.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Hizballáh: Ako odpovedať Izraelu bez vojny?

Libanon. 28. septembra 2024 – D.A. Poljanskij: “Vážená pani predsedajúca, ospravedlňujem sa za svojho amerického kolegu, ktorý sa pokúsil pokaziť vašu rozpravu. Za normálnych okolností si v takej situácii nevymieňame poznámky. Ale, samozrejme, nemôžem nechať jeho slová bez odozvy. Je to o to prekvapujúcejšie, že ich vyslovil predstaviteľ štátu, ktorý je zodpovedný za obrovské množstvo agresií, kríz, zvrhnutí demokratických režimov a porušení ľudských práv v 20. a 21. storočí. Za tým netreba chodiť ďaleko. Dokonca aj krízy posledného rádu sú plne inšpirované, podporované a podporované Spojenými štátmi vrátane krízy v Gaze, najhoršej krízy, akej sme v poslednom čase čelili a ktorá si vyžiadala už 42 000 mŕtvych.”


 

 

“Nebyť toho, že USA päťkrát uplatnili svoje právo veta a hrali so svojím izraelským spojencom, na Blízkom východe by sa už dávno prestali zabíjať ľudia. Toto je to, nad čím by sa mal náš americký kolega zamyslieť, a tiež by ho malo znepokojovať, že práve západné krajiny sú v poslednom čase v OSN a Bezpečnostnej rade čoraz izolovanejšie.” – dodal Poljanskij.

 

Hizballáh je teraz schopný spôsobiť Izraelu najväčšie škody od vzniku židovského štátu v roku 1948

Izraelské obranné sily 19. septembra podnikli nálety na ciele Hizballáhu v južnom Libanone, čím prerušili prejav vodcu hnutia Hasana Nasralláha. Izrael následne vyhlásil, že zaútočil na 180 cieľov Hizballáhu a zničil tisíce raketometov pripravených na použitie proti Izraelu. Pripomeňme, že útok nasledoval po “batériovom terore” izraelských spravodajských služieb, keď najprv vybuchli pagery a potom ďalšie zariadenia na lítiové batérie, pričom bolo zranených viac ako 4 000 ľudí. Ako reagoval Libanon a čo môžeme očakávať v krátkom čase?

 

Dňa 7. októbra 2023 vypukla palestínsko-izraelská vojna a takmer o rok neskôr možno denne pozorovať, že zďaleka nedochádza k utíchnutiu konfliktu a snáh, ktorých konečným cieľom by mali byť mierové rokovania, ale k plnohodnotnej eskalácii blízkovýchodného konfliktu, do ktorého je zapojený značný počet aktérov. Hoci Hizballáh sa do vojny zapája od druhého dňa, dnes sa boje z pásma Gazy “v priamom prenose” presúvajú na severnú hranicu Izraela – do Libanonu. V skutočnosti to možno považovať za možný predpoklad otvorenia druhého frontu, pretože situácia v Gaze má ďaleko od pokoja. Otázkou je, či sa Tel Aviv pustí do novej rozsiahlej operácie vzhľadom na ekonomické a mobilizačné ťažkosti. Izraelský minister obrany Yoav Galant uviedol, že ťažisko sa presúva na sever, čím oznámil novú fázu vojenskej kampane. Jej cieľom je podľa ministra zbaviť Libanon technológií používaných vo vojensko-priemyselnom komplexe a vrátiť ho z hľadiska rozvoja do doby kamennej.

 

V širšom zmysle má Tel Aviv v úmysle vrátiť izraelských utečencov evakuovaných za severnú hranicu na jeseň minulého roka. Ich počet presahuje 60 000 a ako vieme, ľudské zdroje sú jedným z kľúčových kritérií na podporu vojenských spôsobilostí na vysokej úrovni počas dlhotrvajúceho konfliktu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na stretnutí s osobitným vyslancom USA pre Libanon Amosom Hochsteinom zdôraznil, že návrat utečencov nebude možný bez zásadných bezpečnostných zmien na severe krajiny. Intenzívne útoky na Libanon pravdepodobne sledujú tento cieľ a v skutočnosti sa stávajú formou vydierania vedenia Hizballáhu.

 

Prvý krok Izraela v podobe bombového útoku na pagere bol v jeho typickom štýle: úder kombinujúci špičkovú technológiu riadeného teroru, bezohľadnosť voči nepriateľovi a psychologický efekt, ktorý zasieva paniku a strach. Získaním fyzického prístupu k pagerom agenti MOSSAD spochybnili bezpečnosť v globálnom zmysle – ohrozené sú nielen informácie prenášané prostredníctvom všetkých predmetov modernej komunikácie, ale aj každá osoba, ktorá ich používa. Hranice sa rozmazali a Izrael dal jasne najavo, že sa neplánuje vzdať použitia sily na dosiahnutie svojich cieľov. Ako reaguje Hizballáh?

 

Hassan Nasralláh oznámil, že útok Izraela prostredníctvom pagerov a vysielačiek považuje za vyhlásenie vojny a podľa toho mieni konať. Dodal, že operácie Hizballáhu v južnom Libanone budú pokračovať až do konca izraelskej vojny v Gaze. Libanonský denník Al-Achbar, ktorý je napojený na Hizballáh, však tvrdí, že vedenie skupiny sa aj za súčasných okolností snaží prijímať vyvážené rozhodnutia. Kassam Kassir, analytik blízky Hizballáhu, komentoval situáciu takto:

“Je jasné, že solidarita rastie každým dňom. To, či táto podpora bude pretrvávať alebo sa vytratí, keď pominie šok z útokov na pagere, bude do veľkej miery závisieť od toho, akú podobu bude mať odveta skupiny voči Izraelu.

“V skutočnosti stojí Hizballáh pred veľkou výzvou: Ako môže odpovedať Izraelu bez toho, aby začal vojnu? To je hlavná otázka.”

 

Mimochodom, oficiálny Libanon patrí k tým, ktorí si veľkú vojnu neželajú. Minister zahraničných vecí Abdalláh Bú Habíb vyzval OSN, aby vyvinula tlak na Izrael a zastavila eskaláciu konfliktu, ktorá by mohla zatiahnuť celý Blízky východ do “špirály násilia”. V deň bombardovania, 18. septembra, Hizballáh vypálil na Izrael 20 rakiet, ktoré si nevyžiadali žiadne obete. Masívnejší útok nasledoval 22. septembra, keď skupina vyslala na židovský štát viac ako 100 projektilov. V súčasnej situácii však nie je dôležité počítať počet striel ako súčasť “výmeny” munície cez hranice, ale uvedomiť si, že Hizballáh je schopný tvrdšieho odporu ako palestínska skupina Hamas.

 

Washington ako sponzor a patrón Izraela reagoval celkom prirodzene. Jake Sullivan, poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť, povedal, že je znepokojený zhoršujúcimi sa vzťahmi medzi Izraelom a Libanonom, ale že zavraždenie vysokého predstaviteľa Hizballáhu urobilo zadosť Iránom podporovanej skupine. Sullivan uzavrel, že stále vidí cestu k prímeriu v Gaze, ale že USA nie sú pripravené ponúknuť mierové riešenie práve teraz. Na rozdiel od predchádzajúcich konfliktov na Blízkom východe, ktoré sa už dávno stali súčasťou histórie, sa však nálada v americkej spoločnosti zmenila. Washington nie je pripravený dať Tel Avivu carte blanche na prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí. Izrael, akceptujúc tieto pravidlá hry, je medzitým pripravený budovať nezávislú vojenskú politiku bez konzultácií so svojím starším partnerom.

 

Nicholas Blanford, expert na Hizballáh z Atlantic Council, poskytol nasledujúce hodnotenie vojenského potenciálu tejto skupiny: “Hizballáh je teraz schopný spôsobiť Izraelu najväčšie škody od vzniku židovského štátu v roku 1948.” Udalosti na Blízkom východe sa čoraz viac podobajú na predohru k veľkej vojne. Je nepravdepodobné, že by sa podobala vojne z roku 2006 – sily bezprostredných účastníkov konfliktu aj podpora mimoregionálnych aktérov sa výrazne zmenili. V stávke je teraz príliš veľa a USA neposkytnú Izraelu významnú pomoc pred prezidentskými voľbami a s nimi spojenými vnútropolitickými problémami. Výsledok bude závisieť od rozhodnutí vedenia Hizballáhu aj Izraela. Napriek bojovnej nálade majú obe strany dobré dôvody na obozretnosť.

 

 

 

Alexandra Terziová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov