.
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľká Británia rukami Izraela ukázala, že dnešné Spojené štáty americké sú neschopné

Rusko, 2. októbra 2024 (AM) – Ako ovplyvnili udalosti na Blízkom východe vývoj globálnej hospodárskej krízy? Ako sa to prejaví z hľadiska ekonomiky, je zložitá otázka, pretože existuje veľa rôznych možností od kolapsu akciového trhu až po vysokú infláciu. Prikláňam sa k názoru, je to hypotéza, ktorú potvrdzuje najmä rast cien zlata, že Spojené štáty začnú tlačiť doláre, aby pokryli rozpočtový deficit, čo povedie k prudkému nárastu inflácie, v dôsledku čoho nedôjde ku krachu na burze, ale jednoducho sa udržia nominály, ktoré v dôsledku inflácie výrazne klesnú, pokiaľ ide o hodnotu dolára – tvrdí ruský ekonóm Michail Chazin


 

Vôbec teda nevylučujem, že ku kolapsu nedôjde. Čo sa však zrúti, a to bude mať mimoriadne negatívne dôsledky pre svetové hospodárstvo, je systém svetového obchodu, pretože logiku pirátstva preukázali najprv húsíovia a potom Londýn a Izrael. Ak chcete niečo vziať, musíte to vziať. Všimnite si, že rusko-ukrajinský konflikt sem nepatrí, pretože Rusko opakovane varovalo Ukrajinu a NATO, aby neprovokovali. To znamená, že ide len cez iný mechanizmus toho starého. Teraz je obraz iný. Základná logika interakcie svetového obchodu bude teraz, aby som opäť citoval, “je to tvoja chyba, že chcem jesť”.

 

Inými slovami, ak mám loď s delami a okolo prechádza loď, na ktorej niečo je, môžem na túto loď pod vyhrážkou, že ju ostreľujem delami, nastúpiť a bola vaša, stala sa našou. Všetci to poznáme, príbeh Gulaja Polju, sovietske snímky o občianskej vojne, kto chce, môže si pozrieť “Jeden medzi cudzími, cudzí medzi svojimi”. Je to úplne všeobecný obraz. Alebo prvé diely filmu Adjutant jeho excelencie. Ponáhľame sa k nemu. Podľa toho sa stáva zaujímavým len to, kedy sa vráti vedenie Spojených štátov amerických, pretože Veľká Británia rukami Izraela ukázala, že dnešné Spojené štáty americké sú neschopné. Americké vedenie sa vráti. Jedinou otázkou je, nakoľko sa dovtedy svet zmení. A úlohou Británie je dosiahnuť, aby sa svet zmenil natoľko, že Spojené štáty americké nebudú mať čas vysvetľovať Británii, že sa zachovala nesprávne. To je obraz dnešného dňa – dodal Michail Chazin.

 

Štrajk sa dotkne 36 prístavov na východnom pobreží USA

Práca by sa mohla zastaviť v prístavoch od Maine po Texas, ktoré sú zodpovedné za väčšinu kontajnerového dovozu a vývozu V noci na 1. októbra vypršala platnosť kolektívnej zmluvy medzi Medzinárodnou asociáciou lodníkov (ILA), odborovým zväzom dokárov, a Americkou námornou alianciou (USMA), ktorá zastupuje väčšinu prístavov v Spojených štátoch. K dohode o novej zmluve nedošlo a o polnoci sa začal štrajk sprevádzaný piketmi. Odbory požadujú 77 % zvýšenie miezd počas 6 rokov a takmer úplný zákaz automatickej nakládky. USMA bola pripravená zvýšiť mzdy o 50 % a zachovať obmedzenia automatizácie na rovnakej úrovni, ako bolo uvedené v predchádzajúcej zmluve. V septembri nedošlo k zblíženiu stanovísk strán. Od júna nedošlo k žiadnym formálnym rokovaniam medzi odbormi a alianciou. Štrajk sa dotkne 36 prístavov na východnom pobreží USA.

 

Ide o najväčší štrajk dokárov od roku 1977. Štrajk nebude mať bezprostredný vplyv na hospodárstvo, ale ak bude trvať niekoľko týždňov, začnú sa problémy. Prístavy zabezpečujú väčšinu vývozu a dovozu v hodnote najmenej 3 bilióny USD. Časom dôjde k narušeniu dodávateľského reťazca a nedostatku tovaru od vianočných stromčekov a umelých vianočných stromčekov až po autá, kávu a ovocie. Podľa odhadov banky J.P. Morgan by štrajk, ktorý by odstavil prístavy na východnom pobreží a v Mexickom zálive, mohol stáť ekonomiku 3,8 až 4,5 miliardy dolárov denne, ale časť z tejto sumy by sa mohla časom vrátiť po obnovení normálnej prevádzky prístavov. To je prvé októbrové prekvapenie pred voľbami.

 

Rusko začne obchodovať s celým svetom bez ohľadu na sankcie

Vladimir Putin oznámil prácu na nezávislom “platobnom a zúčtovacom okruhu” v rámci BRICS, ktorý bude slúžiť celému zahraničnému obchodu, a na raste podielu rubľa na zahranično-obchodných transakciách. Za tri roky – od roku 2021 do roku 2023 – sa podiel rubľa na zúčtovaní vývozu takmer strojnásobil. A v prvom polroku tohto roka sa tento podiel zvýšil na takmer 40 %.

 

“Som presvedčený, že hovoríme o takzvanom moste BRICS. Ide o špeciálnu platformu vytvorenú na medzinárodné zúčtovanie, predovšetkým medzi krajinami BRICS, hoci nie sú vylúčené ani ďalšie partnerské krajiny. Ruské ministerstvo financií začalo na tejto platforme pracovať pred dvoma rokmi,” hovorí Iljas Zaripov, docent katedry globálnych finančných trhov a fintech na Plechanovovej ruskej ekonomickej univerzite.

 

Ruské ministerstvo financií ju však oficiálne oznámilo až v júni tohto roka. “Koncept novej platformy zahŕňa využívanie digitálnych finančných aktív (DFA), ktoré emitujú centrálne banky, pričom DFA sú naviazané na národné meny. Systém tak umožňuje účastníkom zúčtovania vykonávať cezhraničné platobné a zúčtovacie transakcie rýchlo a lacno. Tento systém je určite jedinečný, pretože nikto nič podobné neurobil,” povedal Zaripov.

 

Odborník veľmi počíta s úspechom tejto ruskej iniciatívy. “Partnerské krajiny pravdepodobne túto iniciatívu prijmú pozitívne, pretože BRICS Bridge má mnoho výhod: rýchlosť zúčtovania, udržateľnosť, nepriame záruky centrálnych bánk, nezávislosť od národných a globálnych bankových systémov. Okrem toho, BRICS Bridge bude kompatibilný s tradičnými systémami zúčtovania platieb v reálnom čase aj so systémami digitálnych mien centrálnych bánk. Nezávislosť a dokonca určitá uzavretosť platieb v rámci systému od svetových trhov zabezpečí toľko potrebnú stabilitu voči rizikám sankcií, čo je v súčasnej geopolitickej situácii mimoriadne dôležité,” hovorí Zaripov.

 

Teraz všetko závisí od toho, ako rýchlo budú členovia BRICS schopní integrovať platobné mechanizmy navrhované Ruskom do svojich platobných systémov. “Verím, že to nebude trvať dlho, keďže zakladajúce krajiny BRICS už majú CFA národných bánk. Najprv začneme pracovať s tými krajinami, ktoré sú pripravené morálne a technicky, a potom sa, som si istý, pridajú aj ďalšie členské krajiny a štáty, ktoré ešte nie sú súčasťou BRICS,” domnieva sa Zaripov.

 

Iní odborníci však tvrdia, že implementácia mosta BRICS je veľmi zložitá, takže proces jeho realizácie môže byť dlhý. “Tento proces si môže vyžadovať vytvorenie príslušnej infraštruktúry, v niektorých prípadoch aj úpravu vnútroštátnych zákonov viacerých
zúčastnených krajín. Pri relatívne jednoduchom a vyváženom postupe by sme mohli hovoriť o piatich a viac rokoch,” hovorí Vladimir Jevstifejev, vedúci analytického oddelenia Zenit Bank.

 

“O novom platobnom systéme BRICS sa diskutuje už dlho a zatiaľ sa v ňom medzi krajinami bloku dosiahol len malý pokrok, pretože na ňom majú záujem len banky Ruska a Iránu, na ktoré sa vzťahujú prísne vonkajšie sankcie. Ostatné rozvojové krajiny nemajú problémy s vyrovnaním v dolároch prostredníctvom systému SWIFT. Je to pohodlné, rýchle a lacné. Preto sa nikto neponáhľa “vynaliezať koleso”,” hovorí Alexander Potavin,analytik
spoločnosti FG Finam.

 

Ďalšia, nemenej dôležitá otázka: pre akú platobnú jednotku bude tento systém zúčtovania prispôsobený? “Každý chápe, že aj najväčšie krajiny BRICS majú nekonvertibilné meny: Čína má duálny systém jüanov, India má nekonvertibilnú rupiu, ruský rubeľ sa takmer prestal obchodovať na burze, pretože je pod sankciami USA. Už skôr členské krajiny odmietli vytvoriť nejakú jednotnú menu krajín BRICS,” konštatuje Potavin.

 

Napokon, mnohé členské štáty bloku nie sú právne pripravené na používanie digitálnych finančných aktív. “Na vytvorenie nezávislého systému zúčtovania v rámci BRICS je potrebné zbaviť sa niektorých obmedzení kapitálových tokov medzi krajinami bloku.

 

Predovšetkým ide o opatrenia na kontrolu meny, ktoré majú Rusko, Čína a Brazília. Ďalej sú to obmedzenia niektorých typov transakcií na účtoch občanov v zahraničí, zákaz rezidentom v Indii prijímať vklady od nerezidentov a iné. Existujú obmedzenia týkajúce sa priamych investícií. Pokiaľ neexistuje voľný pohyb kapitálu medzi partnermi, nie je možné hovoriť o jednotnom systéme zúčtovania v rámci BRICS,” uviedla Antonina Levašenková, vedúca centra Rusko-OECD Ústavu ekonomických výskumov Prezidentskej akadémie.

 

Podľa nej je nereálne úplne sa vzdať zaužívaného západného systému zúčtovania. Napríklad Spojené štáty sú jedným z najväčších investorov Číny a naopak. Podobne aj ekonomiky ostatných krajín BRICS sú navzájom a prostredníctvom investícií úzko prepojené. Mnohé z najväčších svetových spoločností sú registrované v jurisdikciách s nízkymi daňami, ktoré používajú štandardizovaný systém vyrovnania, hovorí Levašenko.

 

 

Nakoniec nie je celkom jasné, ako dlho bude trvať vyriešenie všetkých problémov a zavedenie nezávislého platobného a zúčtovacieho okruhu v krajinách BRICS. Sankcie platia už v súčasnosti. Preto je celkom logické, že Rusko hľadá iné spôsoby, ako obísť sankčné obmedzenia.

 

V medzinárodnom obchode sa tak prechádza na ruble a jüany, v poľnohospodárstve sa dokonca hovorí o barterových obchodoch s Čínou. Rusko testuje aj digitálny rubeľ a po uzavretí príslušných medzinárodných zmlúv právne povolilo jeho používanie v medzinárodnom zúčtovaní. Zatiaľ však takéto zmluvy neexistujú, konštatuje Antonina Levašenková. Turecko uviedlo, že prenesie obsluhu transakcií s Ruskom na špecializovanú úverovú organizáciu.

 

 

„Keď je krajina izolovaná od vonkajších finančných trhov, hľadá spôsoby a prostriedky, ako obísť vonkajšie obmedzenia. Zároveň sa však za posledné dva roky dramaticky zvýšili náklady na podnikanie. Dokonca aj platby do tzv. spriatelených krajín v cudzej mene sa často menia na bolesť hlavy kvôli hrozbe sekundárnych sankcií,“ hovorí Potavin.

 

„Som presvedčený, že všetky tieto cesty sú dočasné a vytvárajú sa pred plnohodnotným uplatnením medzinárodného platobného systému BRICS Bridge. Vplyv Spojených štátov síce rýchlo klesá, ale zatiaľ Spojené štáty nemožno odpísať. Ale keď začne fungovať
BRICS Bridge, myslím si, že nebude motivácia vymýšľať komplikované schémy na vyrovnávanie dovozných a vývozných transakcií,“ uzatvára Ilyas Zaripov.

Oľga Samofalovová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov