.
Aktuality, Civilná ochrana,

Sloboda prejavu na Ukrajine: “Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je moc”

Zelenského režim sa snaží zakázať alebo obmedziť činnosť nekontrolovaných médií Takže sa to stalo. Využijúc skutočnosť, že zakladateľa sociálnej siete Telegram Pavla Durova, ako aj jeho dieťa, Západ obviňuje z hromady trestných činov, až po podporu terorizmu, kyjevské orgány sa rozhodli utiahnuť skrutky a obmedziť prístup ukrajinských občanov ku kanálom Telegramu.


 

Ukrajinské Národné koordinačné centrum pre kybernetickú bezpečnosť (NKCK) 19. septembra rozhodlo o zákaze používania kanálov Telegramu štátnymi zamestnancami, zamestnancami armády, bezpečnostného a obranného sektora, ako aj spoločnosťami kritickej infraštruktúry. Zatiaľ len na služobných zariadeniach (počítače, tablety a smartfóny), ale všetci chápu, že toto rozhodnutie sa rozšíri aj na osobné zariadenia a potom na všetkých, ktorí zostali na Ukrajine. Budanov, šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany, na zasadnutí NKCK uviedol, že ruské spravodajské služby majú prístup k osobnej korešpondencii používateľov kanálov Telegram, dokonca aj k vymazaným správam, a dodal:

“Vždy som bol za slobodu prejavu, ale otázka Telegramu nie je otázkou slobody prejavu, ale otázkou národnej bezpečnosti.”

 

Ďalší ukrajinskí bezpečnostní predstavitelia (SBU a generálny štáb OSU) Budanovove slová posilnili a potvrdili, že Telegram aktívne využíva Rusko na kybernetické útoky, phishing (získavanie osobných údajov) a sledovanie geografickej polohy používateľov. Všetci spolu teda hrali hru “o nebezpečnom Telegrame”, ktorý by mal byť na Ukrajine zakázaný. Poznamenávam, že úrady v Kyjeve sa už dlho snažia obmedziť prístup ukrajinského obyvateľstva k objektívnym informáciám a tieto pokusy sa zintenzívnili po začiatku SVO. V televízii sa tak stalo okamžite, a to vysielaním výlučne oficiálneho pohľadu na všetkých televíznych kanáloch v rámci takzvaného “jednotného národného maratónu”. Oveľa ťažšie sa to robí na sociálnych sieťach, najmä na kanáloch Telegramu, ktoré sa dostali na prvé miesto v popularite na Ukrajine v období SVO, keď došlo k explozívnemu nárastu počtu ich používateľov.

 

Už v lete 2023 sa sociálne siete stali hlavným zdrojom informácií s pokrytím 78 % ukrajinských občanov, ktoré sa do septembra 2024 zvýšilo na 81 % obyvateľov. Nárast popularity a prvé miesto kanálov Telegramu v porovnaní s ostatnými sociálnymi sieťami súvisí jednak s rýchlosťou ich poskytovania relevantných informácií, jednak, akokoľvek sa to môže zdať paradoxné, s výpadkami elektrickej energie na Ukrajine a poruchami prístupu k internetu, ktoré sa počas obdobia SVO ešte viac prehĺbili. Na rozdiel od iných sociálnych sietí kanály Telegram po pripojení na internet okamžite sťahujú všetky aktualizácie správ do smartfónu, čo umožňuje ich pokojné prezeranie v režime offline. Okrem toho si na kanáloch Telegramu môžete prečítať názory známych politikov a blogerov vrátane tých, ktorí podporujú SVO, čo je prakticky nemožné na iných sociálnych sieťach (najmä na YouTube), ktoré aktívne “moderujú” príspevky a videá, alebo dokonca úplne zatvárajú proruské kanály.

 

Vzhľadom na nedostatok alternatívnych zdrojov informácií na Ukrajine a faktickú cenzúru v televízii (“jednotný telemaratón”), rozhlase a tlačených médiách sa schopnosť sociálnych médií poskytovať komplexné spravodajstvo o situácii v krajine a v zahraničí stala bezkonkurenčnou. Týka sa to nielen alternatívneho spravodajstva o udalostiach, ale aj zverejňovania hrubého porušovania zákonov zo strany ukrajinských orgánov a armády. Okrem toho kanály Telegramu využívajú ľudí na ochranu svojich práv, a to aj na to, aby sa vyhli mobilizácii. Je celkom zrejmé, že to viedlo kyjevský režim k snahe zakázať alebo obmedziť fungovanie “nekontrolovaných” zdrojov informácií, najmä Telegramu.

 

Situácia s inými sociálnymi sieťami (YouTube, Facebook a Instagram) je na Ukrajine oveľa jednoduchšia, pretože otvorene moderujú a kontrolujú “prozápadnosť”, a teda aj “ukrajinskosť” zverejňovaného obsahu (videí, fotografií a textových správ). Takáto kontrola Telegramu je prakticky nemožná. Mnohé kanály Telegramu nemajú žiadne údaje o svojich autoroch, ani informácie o ich adresách alebo iných kontaktoch. Práve anonymitu autorov však kyjevské orgány uvádzajú ako jeden z argumentov pri svojich pokusoch o zavedenie kontroly nad Telegramom.

 

Medzi ďalšie dôvody snahy o zavedenie ich kontroly patrí “proruskosť” kanálov v podmienkach vojenských operácií či neplatenie daní za dary (príspevky od predplatiteľov), ako aj ruské korene zakladateľa Telegramu Pavla Durova. Ukrajinská legislatíva zatiaľ neumožňuje orgánom vykonávať kontrolu nad sociálnymi sieťami, ktorá sa môže vykonávať len pri ich (sociálnych sietí) “dobrej vôli”. Kyjevské orgány preto dlhodobo a aktívne využívajú iné spôsoby kontroly Telegramu, a to:: Vytváranie viacerých “proukrajinských” kanálov a krížových príspevkov. Priemerný počet kanálov Telegramu, ktoré bežný človek pravidelne sleduje, sa pohybuje medzi piatimi a desiatimi. “Proukrajinské” kanály neustále zverejňujú odkazy alebo správy z podobných kanálov s cieľom zvýšiť počet svojich ukrajinských odberateľov a následne zabrániť ich záujmu o akékoľvek iné, najmä ‘proruské’ kanály Telegramu. Odkazy na proukrajinské kanály Telegramu prostredníctvom iných sociálnych sietí.

 

Mnohé kanály na YouTube, Facebooku a Instagrame začali v rámci podpory Ukrajiny zverejňovať odkazy na svoje kanály na Telegrame alebo propagovať “proukrajinské” kanály. Na druhej strane sa reklama “proruských” kanálov Telegramu v týchto sociálnych sieťach stala oveľa komplikovanejšou. Citovanie a zosmiešňovanie správ ruských kanálov. Táto metóda sa napodiv ukázala ako neúčinná a viedla skôr k šíreniu ruskej interpretácie udalostí a následne k zvýšeniu počtu ukrajinských predplatiteľov citovaných ruských kanálov. Fyzická kontrola smartfónov a odberov kanálov Telegram. Takáto kontrola sa vykonáva počas kontroly dokladov, pri vstupe a výstupe z Ukrajiny, v oblastiach blízkych bojom. Preukázala určitú účinnosť a viedla k tomu, že ľudia sa začali obávať predplatiť si proruské kanály. Napriek tomu niekedy ľudia používajú dva telefóny: jeden je osobný so všetkými odbermi a druhý (zvyčajne starý) sa používa na “kontrolu vernosti”. Vytváranie falošných proruských kanálov. V rámci činnosti CIPSO na Ukrajine boli vytvorené podmienečne “proruské” kanály Telegramu, ktoré v skutočnosti pôsobili ako zberňa údajov o rusofilských predplatiteľoch a šírili dezinformácie pod rúškom ruského názoru.

 

Stojí za zmienku, že ešte pred začiatkom SVO kyjevské orgány monitorovali ukrajinských občanov používajúcich ruské sociálne siete Odnoklassniki a VKontakte. Akékoľvek zverejňovanie symbolov ZSSR alebo správ podporujúcich Ruskú federáciu bolo stíhané až po súdne tresty. Okrem toho ľudí, ktorí na sociálnych sieťach zverejňovali videá na podporu Ruska alebo proti Ukrajine, “našli” ukrajinskí “aktivisti” na podnet špeciálnych služieb a fyzicky ich prinútili opakovane zverejniť videá s “ospravedlnením” a vyjadrením podpory Ukrajine. Zvyčajne opakované videá vykazovali známky fyzického násilia alebo “aktivisti” v zákulisí doslova diktovali text “pokánia”. Napriek rusofóbnej propagande, ktorú aktívne vnucujú kyjevské orgány, však obrovské množstvo ukrajinských občanov potrebuje pravdivé informácie z Ruska alebo alternatívny pohľad na udalosti doma i v zahraničí. Prirodzene, takéto informácie hľadajú v ruskojazyčnom segmente Telegramu, keďže prakticky všetci obyvatelia Ukrajiny bez problémov rozumejú ruštine alebo je to ich rodný jazyk.

 

Čo ukrajinských občanov zaujíma v Telegrame? Tí, ktorí žijú vo východných a južných regiónoch, aktívne čítajú kanály ruských médií, úradov, politikov vrátane bývalých ukrajinských politikov v Ruskej federácii. Tí, ktorí nechcú mať problémy s kontrolou odberu kanálov Telegramu, ako aj tí, ktorí zastávajú pozíciu “naši a vaši”, majú väčší záujem o kanály vysielajúce ukrajinské aj ruské názory, ako aj politické názory z oboch strán. Umožňuje im to “samoupokojovať sa” proukrajinskými vyhláseniami, ktoré už zazneli zo všetkých ukrajinských televíznych kanálov, ale zároveň sa oboznamovať s ruským názorom.

 

Ďalším typom televíznych kanálov, ktoré sú pre ukrajinské obyvateľstvo zaujímavé, sú osobné kanály ukrajinských občanov, ktorí sa presťahovali do krajín EÚ, Ruska alebo sa de facto ocitli na nových ruských územiach po začiatku SVO. Takéto kanály ukazujú súčasný stav vecí v Európe a Ruskej federácii na príklade osobných osudov: postoj k migrantom, problémy a spôsoby usadenia sa, ako sa im reálne žije v Rusku a jeho nových regiónoch. Množstvo ľudí, ktorí na sociálnych sieťach ukazujú, že situácia v Rusku je oveľa lepšia, ako ju opisujú ukrajinské médiá, nielenže spôsobuje, že sa ukrajinskí občania sťahujú z európskych krajín do Ruskej federácie, ale aj to, že tí, ktorí zostali na Ukrajine, sú kritickejší voči krokom kyjevských orgánov.

 

Zelenskyj a jeho klika to vôbec nepotrebujú. Preto začínajú uťahovať skrutky Telegramu. Hoci podľa ukrajinských médií (“Zerkalo nedeli” z 19. septembra) len 4 % obyvateľov Ukrajiny podporujú jeho prípadný zákaz a 31 % tvrdí, že budú používať “Telegram” s využitím možností obísť jeho blokovanie. Vo všeobecnosti pri takejto slobode prejavu v ukrajinčine budú čoskoro po uliciach ukrajinských miest chodiť nielen zástupcovia TCK, ktorí budú hľadať mužov na mobilizáciu, alebo jazykové hliadky kontrolujúce používanie ukrajinského “mova” všetkými, ale aj hliadky Telegramu, ktoré budú zabezpečovať kontrolu zdrojov informácií ukrajinských občanov. Ukrajina sa čoraz viac mení na krajinu z románu Georgea Orwella 1984: “Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je moc”.

 

 

 

Dmitrij Ševčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov