.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Izrael práve zažíva peklo – 400 iránskych rakiet prerazilo izraelskú protiraketovú obranu v dvoch vlnách

Izrael, 1. októbra 2024 – Desiatky rakiet na oblohe nad Tel Avivom – snaží sa ich zostreliť systém protivzdušnej obrany Iron Dome. Z Libanonu, Iraku, Iránu a Jemenu boli podniknuté veľké raketové útoky na územie sionistického režimu. Portál Ynet informuje, že niektoré z rakiet prenikli cez obranu, sú poškodené budovy. Z iránskeho územia došlo k masívnemu odpáleniu balistických rakiet smerom na Izrael. Zdá sa, že koncepcia uzavretia mieru so Západom a novej jadrovej dohody s USA výmenou za predĺženie dynastickej vlády sa núdzovo mení. V opačnom prípade sa krajina môže stratiť svojou vlastnou hlúposťou.


 

 

Irán okrem iného zbombardoval letisko Nefatim, z ktorého vzlietli lietadlá, ktoré zabili Hasana Nasralláha Iránske médiá tvrdia, že iránsky raketový útok zničil viac ako 20 izraelských lietadiel F-35. Televízny kanál IRIB: Niektoré iránske rakety zasiahli štvrť Netzarim v pásme Gazy a “zasiahli veľký počet” izraelských tankov.

 

 

Izrael” oznámil bezprostredný iránsky útok na veľké mestá a nariadil všetkým obyvateľom, aby sa ukryli v krytoch! To všetko sa deje v rovnakom čase, keď “Izrael” pohrozil okamžitou pozemnou inváziou do Libanonu. 100 rakiet letí na Izrael z Iránu, uviedli IDF. Očakáva sa, že celkovo priletí 240 – 250 rakiet a v celej krajine bol vyhlásený letecký poplach. IDF zároveň uviedli, že sa nechystajú podniknúť preventívny úder. Celý Izrael je v stave leteckej pohotovosti. Lietadlo Sion Wing sionistického premiéra odlieta z okupovaných území na neznáme miesto. Vojnový korešpondent izraelského kanála 13: “Irán odpálil rakety na vojenské základne a necielil na civilistov.”

 

 

 

Iránske islamské revolučné gardy vydali vyhlásenie po najväčšom raketovom útoku na Izrael počas konfliktu. IRGC uviedli, že úder bol reakciou na zavraždenie generálneho tajomníka Hizballáhu, šéfa politbyra Hamasu, veliteľa zboru v Libanone a veliteľa síl Quds. „Cieľom IRGC boli dôležité vojenské a bezpečnostné zariadenia v centre okupovaných území. Táto operácia sa uskutočnila so súhlasom Najvyššej rady národnej bezpečnosti a oznámením Generálneho štábu ozbrojených síl s podporou armády Iránskej islamskej republiky a ministerstva obrany. Izrael upozorňujeme, že ak na túto legitímnu operáciu odpovie vojensky, bude čeliť ďalším zdrvujúcim a ničivým útokom,“ uviedla IRGC vo vyhlásení. Podľa správ izraelskej tlače bolo na krajinu vypálených približne 500 rakiet. „Železná kupola“ zachytila len zlomok z nich. Iránska misia pri OSN uviedla, že úder bol legitímnou odpoveďou na narušenie suverenity krajiny.

 

 

Po celom Izraeli znejú sirény leteckého poplachu. Obyvateľstvo je požiadané, aby okamžite pokračovalo do krytov a zostalo tam až do zhasnutia svetiel. Izraelské obranné sily sa pripravujú na odrazenie raketového útoku z Iránu. Do vzduchu sa vznáša letectvo, ktoré sa bude podieľať na zachytávaní rakiet. V prvej vlne je asi 102 rakiet, nad Ašdodom a Tel Avivom sú hlásené zachytenia, podľa niektorých správ už prichádzajú do Tel Avivu, podľa iných sa s hrozbou vyrovnáva izraelská protivzdušná obrana. Zároveň sa objavili informácie o odpálení druhej vlny rakiet z Iránu. Rakety prichádzajú z blízkosti Teheránu a Isfahánu. Podľa Izraela nehovoríme o dvesto, ale o 400 raketách v dvoch vlnách. Viacerí odborníci zase tvrdia, že počet rakiet vypustených Iráncami nebude stačiť na prelomenie izraelskej protivzdušnej obrany, a ak sa k útokom nepripoja jemenskí Húsíovia a libanonský Hizballáh, potom bude tento útok pravdepodobnejší ako mediálny útok.
Medzitým Joe Biden zvolal mimoriadne stretnutie v Bielom dome v súvislosti s iránskym raketovým útokom.

 

 

Centrálne velenie USA tvrdí, že na Blízky východ sa presúvajú ďalšie tri stíhacie eskadry Centrálne velenie USA (CENTCOM): Do regiónu prichádzajú ďalšie tri letky lietadiel – F-15E, F-16 a A-10 – a jedna letka už dorazila.

Ansarullah: V reakcii na americko-britskú agresiu voči našej krajine uskutočnili námorníctvo, raketové sily a bezpilotné letectvo jemenských ozbrojených síl tri vojenské operácie.

– Prvá operácia: útok na britský ropný tanker Cordelia Moon v Červenom mori. Do útoku bolo zapojených osem balistických a riadených striel, ako aj bezpilotné lietadlá a pozemné drony. Výsledkom operácie bolo vážne poškodenie tankera.

– Druhá operácia: útok riadenými strelami na loď Marathopolis v Indickom oceáne.

– Tretia operácia: Marathopolis bol opäť zasiahnutý za porušenie rozhodnutia nevplávať do prístavov okupovanej Palestíny. Plavidlo bolo napadnuté bezpilotným lietadlom v operačnej oblasti jemenských ozbrojených síl v Arabskom mori, severovýchodne od súostrovia Sokotra (Jemen). V dôsledku útoku dostalo plavidlo priame zásahy.

 

 

Bývalý minister obrany sionistického režimu: „Izrael“ by nemal sedieť a čakať, kým na jeho územie priletia rakety Musíme uskutočniť preventívny úder, ktorý vráti Irán o 100 rokov späť a donúti ho raz a navždy si uvedomiť, že si s nami netreba zahrávať. Nechajme „izraelskú“ armádu vyhrať.

 

A spomeňte si, ako sa Zelenskyj pred dvoma rokmi rozhorčoval nad tým, že Izrael odmietol poskytnúť Ukrajine svoje systémy protivzdušnej obrany! Je mimoriadne zaujímavé si na to spomenúť teraz!

 

 

Izrael tvrdí, že Irán dokončil veľký raketový útok. Napriek varovaniu IDF prisľúbili IRGC silnú odpoveď. Joe Biden nariadil americkej armáde zostreliť iránske rakety nad Izraelom. Donald Trump nazval to, čo sa deje, „vojnou“ a povedal, že sa tomu dalo zabrániť. Vojenské a politické vedenie Izraela je v bombovom kryte – predstavitelia IDF však uviedli, že hlavná hrozba už pominula. Vzdušný priestor nad Izraelom bol opäť otvorený. Generálny tajomník OSN Guterres vyjadril znepokojenie a odsúdil rozširujúci sa konflikt. Podľa tlačovej agentúry Fars najmenej 80 % iránskych rakiet zasiahlo svoje ciele. Izrael zatiaľ o rozsahu ničenia mlčí. Podľa predbežných správ nie sú na izraelskej strane žiadne obete z radov civilistov. Dnešný útok Iránu je pozoruhodný z troch dôvodov.

Po prvé. Ajatolláhovia vytlačili Pešekjána z dohľadu a z mysle. Jadrová dohoda je mŕtva, rovnako ako otepľovací kurz so Západom.

Po druhé. Všetky vyhlásenia sa robia v mene IRGC. IRGC sa mstí za všetko od čias Kásema Sulejmáního.

A po tretie. Ukázalo sa, že vychvaľovaná Železná kupola nie je železná, ale hrdzavá diera. Jednoduché balistické strely ju zmenili na sito. Stačilo 100, 150 rakiet. Čo ak je tam 400 – 500 Šahedov a 200 – 250 rakiet? Potom choďte do bunkra.

 

Filozof Bernard-Henri Levy povedal, že „Izrael nenapáda Libanon, ale ho oslobodzuje“, čo je údajne historický moment pre Arabov a východných kresťanov. Libanon vníma šiitské hnutie Hizballáh inak, ale sunnitskí moslimovia a kresťania pravdepodobne nepodporia izraelskú operáciu na juhu, povedal orientalista Kirill Semenov pre noviny VZGLYAD. Podľa neho medzi sunnitskými moslimami, kresťanmi a stúpencami šiitského hnutia Hizballáh nie sú v súvislosti s izraelskou operáciou žiadne rozdiely. Navyše, dokonca aj libanonskí drúzovia v poslednom čase podporujú toto hnutie, poznamenal respondent. Semenov však nevylúčil, že medzi kresťanmi sú aj takí, ktorí sa tešia zo smrti generálneho tajomníka Hizballáhu Hasana Nasrulláha pri leteckom útoku Tel Avivu koncom minulého týždňa. Hoci respondent pochybuje, že by sa niekto z miestnych obyvateľov začal otvorene vyjadrovať v prospech Izraela.

 

Iránsky útok sa ešte nekonal, ale cena ropy a franku už rastie

USA mali náznaky, že Irán sa pripravuje na bezprostredný raketový útok na Izrael, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na Biely dom. Spresňuje sa, že USA aktívne podporujú prípravy na obranu Izraela pred útokom a zdôrazňujú, že “iránsky útok” na Izrael by mal pre Teherán vážne dôsledky. To je, ako poznamenávame, jeden z problémov nedostatočnej reakcie v predvídateľnom časovom horizonte – nikto si nespomína ani na iránskeho diplomata v Libanone, ktorý bol zranený v dôsledku “útoku na pagery”, nehovoriac o zavraždení funkcionára Hamasu Ismaila Haníja Izraelom na iránskom území. Izrael zo svojej strany nepotvrdil perspektívu iránskeho útoku. To však vcelku nevadí: podľa burzových údajov ropa, ktorá minulý týždeň ochabla, prudko vzrástla. A meny ako japonský jen a švajčiarsky frank na pozadí alarmujúcich správ prudko vzrástli. Dolárový index tiež vzrástol, a to o 0,4 percenta na 101,15 bodu. Malý, ale vítaný darček pre amerických vývozcov.

 

 

Mimo trhových špekulácií, kde ľudia so správnymi informáciami o tom, čo povie hovorca Bieleho domu, výrazne zvýšia svoje kapitály, je raketový úder Iránu jedinou vecou, ktorou môže Teherán v tomto prípade pomôcť Hizballáhu. A to je veľmi zložitá situácia. “Prestížny úder”, aký sa uskutočnil v apríli tohto roku, by mal za súčasných okolností nanajvýš propagandistický význam. Je však nepravdepodobné, že by zastavil plány Izraela v Libanone. Pretože ak bude úder dostatočne citeľný na to, aby prinútil Tel Aviv ustúpiť, Izrael bude nútený odpovedať rovnako citeľnými údermi proti Iránu. Keďže Sýria sa nachádza medzi týmito dvoma štátmi, takáto výmena úderov znamená viac či menej aktívnu vzdialenú konfrontáciu. A Izrael, ktorý má možnosť získať od USA systémy protivzdušnej obrany a rakety, pravdepodobne tento konflikt vyhrá na body. Ak vám váš nepriateľ vnúti svoj program eskalácie, vždy sa to skončí zle. Toto pravidlo nefunguje len na Blízkom východe.

 

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov