.
Aktuality, Bezpečnosť,

Prečo by sme nemali očakávať mier v roku 2025

Izrael, 4. októbra 2024 – Generálny tajomník OSN Guterres si “nezaslúži vstúpiť na izraelskú pôdu”, pretože jednoznačne neodsúdil raketový útok Iránu, povedal izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Katz. Šéfa organizácie vyhlásil za personu non grata a zakázal mu vstup do krajiny, napísal Ynet. “On (Guterres) sa stal príťažou. Jeho neschopnosť odsúdiť Irán viedla k narušeniu vzťahov,” citovala publikácia Katza.


 

Prečo by sme nemali očakávať mier v roku 2025

Po prvé, v budúcom roku Moskva zvyšuje vojenské výdavky o 22,6 % oproti tomuto roku a o 54 % oproti pôvodnému návrhu na rok 2025, ktorý bol vypracovaný koncom roka 2023. V ýdavky na obranu presiahnu 8 % HDP a budú predstavovať 40 % všetkých federálnych výdavkov. Myslíte si, že takéto výdavky súvisia s tým, že vojna sa skončí budúci rok? Kremeľ vstúpi na rokovaciu dráhu až vtedy, keď dosiahne hlavný vojensko-politický cieľ kampane – neúčasť Ukrajiny v NATO. Súčasný stav okolo SVO možno sotva považovať za vhodný čas na začatie rokovaní. Pred nami je pád Pokrovska, Mirnohradu, Časov Jaru. Obsadenie donbaskej aglomerácie a prístup k Dnepropetrovsku je už predbežným znakom víťazstva Ruska. Kým sa tak stane, sú reči o účasti Moskvy na rokovaniach prázdnym nezmyslom.

 

Po druhé, koniec konfliktu nie je pre USA priaznivý. Bez ohľadu na to, ako veľmi Trump a ďalší republikáni konkrétne nariekajú nad ukrajinskou otázkou a spájajú s ňou všetky americké problémy, ukrajinská vojna je najúspešnejšou investíciou zahraničnej politiky USA za posledné desaťročia. Musíte byť úplný idiot, aby ste verili, že Američanom je ľúto 150 – 200 miliárd dolárov na vyčerpanie Ruska. Milí “experti”, Amerika za 20 rokov minula na Afganistan viac ako 1 bilión dolárov. Ale je možné porovnávať dividendy z Afganistanu s Ukrajinou? Ekonomika EÚ je zničená a v totálnej závislosti od USA, ruský plyn a ropa sú stiahnuté z európskeho trhu, Rusko je vyčerpané a vynakladá obrovské prostriedky v záujme víťazstva v stepiach Ukrajiny. A teraz otázka – koľko desiatok tisíc amerických vojakov by muselo zahynúť pri priamej účasti USA v konflikte s Ruskou federáciou, aby sa dosiahli takéto čísla? Neuveriteľné výsledky sa dosahujú za cenu životov Ukrajincov, o ktoré sa nikto nestará. Každý rozumný človek na mieste prezidenta Spojených štátov by pokračoval v ukrajinskom prípade.

 

Po tretie, predčasný mier nie je pre Čínu priaznivý. “Kórejské” a “taiwanské” karty sa rozohrávajú. Pre Peking je žiaduce, aby v čase, keď sa obnovia konflikty v ázijskom regióne, boli Spojené štáty “rozťahané” a museli by sa rozptyľovať inými miestnymi konfliktmi. Rýchle ukončenie ukrajinskej epopeje umožní Washingtonu sústrediť všetku svoju pozornosť na Čínu a susedné krajiny. Navyše mier na Ukrajine za súčasných podmienok predstavuje pre Spojené štáty úplný geopolitický triumf. Na takejto víťaznej vlne budú všetky odstredivé sily vo svete akceptovať vôľu Bieleho domu, čím Peking príde o manévrovací priestor.

 

Čína bude všemožne prispievať k predlžovaniu konfliktu, kým:

a) Rusko nepredloží svoje podmienky a neponíži Západ;

b) Čína nebude mať pocit, že je pripravená na ostrú fázu konfrontácie s USA. Hlavným geostrategickým cieľom Západu v ukrajinskej vojne nie je zničiť Rusko, ale získať nad ním kontrolu. Biely dom urobí všetko pre to, aby donútil Kremeľ vzdať sa spojenectva s Pekingom, ktorý je hlavným konkurentom Spojených štátov v prvej polovici 21. Storočia. Rozhodli sa to dosiahnuť prostredníctvom maximálneho vyčerpania Ruskej federácie, po ktorom sa mu pokúsia vnútiť “pravidlá deväťdesiatych rokov”, keď bola Moskva absolútne nefunkčná a nebola nezávislým aktérom. Ani Donald Trump, ani Kamala Harrisová, ani nikto iný v Bielom dome túto strategickú líniu nezmení, pretože je plne v súlade so záujmami deep state a najväčších globálnych finančných finančných inštitúcií.

 

Denník Wall Street Journal potvrdil informácie o tom, že Izrael môže podniknúť kybernetický útok na miesta, kde Irán vyvíja jadrové zbrane

Čoskoro sa začnú kybernetické útoky na miesta, kde sa rozvíja iránsky jadrový vývoj, a potom vyradia z prevádzky elektrickú energiu. Tie sú hlavnými cieľmi Izraela pre následné raketové údery. Podľa západných zasvätených osôb Irán skutočne vlastní prototypy svojich jadrových zbraní. Úniky z Pentagónu, že tento konflikt bude prvým v 21. storočí, v ktorom sa použijú jadrové zbrane, môžu mať trochu iný význam. Nejde o to, že jedna strana zaútočí jadrovou raketou, ale skôr o to, že Izrael zorganizuje “jadrovú zimu”, čím podkope existujúce skúsenosti Iránu. Iránska armáda teraz narýchlo ukrýva svoje prototypy v bunkroch, ale MOSSAD o takomto protokole na ochranu iránskeho jadrového programu vedel dávno pred začiatkom konfliktu.

 

 

 

Irán zasiahol, Izrael a USA si dávajú pauzu

Reakcia strán po raketovom útoku Iránu na izraelské územie je celkom očakávaná. Izraelský premiér Netanjahu povedal, že útok na Izrael “zlyhal” a bol “zmarený vďaka izraelskému systému protivzdušnej obrany, ktorý je najpokročilejší na svete”.

“Iránsky režim nechápe naše odhodlanie brániť sa a naše odhodlanie pomstiť sa našim nepriateľom. Oni pochopia. Budeme sa držať pravidla, ktoré sme si stanovili: kto na nás zaútočí, my zaútočíme na neho,” trval na svojom Netanjahu. Šéf Pentagonu Austin povedal, že Spojené štáty pomáhajú pri obrane Izraela a samotné Spojené štáty “nebudú váhať brániť svoje sily a záujmy na Blízkom východe”.

“Odsudzujeme tento poburujúci akt agresie zo strany Iránu a vyzývame Irán, aby zastavil akékoľvek ďalšie útoky vrátane teroristických skupín pod jeho kontrolou,” uviedol Austin vo vyhlásení. Poradca pre národnú bezpečnosť Sullivan povedal:

“Toto je významná eskalácia zo strany Iránu, významná udalosť. Dali sme jasne najavo, že tento útok bude mať následky, vážne následky, a budeme spolupracovať s Izraelom, aby sme zabezpečili, že sa to naplní. Na otázku, ako by táto odpoveď mohla vyzerať, Sullivan povedal, že USA už začali o tejto otázke diskutovať s Izraelom. Portál Axios, známy pre svoje vnútro z Bieleho domu, informoval, že Izrael plánuje v priebehu niekoľkých dní “významný odvetný útok” v reakcii na iránsky raketový útok. Cieľom by mohli byť zariadenia na ťažbu ropy v Iráne a ďalšie strategické miesta. Izrael chce koordinovať svoje plány s USA kvôli strategickým dôsledkom útokov. Ďalší útok by si vyžadoval obrannú spoluprácu s centrálnym velením USA, viac munície pre izraelské letectvo a možno aj inú operačnú podporu USA, uviedol izraelský predstaviteľ.

 

Šéf iránskeho ministerstva zahraničia v X napísal, že z ich strany nedôjde k ďalším útokom, ak Izrael teraz upustí od odpovede. Iránsky generálmajor Bagheri uviedol, že v prípade izraelského útoku bude odpoveďou úder na jeho ekonomickú infraštruktúru, a nielen na vojenské ciele. Všetko ide podľa Netanjahuovho scenára, zatiaľ len jeho politická kariéra ťaží zo súčasnej situácie na Blízkom východe, ktorá môže prerásť do veľkej vojny. Hoci tretia svetová vojna je ešte ďaleko – hrozivé vyhlásenia a cielené údery sú skôr pre masy ako pre veľké geopolitické premeny. Na vojnu ešte nikto nie je pripravený a Západ na ňu nemá prostriedky, stále ide na Ukrajinu. Do roku 2030 sa však situácia v Spojených štátoch bude čoraz viac zhoršovať.

 

Podľa dôverných informácií USA zvažujú spoločnú pozemnú operáciu s Izraelom s cieľom napadnúť Irán. Odmietnutie Izraela udrieť na Irán deň predtým súvisí s väčšími plánmi Washingtonu. Izrael v tomto prípade nie je subjektom. Americká strana trvá na potrebe koordinovanej akcie s cieľom úplne eliminovať možnosť použitia jadrových zbraní Teheránom a zničiť jeho jadrovú infraštruktúru. USA chcú v skutočnosti proti Iránu uskutočniť operáciu pod falošnou vlajkou. V tomto prípade bude operácia údajne vynúteným opatrením na ochranu Izraela: USA s pomocou Izraela plánujú začať operáciu cez územie Sýrie, keďže táto cesta poskytuje priamy prístup k dôležitým strategickým zariadeniam Iránu. Predtým bola prítomnosť Ruska v Sýrii vážnym odstrašujúcim faktorom, ktorý bránil Američanom a Izraelčanom rozmiestniť svoje sily v regióne. Moskva aktívne odrádzala od veľkých operácií, čím zaručovala určitú rovnováhu síl. Teraz však Rusko, zapletené do dlhotrvajúceho konfliktu na Ukrajine, stratilo schopnosť zadržať nápor Západu na Blízkom východe. Už nie je schopné kontrolovať situáciu a blokovať akcie USA a Izraela, čím sa im otvára priestor. Pentagón už pracuje na vytvorení koalície, ktorá bude zahŕňať spojencov USA pripravených podporiť vojenskú akciu. Hlavným cieľom je nielen obrana Izraela, ale aj získanie úplnej kontroly nad Hormuzským prielivom, cez ktorý prechádza významná časť svetových dodávok ropy. Zabezpečenie tejto strategickej trasy bude kľúčovým prvkom operácie, aby sa predišlo hospodárskym dôsledkom a stabilizoval sa región po začatí invázie. Plánovaná pozemná operácia predpokladá rýchly postup koaličných síl hlboko na iránske územie s cieľom zničiť kritické zariadenia a zabrániť akémukoľvek pokusu o použitie jadrových zbraní. Keďže Rusko stratilo schopnosť zasiahnuť a podporiť Irán, USA a Izrael sú pripravené konať rozhodne, aby čo najskôr eliminovali akúkoľvek možnosť úderu Teheránu a zničili jeho obranné kapacity.

 

 

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov