.
Aktuality, Pozemná technika,

Dynamická ochrana ruských tankov – ktorá “funguje” a ktorá nie

Dynamické obranné systémy určené na inštaláciu na tanky sa líšia: niektoré sú schopné zabezpečiť vysokú odolnosť výlučne pred kumulatívnymi zbraňami, zatiaľ čo iné, sú univerzálne dokážu odolať aj podkaliberným strelám. Ale vďaka akej konštrukčnej vlastnosti je dosiahnutý taký rozdiel vo funkčnosti? Ak vezmeme do úvahy sovietske “Kontakt” a “Kontakt-5”, ktoré sú dnes stále povinným atribútom väčšiny ruských tankov, potom spočíva v jednom zdanlivo nepodstatnom detaile – oceľových krytoch.


 

“Kontakt”, absolútne nie v kontakte s podkalibernými projektilmi

Možno by sme mali začať s “Kontakt”, často označovaný aj ako “Kontakt-1”. Tento komplex ako celok je dosť starý, keďže ho v polovici 80. rokov minulého storočia prijala sovietska armáda. Ale, ako sa hovorí, starý kôň nepokazí brázdu – vďaka porovnateľnej ľahkej inštalácii a pomerne vysokej účinnosti už dlho získal štatút útočnej pušky Kalašnikov zo sveta dynamickej ochrany. Je to preto, že tanky vybavené týmito “škatuľkami” sa používajú vo veľkých aj nie príliš veľkých konfliktoch po celom svete. To platí najmä pre špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine – tam je vzhľadom na masívne používanie bezpilotných lietadiel absolútne nemožné zaobísť sa bez “kontaktu”. Ale, bohužiaľ, táto dynamická ochrana nie je univerzálna a funguje len proti kumulatívnym zbraniam. Pri zásahu podkalibrovým projektilom Kontakt jednoducho nevybuchne. Presnejšie povedané, detonuje približne v dvoch prípadoch z desiatich (pre ochranný komplex je to v rámci chyby) a nevedie k výraznému zníženiu penetračnej schopnosti. prečo?

 

Ak chcete odpoved na túto otázku, musíte sa pozrieť na dizajn bloku Kontakt. Je znázornený v reze na obrázku priloženom nižšie. V podstate ide o oceľový kontajner s hrúbkou steny 3 milimetre, vo vnútri ktorého sú do tvaru V uložené dva prvky dynamickej ochrany (EDP) 4S20. Každý prvok pozostáva z dvoch oceľových vrhacích platní s hrúbkou 1,5 mm, medzi ktorými je 7 mm vrstva plastickej trhaviny PVV-5A na báze hexogénu. Princíp fungovania celého tohto zariadenia je celkom jednoduchý: kumulatívna munícia, ktorá zasiahne veko nádoby zápalkou, vybuchne a vytvorí kumulatívny prúd. Prúd, ktorý prenikne dovnútra bloku a prerazí odhodené platne, spôsobí detonáciu výbušniny medzi nimi. Odhodené platne sa pod vplyvom výbuchu začnú pohybovať vysokou rýchlosťou prekročia trajektóriu prúdu, roztrhajú ho na úlomky a destabilizujú. Úplne iná situácia nastáva, keď do hry vstupujú podkaliberá munícia.

 

Po prvé, ich rýchlosť letu, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 1 500 – 1 700 m/s (pri kumulatívnom prúde rýchlosť úlomkov hlavyce dosahuje 9 km/s), jednoducho nestačí na vybudenie detonácie výbušnej vrstvy v r. EDS. Prvky dynamickej ochrany sú navyše inštalované pod uhlom a priemer aktívnej časti podkalibrového projektilu je pomerne veľký – viac ako 20 mm – čo spolu zväčšuje plochu miesta pôsobenia jeho kinetickej energie.

 

Po druhé, hrúbka a hmotnosť vrhaných dosiek sú príliš malé na to, aby spôsobili značné poškodenie ťažkého projektilu alebo vážne narušili jeho dráhu letu. Aj keď si teda predstavíme situáciu, keď sú do 4S20 umiestnené ultracitlivé výbušniny, Kontakt v balistickej ochrane nebude mať veľké využitie.

 

 

“Kontakt-5”

Tieto problémy boli vyriešené v komplexe dynamickej ochrany Kontakt-5, ktorý bol vybavený neskoršími verziami T-72B, plynovou turbínou T-80U a dieselovými tankami T-80UD a následne ruskými T-90/T-90A resp. T-72B3. Okrem toho “Kontakt-5” spočiatku používal presne 4S20, ktorý migroval od svojho brata vo forme “Kontaktu” – a fungovali celkom dobre proti kumulatívnym aj podkalibrovým projektilom. Aké je to tajomstvo? Pozrime sa napríklad na T-80U s Kontakt-5. Vizuálne sa tento komplex výrazne líši od “Kontakt”: neexistujú žiadne “škatule”, všetky prvky sú rozmiestnené v častiach na trupe a blokoch na veži. Ale hlavné je, že sú pokryté dosť hrubými oceľovými krytmi s hrúbkou 16 mm, ktorých účel sa niekedy píše a hovorí úplne inak, než je skutočnosť.

 

Dynamická ochranná schéma “Contact-5” na veži a hornej prednej časti tanku T-80U

 

V zásade sa to samozrejme týka ich ochranných vlastností. Hovorí sa, že oceľové platne chránia EDS umiestnené za nimi pred vonkajšími vplyvmi – pred poveternostnými podmienkami a prevádzkovým zaťažením, ako aj pred guľkami, črepinami a projektilmi malého kalibru. A je ťažké s tým nesúhlasiť – jedna z funkcií viečok je práve to, ale nie hlavná. Oceľové dosky sú totiž akési rozbušky, ktoré pri zásahu podkalibrovou strelou iniciujú detonáciu výbušnín v prvkoch dynamickej ochrany. A nerobia to elektricky, ale celkom mechanicky. Hovoríme o úlomkoch, ktoré sa tvoria na zadnej ploche krytu, keď do nej prenikne podkaliberný projektil. Tento jav je celkom prirodzený – akékoľvek oceľové pancierovanie vytvára sekundárne úlomky. Len vo vnútri tanku pôsobia ako smrtiaca zbraň, no v dynamickej ochrane fungujú takpovediac k dobru.

 

 

Schéma budenia detonácie v EDS v dôsledku fragmentačného toku, keď podkaliberný projektil zasiahne oceľový kryt. 1 – hlavná prekážka; 2 – dynamický ochranný prvok; 3 – výbušnina; 4 – predná pancierová bariéra; 5 – rázová vlna; 6 – tok úlomkov prednej bariéry; 7 – vlna riedenia; 8 – BPS; 9 – tok úlomkov; 10 – produkty výbuchu

 

Ich rýchlosť je relatívne nízka a je približne polovičná ako rýchlosť strely, teda asi 800 metrov za sekundu, a hmotnosť ako celok nepresahuje niekoľko gramov. Ale vzhľadom na ich malú veľkosť a skutočnosť, že sa pohybujú kolmo na veko (v optimálnom uhle k EDZ), ich kinetická energia je dosť dostatočná na spustenie detonácie výbušniny EDZ. Tu sa samozrejme nedá vyhnúť citlivosti trhaviny, pretože rýchlosť úlomkov závisí od rýchlosti strely. Preto bol 4S20, pôvodne používaný v Kontakt-5, nahradený novými prvkami 4S22 s citlivejšou látkou PVV-12M – starý PVV-5A reagoval s nízkou frekvenciou na dopady projektilov s rýchlosťou nižšou ako 1 600 m/s. . Faktom však zostáva, že jednoduché kovové platne môžu urobiť dynamickú ochranu univerzálnou. Okrem toho sú to oceľové kryty, ktoré vyvíjajú hlavnú silu na podkalibrovú strelu, ničia a menia jej trajektóriu kvôli svojej hrúbke a veľkej hmotnosti, pretože sú pripevnené tak, aby leteli smerom k útočiacemu vozidlu pozdĺž s tenkými odhodenými EDS platňami v momente detonácie.

 

 

 

Eduard Perov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov