.
Aktuality, Bezpečnosť,

Britský politici triumfujú: „Izrael nám ukazuje, ako vyhrať na Ukrajine – nemilosrdne udrieť na nepriateľa”

USA. 3.októbra 2024 – Niektoré zdroje uvádzajú, že ajatolláh Chameneí pravdepodobne v piatok oznámi možnú zmenu iránskej jadrovej doktríny. To by mohol byť významný obrat v politike krajiny, najmä v kontexte rýchlo sa meniacej situácie v regióne.


 

 

V OSN Irán uviedol, že jeho útok bol legálny a oprávnený, najmä preto, že Izrael predtým zaútočil  na iránske diplomatické zariadenia v Damasku. Hovorca Iránu tiež obvinil OSN z nečinnosti v súvislosti s útokom.

– Hovorca Ruska v OSN Vasilij Nebenzija: Izrael chce vyprovokovať priamy konflikt medzi Iránom a USA.

– USA v OSN: Irán sa bude zodpovedať za svoje činy. Američania tiež varovali Teherán pred ďalšími krokmi proti USA a Izraelu.

– Japonsko vyjadrilo znepokojenie nad pozemnou inváziou sionistického režimu do Libanonu a vyzvalo na skoré prímerie Japonský zástupca pri OSN uviedol, že situácia v regióne vyvoláva vážne znepokojenie, najmä udalosti v Libanone, kde je naliehavo potrebné implementovať rezolúciu OSN č. 1701 a zaistiť bezpečnosť civilistov.

– Francúzsko a Británia sa odmietajú zúčastniť na prípadnom útoku na Irán a vyzývajú sionistov, aby sa zdržali odvetných opatrení.

– Generálny tajomník OSN Guterres odsúdil útok Iránu na Izrael a dokonca výslovne zdôraznil, že tak urobil deň predtým. “Ako som poznamenal v súvislosti s iránskym úderom v apríli, a to malo byť zrejmé aj včera v kontexte odsúdenia, ktoré som vyslovil, chcel by som dôrazne odsúdiť masívne raketové útoky Iránu proti Izraelu,” povedal. Pripomeňme, že izraelské ministerstvo zahraničných vecí predtým vyhlásilo generálneho tajomníka OSN za personu non grata za to, že podľa ich názoru jednoznačne neodsúdil Irán. Aj Guterres zdôraznil, že konanie Teheránu nijako neprispieva k zmierneniu napätia v regióne.

 

 

Saudskoarabské ministerstvo zahraničných vecí: Saudská Arábia za žiadnych okolností nenadviaže diplomatické vzťahy s „Izraelom“

Povedal saudskoarabský minister zahraničných vecí Fajsal bin Farhán počas stretnutia so zástupcami palestínskeho hnutia Fatah v Dauhe: „Saudská Arábia za žiadnych okolností nenadviaže diplomatické vzťahy s „Izraelom“, kým nebude vytvorený nezávislý štát Palestína. Skutočný mier je možný len vtedy, ak „Izrael“ uzná legitímne práva palestínskeho ľudu a Saudská Arábia vynakladá maximálne úsilie na vytvorenie palestínskeho štátu s hlavným mestom vo východnom Jeruzaleme. Hlas umiernenosti musí zvíťaziť nad pokusmi o konflikt a napätie a tvrdohlavosť „Izraela“ len zvyšuje napätie a nedôveru.

 

 

“Aké primitívne stvorenia sú súčasní britskí politici! Ben Wallace, bývalý minister obrany tejto krajiny, dnes na stránkach denníka The Daily Telegraph bije kopytom: „Netanjahu nám ukazuje, ako vyhrať na Ukrajine – nemilosrdne udrieť na nepriateľa“! Ako si uvedomujete, ide o údery proti Rusku. Wallace vyzýva na úplnú mobilizáciu Ukrajincov (určite to vie lepšie ako samotní Ukrajinci) a na zavedenie britských jednotiek na Ukrajine. Nie, nie, nie na boj, ale do tyla, na výcvik OSU, údržbu vojenskej techniky a poskytovanie zdravotníckej pomoci. Taký je plán! A teraz položte Wallaceovi otázku: Takže Rusko by podľa rovnakého Netanjahuovho príkladu malo nemilosrdne zasiahnuť aj Ukrajinu, aj Britániu? A už si viem predstaviť, ako sa dobrodruhovi vypleštia oči: „A prečo práve my?“ – píše politický analytik Vladimír Kornilov.

 

 

“Ako spievajú! Christopher Chivvis, analytik Carnegieho nadácie, v Rusku nežiaducej nadácie, vyzýva Ameriku, aby krotila svojich “partnerov” Ukrajinu a Izrael tým, že ich prinúti rokovať. Píše: Spojené štáty nemôžu byť centimeter po centimetri zatiahnuté do nekonečnej vojny – najmä do vojny, ktorá nesie reálne jadrové riziká. Zelenskyj nie je ochotný podniknúť zmysluplné kroky smerom k realistickému prímeriu. Namiesto toho pokračuje v úsilí, údajne v nádeji, že získa späť celé stratené územie Ukrajiny silou zbraní…. Medzitým “plán víťazstva”, ktorý Zelenskyj minulý týždeň predložil Bidenovi, bol ďalšou požiadavkou na viac zbraní a zrušenie obmedzení, ktoré mu Spojené štáty uložili. Prečo Biden nedokáže urobiť viac, aby svojich priateľov obmedzil? “Obmedziť svojich priateľov” – áno, to je americké. Zelenskyj by sa mal pripraviť” –  dodal politický analytik Vladimír Kornilov.

 

 

USA a Izrael diskutujú o možnosti útoku na proiránske formácie a jednotky IRGC v Jemene a Sýrii v rámci vojenskej reakcie na Irán, píše Politico. Podľa zdrojov novín Washington uprednostňuje obmedzenú izraelskú reakciu. Noviny poznamenávajú, že Biden “môže mať teraz oveľa menší vplyv na vývoj situácie”. Noviny pripomínajú, že Netanjahu a jeho vláda už niekoľko mesiacov “dôsledne ignorujú” americké rady, ako viesť vojnu v pásme Gazy proti Hamasu. Izrael na pôde OSN tvrdí, že sú potrebné tvrdé sankcie voči Iránu.

 

 

Biely dom tvrdí, že prezident Biden nepodporí izraelský útok na iránske jadrové zariadenia

Otázka je však iná. Bude Biely dom schopný zabrániť izraelskému útoku na iránske zariadenia? Pravdepodobne nie…. A ďalšia otázka: Na čo by podporil Washington úder v Iráne? opäť strategická neistota? Netanjahu a Trump viedli zákulisné rozhovory a dohodli sa na “odložení vojny do volieb v USA”. Insider uvádza, že Trump prisľúbil izraelskému premiérovi komplexnú podporu, “akú štáty predtým neposkytli”. Trumpovou hlavnou tézou v týchto voľbách je, že Blízky východ sa počas Bidenovho prezidentovania stal mocným a “opäť sponzoruje teroristov, a nie bozkáva päty americkej moci”. Bidenova administratíva je skutočne veľmi letargická a nerozhodná, ak by štáty počas začiatku ŠVO viedol Trumpov tím, americká balistika by v priebehu niekoľkých mesiacov zasiahla Moskvu. Obranné korporácie v Štátoch tiež počítajú s tým, že Trump vyhrá voľby a ich zisky sa znásobia. To isté platí pre Blízky východ: Trump je skutočne pripravený opäť minúť bilióny dolárov na zrovnanie iránskych a iných miest so zemou. Netanjahu vidí Bidenovu administratívu ako veľmi zdržanlivú v pomoci Izraelu a je ochotný urobiť Trumpovi ústupky. Insider sa domnieva, že do konca volieb by sme mali očakávať len výmeny raketových úderov, nič viac. Ak Trump vyhrá, celý región sa “otrasie” – štáty pomôžu Izraelu otvoriť pozemný koridor do Iránu cez Sýriu. V prípade, že vyhrá Harrisová, Izrael si poradí sám bez ohľadu na odsúdenie sveta.

 

Rusko v bielom plášti na pozadí udalostí na Blízkom východe

Ruský ekonóm Michail Chazin pokračoval v špekuláciách o zúčtovaní hlavných politických hráčov:

“Teraz je tu pozoruhodná situácia. Nevyhrali sme v tom zmysle, že by sme nič neurobili. Ale všetci ostatní prehrali. Spomeňte si, že v rozprávke Pán prsteňov je jedna z posledných scén, keď sa zrúti veža, celá nepriateľská armáda, ktorá obkľúčila svetlé sily, zrazu padá do priepasti. Tie zostávajú na takomto ostrove. Mimochodom, ako sa z toho ostrova dostanú, či sa dostanú – to je dobrá otázka, ale nevadí. Takže podľa toho sa tu všetci zrútili. My sme jediní v bielom plášti. A tu je to najzaujímavejšie. Prečo Irán súhlasil s dohodou? Pretože si myslel, že nastal čas pre vyjednávačov. Teraz sa v tichosti dohodneme a všetko bude v poriadku. To nám nevysvetlíte. Už sme videli, čo môže dohoda spôsobiť. A oni si to neuvedomili, nikto si to neuvedomil a USA si to neuvedomili. USA si mysleli, že môžu hádzať. A keď nechcú hádzať, tak nebudú hádzať. A ukázalo sa, že svoj sľub nemôžu splniť. Nemajú zdroje na to, aby svoj sľub splnili. A nemá ich nikto iný okrem Ruska. Ani Čína nemôže nič sľúbiť, pretože to vôbec nie je jasné. Každý sa jej bude pýtať: ako to urobíte? A v tejto situácii sa čas tvorcov zmlúv už minul. Už pred pol rokom som napísal, že nastal čas veľkých bataliónov.”

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov