.
Aktuality, Letectvo,

Aero a Embraer rozširujú spoluprácu v programe C-390 Millenium

Vodochody, 6. októbra 2024 – AERO Vodochody AEROSPACE a Embraer dnes oznámili podpis dodatku zmluvy, ktorý rozširuje ich priemyselnú spoluprácu na programe transportného lietadla C-390 Millenium. Táto dohoda, ktorá je výsledkom dvojročného rokovania, nadväzuje na Memorandum o porozumení z júna 2022 a jeho dodatok z novembra 2023.


 

Viktor Sotona, predseda predstavenstva a prezident AERO Vodochody AEROSPACE uviedol: “Úspešná spolupráca medzi Aero a Embraerom, ktorú sme začali už v roku 2011, sa neustále prehlbuje. Sme exkluzívnym dodávateľom častí pre lietadlo C-390 Millenium, podieľame sa ako na ich výrobe, tak aj vývoji. Sme hlavným partnerom Embraeru v Česku a jedným z najvýznamnejších v celej strednej Európe. Teraz dosahujeme nové méty a rok 2024 je pre nás prelomovým. Podpis dodatku kontraktu je významným krokom nielen pre Aero, ale aj pre celú Českú republiku. Tento strategický projekt má pozitívny vplyv na udržateľný rozvoj celého českého leteckého priemyslu, ktorý Aero reprezentuje. Pozitívny je aj vplyv na zamestnanosť, rozvoj inovácií, know-how a posilnenie našej pozície na globálnom trhu.”

 

Nová zmluva potvrdzuje posilnenie partnerstva medzi Aero a Embraerom s cieľom zaistenia dlhodobej bezpečnosti dodávok v rámci programu C-390. Kľúčovým prvkom tejto spolupráce je zvýšenie českého podielu na výrobe, vrátane presunu časti produkcie priamo do Aero ak ďalším českým dodávateľom. Navyše bude výroba lietadla výrazne navýšená – zo štyroch sád v roku 2024 na osem v roku 2025, s výhľadom na produkciu až dvanástich sád ročne v nasledujúcich rokoch. Toto navýšenie odráža rastúci dopyt po lietadlách C-390, kedy sa Južná Kórea, Rakúsko a Holandsko stali novými zákazníkmi v posledných dvoch rokoch a ďalšia akvizícia sa očakáva od českého ministerstva obrany.

 

Filip Kulštrunk, výkonný viceprezident Aero doplnil: “Rozšírenie našej spolupráce s Embraerom je výsledkom spoločného úsilia o stabilné dodávky, väčšie zapojenie českých firiem do programu a rýchle zvýšenie výrobnej kapacity, aby sme mohli reagovať na rastúci záujem o lietadlo C-390. Chcel by som poďakovať Ministerstvu obrany Českej republiky a spoločnosti Embraer za ich spoluprácu a podporu, ktorá bola kľúčová pre dosiahnutie tejto dohody. Bez ich trvalej podpory a dôvery by toto rozšírenie partnerstva nebolo možné.”

 

Na základe plánovaného navýšenia výroby a zvýšenia podielu Aero na programe C-390 sa očakáva, že celková ročná hodnota dodávok sa presiahne 700 miliónov korún a bude v ďalších rokoch rásť. Táto spolupráca predstavuje nielen významné ekonomické prínosy pre Aero a Českú republiku, ale aj nové investície do technológií, ktoré Aero umožnia ponúknuť svoje unikátne schopnosti ďalším zákazníkom z oblasti civilného a vojenského letectva v západnej Európe. Nákup lietadiel C-390 Českou republikou je pre udržanie výrobnej kapacity v Aero kľúčový. Ak by k akvizícii as ňou súvisiacej dohode o priemyselnej spolupráci nedošlo, mohol by Embraer v budúcnosti presunúť výrobu do inej krajiny, čo by malo negatívny dopad na zamestnanosť a rozvoj technologických schopností českého priemyslu.

 

Aero sa podieľa na programe C-390 Millenium od jeho začiatku v roku 2011 a je zodpovedné za výrobu zadnej časti trupu, dverí pre výsadkárov i posádku, núdzových dverí, poklopov, nákladové rampy a nábežné hrany. Vďaka dlhoročnému partnerstvu s Embraerom teraz Aero významne navyšuje výrobu, čím nielen rozširuje svoje exportné kapacity, ale tiež vytvára nové pracovné miesta v Českej republike. Program C-390 sa stal globálnym úspechom, a okrem Brazílie, Portugalska a novo Maďarska, kde už lietadlo slúži, bude dodané tiež do Rakúska, Holandska a Kórejskej republiky, pričom sa očakáva aj jeho nasadenie v Českej republike.

 

 

 

Radka Černá

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov