.
Aktuality, Pozemná technika,

Slovenská spoločnosť R-SYS sa zúčastnila na cvičení NATO zameranom na boj proti dronom

V kasárňach Lieutenant General Best Barracks v holandskom meste Vredepeel sa v septembri konalo medzinárodné cvičenie NATO Technical Interoperability Exercise (TIE), ktorého cieľom bolo otestovať technológie na boj proti nežiadúcim dronom. Medzi viac ako 450 civilnými a vojenskými odborníkmi z približne 20 krajín, vrátane Ukrajiny, bola slovenská spoločnosť R-SYS jediným zástupcom zo Slovenska.


 

Počas dvoch týždňov sa testovalo viac ako 60 systémov a schopnosť ich integrácie s cieľom identifikovať nežiadúce bezpilotné systémy. Spoločnosť R-SYS v rámci jednotlivých misií demonštrovala možnosti systému IXO MIL v reálnych podmienkach zabezpečovať prenos dát a zobrazovanie polôh reálnych cieľov – či už kooperujúcich – získavaných zo zariadení Dronetag prostredníctvom sieťovej identifikácie, alebo aj nekooperujúcich cieľov – získaných z RF senzorov systému ARDRONIS od spoločnosti Rohde & Schwarz. Výsledky cvičenia potvrdili vysokú funkčnosť a spoľahlivosť riešenia IXO MIL v reálnych podmienkach, keďže doterajšie testy prebiehali len v podobe digitálnych simulácií. Interoperabilita s ostatnými nezávislými systémami tretích strán je zabezpečená prostredníctvom protokolu SAPIENT, ktorý umožňuje vykonať konverziu údajov z efektorov a senzorov do jednotného komunikačného jazyka. Vďaka tomu vedia rôzne systémy kooperovať pri plnení kritických misií.

 

 

“Cvičenie NATO TIE24 jednoznačne preukázalo, že efektívna obrana proti súčasným technologickým hrozbám, ktoré drony predstavujú, vyžaduje vysokú úroveň odbornosti, úzku medzinárodnú spoluprácu a dôkladné overovanie inovatívnych technológií v reálnych podmienkach. Sme nesmierne hrdí, že sme ako jediná slovenská spoločnosť dostali možnosť byť súčasťou medzinárodného tímu, ktorý skúmal a testoval možnosti anti-dronových systémov v praxi,” uviedol Pavol Serbín, obchodný riaditeľ R-SYS.

 

Cvičenie bolo súčasťou širšej iniciatívy NATO zameranej na integráciu technológií proti dronom do komplexného systému protivzdušnej a protiraketovej obrany. Týmto spôsobom NATO reaguje na dynamicky sa meniacu bezpečnostnú situáciu a rastúci význam dronov vo vojenských konfliktoch, čím sa posilňuje pripravenosť aliancie čeliť novodobým hrozbám.

 

 

R-SYS s.r.o., založená v roku 1997, je stredne veľká IT spoločnosť zaoberajúca sa vývojom a dodávkami riešení pre manažment a riadenie letovej prevádzky poskytujúcich nástroje na riadenie a manažment všetkých fáz letu pilotných aj bezpilotných prostriedkov s podporou 2D/3D vizualizácie príslušných leteckých informácií. Softvérové produkty R-SYS sa dodávajú spolu so zákazníckou podporou, ktorá napomáha ich správnemu používaniu (vrátane inštalácie, školenia, riešenia problémov, údržby, aktualizácie atď.). R-SYS je dcérskou firmou spoločnosti ERA, ktorá patrí medzi lídrov v oblasti výskumu, vývoja a dodávok pasívnych prehľadových systémov a multilateračných senzorov pre letectvo.

 

 

 

Václav Michalčík

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov