a výrobu vozidla GAZ-3351.

 

 

Otázkou je miera jej súčasnej využiteľnosti v prospech ruských vojsk. V Rusku sa vyrábajú aj vojenské terénne kĺbové pásové vozidlá domáceho dizajnu ako napríklad Vityaz.

 

4. Coyote a M113

Potenciálne pre Rusko najnebezpečnejšia časť článku vzhľadom na to, že kolesových obrnených vozidiel LAV rôznych modifikácií, nehovoriac už o M113 sú vo svete tisíce kusov. LAV boli odvodené od švajčiarskeho obrneného transportéra Mowag Piranha a úspešne boli modifikované firmou General Dynamics Land Systems – Canada, od verzie LAV III je odvodený aj americký Stryker. Len tých bolo vyrobených takmer 5000. Aktuálne je na trhu verzia LAV VI.

 

Boj ruských dronov proti americkým vozidlám Stryker, v úvode je blogerom spomenutá ich neúspešná modifikácia M1128 MGS s pôvodne tankovým kanónom kalibru 105 mm, ktorá zase až taká hrozná nebola a US ARMY bola nakoniec rada, že sa jej koncom roku 2022 po krátkej aktívnej službe zbavila.

 

 

Zničenie najmodernejšieho transportéra LAV VI ACSV Super Bison, ktoré Ukrajina obdržala priamo z výrobnej linky v počte 39 kusov:

 

Pokiaľ ide o pásové transportéry M113, v počte nad 1000 kusov ich vlastní Egypt, Grécko, Irak, Libanon, Maroko, Pakistan, Saudská Arábia, Turecko. USA nad 5000 kusov. Sú z hliníku ale vo výsledku ich nie je také ľahké zničiť.

 

Úspešný boj ruských vojakov s M113 pokúšajúcim sa o evakuáciu ukrajinských vojakov z ohrozenej pozície tu trval niekoľko minút a vyžiadal si množstvo zásahov:

 

Vyššie zmienená belgická firma John Cockerill uviedla, že obrnené transportéry M113 dokáže modernizovať najmä pomocou svojej veže/zbraňovej stanice zváranej z balisticky odolného hliníku CPWS ( Cockerill Protected Weapon Station). Konkretizovala, že jej primárnou zbraňou môžu byť rýchlostrelné automatické kanóny ako M242 Bushmaster alebo Nexter 811 kalibru 25×137 mm, prípadne M230LF kalibru 30×113 mm. Aj iné, ku ktorým má Ukrajina zníženú prístupnosť. Koaxiálny guľomet kalibru 7,62×51 mm. Výzbroj dopĺňajú dva štvorité zadýmavacie granátomety. Opcia na dvojité odpaľovacie zariadenie protitankových riadených striel. Vrch veže môže byť uzatvorený, čiastočne otvorený a zvýšený napríklad pre pozorovanie ďalekohľadom, odklopený v prípade potreby evakuácie alebo odstránený pre nevojenské operácie.

 

Medzitým Rusi našli M113 s reálnejšou výzbrojou, na ktorú sa pravdepodobnejšie nájdu zdroje. Išlo o vozidlo s improvizovanou vežou, ktorá chránila strelca pôvodného veľkokalibrového guľometu M2 kalibru 12,7×99 mm.
image.png

 

Avšak Rusi nepodceňovali možnosť, že sa na ukrajinskom bojisku objaví množstvo starých M113 a podsúvajú vojskám pomocou sledovaného blogu možnosti boja s nimi s pomocou veľkokalibrových guľometov DŠK (12,7×108 mm, prípadne NSV, Kord a antimateriálové pušky) a M2 (12,7×99 mm, používajú aj antimateriálové pušky dodané Ukrajine) alebo protitankových pušiek kalibru 14,5×114 mm (prípadne guľomet KPV/KPVT). Tiež pribudlo menej vydarené video s výberom granátometov.

 

Kaliber 12,7 mm

 

Kaliber 14,5 mm

 

Granátomety

 

5. Ukrajinská svojpomoc

V článku bola spomenutá veža BM-7 Parus v súvislosti s jej montážou na korbu bojového vozidla pechoty BMP-1. Nebol však spomenutý hlavný škandál, koncept ukrajinského BVP Inguar-7, to si môžu riešiť sami Ukrajinci.

 

 

Ten vyvolal silný odpor ukrajinských odborníkov, ktorí sa domnievali, že v podvozku BVP rozpoznali korbu švédskeho BVP CV90, ktoré by sa malo vyrábať na Ukrajine. V tom vidia len príležitosť znehodnotiť pôvodnú koncepciu CV90 a potenciálnu korupčnú schému.

 

Na druhej strane, ak by to znížilo nároky na vojenskú pomoc zo zahraničia v priamom alebo finančnom vyjadrení, nemuselo by to byť až také škodlivé. Pomoc sa znižuje. Napríklad, Ukrajina dostala už 1400 obrnených automobilov Roshel Senator. Aktuálne bola zverejnená správa, že firma Roshel pre konflikty podobné tomu, aký práve prebieha na Ukrajine vyvinula nový nízkonákladový a ľahko pancierovaný obrnený automobil na báze civilných komponentov. Dostane Ukrajina ďalších 1400 kusov Senator? Veď niečo podobné už napadlo aj samotných Ukrajincov, volá sa to Džura a je to postavené na platforme Toyota Land Cruiser 70.

 

Záver je rovnaký, len treba dodať, že s pomocou zlomku inferiórnych prostriedkov vzdušného napadnutia podnikla Ukrajina sériu účinných úderov na území Ruskej federácie.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov