.
Aktuality, Bezpečnosť,

Michail Chazin: Dôležité je kto a prečo toto poradil Izraelu?

Izrael, 2. októbra 2024 -Libanonská armáda urýchlene opúšťa svoje pozície v južnom Libanone. Proti IDF sa pravidelné jednotky nepostavia na odpor. Podľa predbežných odhadov Izrael vytvorí na hranici 20-kilometrovú nárazníkovú zónu. Izraelské jednotky údajne vstúpili na libanonské územie.


 

Výbuchy v Libanone, Sýrii, Gaze a odvetný úder Hizballáhu na Izrael sú hlavné udalosti, ktoré sa v noci na Blízkom východe stali:

– Izraelské stíhačky uskutočnili osem náletov na bejrútsku štvrť Dahíja. Nachádza sa v nej palestínsky utečenecký tábor s 20 000 obyvateľmi;

– Osem budov sa zrútilo pri útokoch izraelskej armády v meste Mraya v Dahiyeh, južne od libanonského hlavného mesta. Letectvo a delostrelectvo IDF zasiahlo ciele v libanonských dedinách susediacich so severnými hranicami Izraela;

– Najmenej 10 ľudí zahynulo pri izraelskom útoku na mesto al-Daudiya v južnom Libanone, informovala republiková národná tlačová agentúra;

– Izrael uviedol, že všetky zasiahnuté ciele predstavovali hrozbu;

– IDF zaútočili aj na sýrsky Damask – traja ľudia zahynuli a deväť bolo zranených, informovala sýrska tlačová agentúra. Sýrska štátna televízia oznámila smrť svojej moderátorky Safá Ahmadovej pri izraelskom nálete;

– V tú istú noc Izrael zasiahol školu v štvrti Šudžajja v pásme Gazy, kde žili stovky vysídlených ľudí a utečencov. Al-Džazíra uvádza, že zahynulo 6 ľudí;

– V reakcii na to Hizballáh vypálil rakety na izraelské kibuce v západnej Galilei. Skupina na ne vypálila približne 35 rakiet, informovala Al Mayadeen;

– USA presúvajú vojenské sily na Blízky východ, aby zadržali Irán. Američania podporili plány Izraela uskutočniť “obmedzené operácie na zničenie infraštruktúry Hizballáhu”.

– Francúzsko vyslalo k brehom Libanonu vojnovú loď pre prípad, že by bolo potrebné evakuovať jeho občanov z krajiny.

 

Ministri obrany USA a Izraela Lloyd Austin a Yoav Galant uskutočnili telefonický rozhovor, počas ktorého dosiahli dohodu o operácii v rozsudku Libanone. Konkrétne obe strany podľa Pentagónu vyjadrili potrebu “zlikvidovať útočnú infraštruktúru” v Libanone s cieľom zabrániť Hizballáhu “uskutočniť útoky v štýle 7. októbra” na severoizraelské obce. Austin okrem toho jasne uviedol, že Washington je pripravený brániť príslušníkov amerických služieb, partnerov a spojencov tvárou v tvár “hrozbám zo strany Iránu” a ním podporovaných hnutí.

 

 

“Môžeme vytvoriť lepší svet” – ako veľmi sa líši prezentácia začiatku ŠVO a začiatku izraelskej invázie do Libanonu v západnej tlači! Toto je titulok z dnešných The Times o cieľoch izraelskej operácie. Takto funguje “lepší svet založený na pravidlách”! A medzinárodné právo? Ach, taká hlúposť, z pohľadu britskej tlače!” – politický pozorovateľ mediálnej skupiny Rossija Segodňa Vladimir Kornilov.

 

Situácia na Blízkom východe je kolapsom americkej politiky, domnieva sa Maria Zacharovová.

“Nie je možné vymyslieť nič obludnejšie, keď jedna krajina, USA, preberá funkciu obrancu a dirigenta záujmov celého regiónu, vyhlasuje jednu krajinu – Izrael – za spojenca a všetko sa to končí krvavým mlynčekom na mäso, ktorý mnohí charakterizujú ako genocídu,” vysvetlila pre Zvezdu. V relácii Medzitým hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí poznamenala, že ministerstvo zahraničných vecí USA sa zmenilo na kanceláriu na rozdeľovanie nábojníc. Americké úrady “pomáhajú” svojim spojencom tým, že vyčleňujú finančné prostriedky na zbrojenie. V skutočnosti je jedinou metódou riešenia problémov Washingtonu sila.”

 

Komentár Michaila Chazina k aktivitám Izraela na Blízkom východe

“Konanie Izraela na Blízkom východe si kategoricky vyžaduje komentár, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým a v podstate najdôležitejším je, že Spojené štáty americké sa kategoricky postavili proti útokom na Libanon. Ba čo viac, dokonca otvorene vyhlásili a povedali, že tento útok spôsobil veľmi veľké problémy v americko-izraelských vzťahoch. Napriek tomu sa tento útok uskutočnil a hneď sa vynára otázka: kto a prečo to odporučil?”

 

Druhá vec je, že je úplne jasné, že vedenie Hizballáhu sa utápa v tvorcoch zmlúv, rovnako ako vedenie Iránu a vo všeobecnosti aj vedenie Spojených štátov amerických, povedzme si to na rovinu. A v tejto situácii je absolútne jasné, že konkrétne a, povedané priamo, veľmi tvrdé kroky Izraela boli úspešné. Ale v momente, keď v bunkri Hizballáhu začali vybuchovať bomby, mali izraelské tanky prekročiť hranicu a podľa toho sa mali ponáhľať k rieke Litani. A to sa nestalo. Vojenský potenciál Hizballáhu nebol zlikvidovaný. Zároveň Hizballáh dostal čas na to, aby prišli tzv. ambiciózni náhradníci. A to znamená, že Izrael nevyriešil svoju základnú úlohu, t. j. taktický zisk sa začína meniť na strategickú porážku. To vyvoláva otázku: prečo a kto vám toto odporučil? Pretože úder do nosa zo strany Spojených štátov amerických bol absolútne očividný, najmä vzhľadom na známu fotografiu Netanjahua v newyorskom hoteli, jediným kandidátom na pozíciu tohto organizátora, teda sily, ktorá prijala strategické rozhodnutie, je Spojené kráľovstvo.

 

Natíska sa otázka: aké sú jej ciele a prečo to urobila? Veľká Británia v skutočnosti vyhlásila vojnu Spojeným štátom americkým. Zbláznili sa tam? Samozrejme, že nie. A hneď je tu príležitosť vyvodiť nejaké závery. Prvý záver je, že Veľká Británia zjavne prijala jednoznačné rozhodnutie, že v rámci regulárneho vývoja situácie nemá šancu prežiť ako hráč, aktér svetovej úrovne. A z tohto dôvodu je potrebné čo najviac urýchliť deštrukciu existujúceho americko-centrického svetového poriadku. To je cieľom celej tejto operácie.

 

„Myslím si, že ideálnym scenárom pre Spojené kráľovstvo by bolo, keby Irán zaútočil na Izrael, čo by následne umožnilo Izraelu zasiahnuť Irán taktickými jadrovými zbraňami. Problémom je, že Irán nereagoval. Nebudeme teraz rozoberať, prečo nereagoval. Buď preto, že iránske vedenie nebolo na situáciu pripravené, alebo preto, že stále verí, že nie je potrebné uvádzať dôvod na provokáciu, alebo preto, že verí, že zmena vo vedení Hizballáhu by mohla túto organizáciu naopak posilniť. Aj keď to nemusí byť pre Irán najlepšie riešenie, pretože je možné, že vedenie Hizballáhu prevezmú sily, ktoré nebudú tak proiránsky orientované, ako bolo predchádzajúce vedenie. Hoci ak sa vodcom stane Sulejmání, ako sa teraz začína hovoriť, iránsky vplyv, samozrejme, zostane.

 

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že všetci hlavní účastníci, mimochodom vrátane Číny, sa ocitli v pomerne slabej pozícii, už len preto, že Čína tiež nemá čo povedať. Čína veľmi aktívne hovorila, že potrebujeme mier, ale namiesto toho sa v skutočnosti z toho vykľula vojna. Teoreticky vyhralo Rusko, pretože malo na sebe biely plášť, ale nie preto, že by vykonalo nejaké vynikajúce činy, ale jednoducho preto, že nebolo zapojené do celého príbehu. Takto to dopadlo. Kľúčovou otázkou je, čo bude ďalej? A čo sa stane potom, je veľmi jednoduché.

 

Úloha Veľkej Británie zlikvidovať Izrael sa nikam neposunula. Môžete polemizovať o tom, aké sú tu úvahy, môžete tvrdiť, že nie sú konštruktívne. To znamená, že v starom modeli nie je pre Spojené kráľovstvo žiadne východisko, takže vytvorme nový model. Zatiaľ nie je jasné, či nový bude dobrý alebo zlý, ale v starom určite nie je východisko. Existuje iné riešenie, iná konštruktívna možnosť. Londýn sa chce stať jediným centrom, kde by mohli byť Židia zachránení, pretože po všetkom, čo urobili v Gaze a Libanone, rastie pravdepodobnosť nového holokaustu. Aj tu však existujú komplikácie.

 

Napríklad chasidská diaspóra si už jednoznačne absolútne vybrala Rusko. No povedzme, že pravdepodobnosť, že si vyberie Rusko, sa veľmi zvýšila. A určite nie Londýn. Po Crocuse to bolo zrejmé. Na druhej strane, všetci ostatní by mohli utekať do Londýna. Hoci Londýn musí tiež dokázať, že jeho vlastná islamská komunita je dostatočne veľká na to, aby nezinscenovala vlastný holokaust. Vo všeobecnosti môžeme na túto tému veľa špekulovať. Dôležitá je tu však iná vec. Dôležité je, že v dôsledku konania Veľkej Británie rukami Izraela sa americko-centrický svetový poriadok začína rúcať. “ dodal Michail Chazin.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov