.
Aktuality, Pozemná technika,

David a Goliáš. Bieloruský Ascalon a juhokórejská Hyunmoo-V

Nezávisle na sebe boli aktuálne predstavené dva úplne rozdielne prostriedky vzdušného napadnutia v Bielorusku a Južnej Kórei. Zjednocuje ich snáď len to, že ani proti jednému z nich by systémy PVO, ktoré Slovensko nakúpi nepredstavovali optimálnu odpoveď. Ale to je jedno, hlavné je mať niečo proti tradičným hrozbám. Okrem toho, Slovensko má predsa vážnejšie problémy ako PVO, napríklad akútny nedostatok tankov.


 

1. Askalon

Bielorusko má zbrojný priemysel, ktorý už roky pred začiatkom špeciálnej vojenskej operácie predpovedal nástup dronov a vyvíjal nadčasové riešenia. Video s bieloruským dronom s protitankovým granátometom RPG-26 nie je aktuálne, má 6 rokov.

 

 

Nové drony a prostriedky REB sa objavili v bieloruskom spravodajstve, zmienený bol aj Ascalon:

 

Pokiaľ ide o dron Ascalon, ide prakticky o riadenú strelu s plochou dráhou letu, ktorá je poháňaná prúdovým motorom. Jej maximálna rýchlosť je až 700 km/h a praktický dosah je údajne 310 km. Letová vytrval sť má byť do 60 minút. Strela je vybavená automatickým systémom riadenia letu na základe vopred nastavených súradníc, čo umožňuje jej použitie v misiách s rôznym profilom. Hmotnosť vysokovýbušnej fragmentovanej bojovej hlavice je podľa západných zdrojov len 10 kg. V skutočnosti môžu existovať štyri modifikácie s hmotnosťou bojovej hlavice od 10 do 100 kg a dosahom 235 až 330 km.

 

 

Absolútny dôraz pri vývoji riadenej strely bol položený na cenovú dostupnosť a jednoduchosť výroby, čo by Bielorusku malo poskytnúť efektívny prostriedok pre napadnutie nepriateľskej infraštruktúry a kľúčových vojenských objektov a cieľov. Zároveň sa predpokladá možnosť nasadiť ich vo väčších počtoch s cieľom zahltiť nepriateľskú PVO. Rusko momentálne dostatočne nevyužíva možnosti spolupráce s Bieloruskom v oblasti dronov rôznych kategórií, vrátane aerostatov. Nedávno sa však objavilo video z paluby vyspelého dronu, ktorý útočil na ukrajinské pozemné ciele neriadenými raketami. V tomto prípade sa objavilo aj podozrenie, že mohlo ísť o moderný bieloruský dron vrtuľníkového typu.

 

2. Hyunmoo-V

Na rozdiel od Bieloruska Južná Kórea predstavila balistickú strelu, hmotnosť bojovej hlavice ktorej môže dosiahnuť 8-9 ton pri zhruba rovnakom dolete ako má Ascalon, teda 300 km. Treba však dodať, že udávaný je aj dolet okolo 3000 km s ľahkou (potenciálne jadrovou?) hlavicou. Zatiaľ teda ide o najničivejšiu nenukleárnu balistickú strelu na svete, schopnú prenikať do podzemných bunkrov a tunelov. Jej výhodou je aj juhokórejská technológia studeného štartu strely vážiacej okolo 36 ton. Stlačený vzduch poháňa strelu bezprostredne po odpálení do výšky, v ktorej sa zapáli raketový motor. Tým sa minimalizuje poškodenie mobilnej odpaľovacej rampy, ktorá je inštalovaná na dvadsať kolesovom podvozku a zlepšuje stabilita strely v prvej fáze letu. Južná Kórea by chcela mať až 200 týchto striel, ktoré sú asi 15-16 metrov dlhé a majú priemer 1,6 metra. Strela bola verejnosti predvedená dňa 1.10. 2024 na príležitosti 76. výročia založenia ozbrojených síl. Na videu vstupuje do záberu v čase 00:36.

 

 

 

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov