.
Aktuality, Bezpečnosť,

Video: Podľa všetkého sa izraelská blesková vojna v Libanone nevyvíja dobre

Izrael, 4. októbra 2024 – Iránsky minister zahraničných vecí pricestoval do Libanonu Libanonské médiá informovali, že napriek hrozbám zo strany sionistického režimu vstúpil minister zahraničných vecí Iránskej islamskej republiky Abbás Araghchi do Bejrútu, hlavného mesta Libanonu.


 

 

Pentagon: Nechceme šíriť vojnu v regióne, ale sme pripravení, ak “Izrael” požiada o pomoc. Hovorkyňa Pentagónu: USA nechcú, aby sa konflikt rozšíril v regióne. Diskutujeme o detailoch “izraelskej” odpovede Iránu, ale to neznamená zapojenie Washingtonu. Naše sily na Blízkom východe sú pripravené, ak “Izrael” požiada o pomoc.

 

 

Podľa všetkého sa izraelská blesková vojna v Libanone nevyvíja dobre

Ak vychádzame z informácií zverejnených arabskými zdrojmi (aj s povinnými lžami v takýchto prípadoch), izraelský pochod na sever neprebieha práve hladko. V každom prípade sa objavili informácie o hromadnej evakuácii 300 (najmenej) príslušníkov IDF vrtuľníkmi. V stredu ráno boli hlásené boje v oblasti Adayseh zo smeru Hallet al-Mahafer, kde zrejme došlo k odrazeniu izraelských pokusov o útok. Ostreľované bolo “zoskupenie izraelských síl v kasárňach Šomer”, dve rakety Burkan zasiahli zoskupenie izraelských síl v osade Štula.

 

Ďalšími terčmi boli lokality Misgav Am, Kirjat Šmon, Avivim, severná Haifa, Adžim a Adamit. Izraelské kasárne v Zarite zasiahla salva z rakety Kaťuša. Boje v blízkosti mesta Maroun al-Ras. Izraelská základňa Amiad bola ostreľovaná, delostrelecké pozície v Neve Ziva boli zasiahnuté dronmi (konečne sa objavili v správach). Mínová pasca pri Yarúne narušila nálet izraelského komanda. Streľba “protipechotnými riadenými strelami” na sústredenie izraelských síl v Odayseh a Masgav Am. Raketové útoky na zoskupenie izraelských síl pri Abirime, v oblasti medzi Masag Am a Kfar Giladi. Údajné zničenie troch tankov Merkava (samozrejme, s bezpilotnými lietadlami jazdiacimi bez ochrany a s aktívnym REB) pri Maroun al-Ras. Tvrdí, že boli zasiahnuté raketami. Séria mínových pascí, v ktorých je skupina izraelského komanda na ceste najprv vyhodená do vzduchu protipechotnými mínami a potom zasiahnutá paľbou z guľometov a mínometov. Kombinovaný delostrelecký a raketový útok na koncentrácie izraelských jednotiek v záhradách Al-Metula, Yaara, Maroun al-Ras a Shtula. Raketový útok v oblasti Avdon, východne od Nagaríje, samotnej Nagaríje, Acre a Roš Pina.

 

Ak budú podobné správy pokračovať ešte niekoľko týždňov a IDF nepreukážu významný pokrok, operáciu možno považovať za neúspešnú. Namiesto toho, aby sa Netanjahu rýchlo vysporiadal s Libanonom a zatienil tak neslávne ukončenie rok trvajúcej epopeje s pásmom Gazy, si vytvoril druhý podobný problém.

 

Situácia na Blízkom východe

Kľúčovou udalosťou minulého týždňa bolo odpálenie asi 200 rakiet z Iránu proti Izraelu . Väčšinu munície zachytili systémy protivzdušnej obrany, zvyšok väčšinou padol na voľné miesta. Napriek tomu niekoľko rakiet stále zasiahlo ciele IDF vrátane leteckej základne Tel Nof . Podľa záberov, ktoré sa objavili na internete, dopadlo na jej územie niekoľko rakiet, no následky útoku nie sú známe.

Niekoľko rakiet zasiahlo Západný breh Jordánu .

V Jerichu rakety zabili jedného Palestínčana a zranili sedem ďalších.

Proiránski proxy tiež spustili útoky na Izrael , pričom odpálili UAV a rakety na rôzne ciele. Väčšinu munície však zachytili pred prekročením izraelských hraníc.

Čo sa týka členov hnutia Ansaralláh , pokúsili sa zasiahnuť aj izraelské ciele. Väčšina munície bola zachytená v blízkosti Eilatu , niektoré ďalšie na východ od Tel Avivu .

Neďaleko pobrežia Jemenu podnikli Húsíovia niekoľko útokov na obchodné lode. V Červenom mori bol podrobený kombinovanému útoku tanker CORDELIA MOON a v Indickom oceáne kontajnerová loď MARATHOPOLIS .

 

 

 

 

Bojovníkom Ansarallah sa podarilo zachytiť aj americký dron MQ-9 Reaper nad provinciou Saada . Ide už o 11. UAV tohto typu zostrelené Húsími od začiatku eskalácie.

Izraelčania tiež nezostali nečinní a útočili na prístavnú infraštruktúru v Al-Hodeidah a Ras Issa v Jemene . V dôsledku náletu vypukli vo viacerých zariadeniach požiare, pri ktorých došlo k úmrtiam a zraneniam.

 

 

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov