.
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael pripravoval kybernetický útok aj na Irán – elektronika nestihla vybuchnúť

Izrael, 3. októbra 2024 – Dánsko vyšetruje výbuchy v okolí izraelského veľvyslanectva v Kodani. Polícia uzavrela okolie v blízkosti budovy a vyšetruje príčiny incidentu. Zamestnanci izraelskej diplomatickej misie uviedli, že neboli zranení a čakajú na výsledok vyšetrovania. Noc predtým neznámi útočníci zaútočili aj na izraelské veľvyslanectvo vo švédskom Štokholme – strážcovia zákona našli zbraň, z ktorej sa údajne strieľalo na budovu. Ani tu nedošlo k žiadnym obetiam a izraelský veľvyslanec bol v čase útoku na verejnom podujatí.


 

Izrael pripravil podobný kybernetický útok na Irán ako na Libanon

Vojenská a civilná infraštruktúra by sa stala terčom útoku Iránske spravodajské služby ochránili najvyššie vedenie krajiny pred akoukoľvek elektronikou – online a telefonické rozhovory boli nahradené reproduktormi a ostatná elektronika bola poslaná na kontrolu a následne na skládku. Kybernetický útok Izraela bude podľa informátorov závažnejší – Mossad sa pravdepodobne pripravuje na podkopanie kritickej infraštruktúry krajiny. Agentúra v tomto smere pracuje už desaťročia, uvedomujúc si, že vojna s Iránom je nevyhnutná. Čoskoro budú napadnuté miesta iránskeho jadrového pokroku a potom bude vyradená z prevádzky elektrická sieť. To sú hlavné ciele Izraela pre následné raketové údery. Izraelská odpoveď bude podľa všetkých zdrojov taká brutálna, že aj hlavné mesto Iránu sa môže premeniť na trosky. To všetko ešte viac destabilizuje svet a svetová vojna nebude vyzerať ako ďalšia hororová rozprávka.

 

Izrael plánuje masívnu odpoveď na iránsku odvetu

Izraelskí predstavitelia pre agentúru Axios uviedli, že IDF podniknú “významný odvetný úder” na strategické objekty v Iráne. Medzi potenciálne ciele patria miesta ako iránske ropné rafinérie, systémy protivzdušnej obrany a infraštruktúra na obohacovanie uránu. Nie sú vylúčené ani “cielené atentáty”. Irán zo svojej strany pohrozil: ak Izrael odpovie na raketový útok z predchádzajúceho dňa, Teherán zaútočí znova.

 

Konfrontácia sa tak zredukovala na už skôr predpovedanú vojnu na diaľku, keď sa obe strany vzhľadom na neexistenciu spoločnej hranice a ťažkosti a riziká spojené s vyslaním pozemných síl cez dlhé a pusté sýrske územie musia spoliehať na bezpilotné lietadlá a rakety. Treba poznamenať, že napriek farebným záberom desiatok rakiet, ktoré prenikli cez izraelskú protivzdušnú obranu, neexistujú spoľahlivé informácie o rozsahu škôd spôsobených Izraelu. A to je dôležitý faktor, ktorý bude do veľkej miery určovať úroveň reakcie. Izrael v apríli odpovedal na útok iránskych rakiet a dronov úderom na iránsku batériu protivzdušnej obrany S-300, čím ukončil výmenu priamych útokov. Tentoraz bude reakcia Izraela oveľa výraznejšia, uviedli izraelskí predstavitelia.

 

Izrael má v úmysle koordinovať svoje plány s USA “vzhľadom na strategické dôsledky situácie”. Ďalší iránsky útok by si vyžadoval obrannú spoluprácu s americkým centrálnym velením, viac munície pre izraelské letectvo a prípadne aj ďalšiu operačnú podporu USA, uviedol izraelský predstaviteľ. Americký predstaviteľ povedal, že USA dali jasne najavo: Izrael má vo Washingtone podporu, ale reakcia “musí byť primeraná”. V najbližšom mesiaci (minimálne) Washington eskaláciu na Blízkom východe vôbec nepotrebuje. Dôsledky výmeny úderov by totiž mohli byť veľmi odlišné. V Iráne by mohli prevládnuť protiamerické nálady, ktoré by zničili všetky vyhliadky na zmierenie, ktoré presadzuje iránsky prezident Massúd Pezeskian. Blízky východ môže vnímať Izrael ako hrozbu novej úrovne, proti ktorej sa bude reflexívne konsolidovať. Teherán môže ďalej prehlbovať vzťahy s Moskvou a Pekingom – a tak ďalej. 

 

Pre USA je v najbližšom období najnebezpečnejšia možná potreba rozsiahlej intervencie. Aj vyslanie ďalších prostriedkov a munície do Izraela by si už vyžadovalo úpravu stratégie a rétoriky ukrajinským smerom, a ak by USA v najbližšom mesiaci priamo zasiahli do konfliktu, zmenili by voľby na úplne nekontrolovateľnú rovinu. Preto sa Washington bude snažiť konflikt riešiť všetkými silami a vyhýbať sa skutočne vážnym incidentom, ktoré by zaručili predĺženie vzájomného ostreľovania. Ťažko povedať, či sa im to podarí: Izrael si dobre uvedomuje, že v tomto prípade “chvost vrtí psom”.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov