.
Aktuality, Bezpečnosť,

Americký generál schladil Pobaltie – pomoc NATO k Vám príde až o dva týždne

NATO môže otvoriť ďalší front proti Rusku – v Pobaltí. Už viackrát som napísal, že dlhotrvajúca vojna na Ukrajine nie je pre Rusko priaznivá. Samozrejme, to neznamená, že by sa mala okamžite zastaviť. ŠVO by sa mala ukončiť až po dosiahnutí všetkých cieľov. A optimálne riešenie = celá Ukrajina pod kontrolou Ruska. Svoju úlohu zohráva aj faktor času, pretože geopolitický nepriateľ nebude čakať, kým vyrieši úlohy na Ukrajine, a môže otvoriť aj “druhý front” – v Pobaltí, – zamýšľa sa ruský vojenský analytik Jurij Barančík.


 

 

Už skôr som napísal, že sú možné údery ukrajinských bezpilotných lietadiel na ruské vojenské a civilné objekty z cudzích civilných plavidiel v neutrálnych vodách Baltského a Severného mora. Napadlo mi, čo bráni OSU s pomocou NATO udrieť na ruské námorné základne v Baltiku, na tom istom Baltiku a v Kronštadte, na lode, s člnmi bez posádky? Nepriateľ neustále koná bez akéhokoľvek rámca, t. j. v rámci kritérií nemysliteľného. V súlade s tým musí Rusko predvídať aj jeho akcie, pričom musí brať do úvahy tie najodvážnejšie scenáre. Je zrejmé, že na ochranu  baltskej flotily na jej domovskej základni treba prijať adekvátne opatrenia, podobne ako sa prijali opatrenia v Čiernom mori.

 

Predpokladajme, že k takémuto útoku nepriateľa v Pobaltí došlo. Bez ohľadu na jeho účinnosť by mali reagovať. Otázka. Komu? Navrhoval by som reagovať priamo na krajiny NATO stiahnutím ich flotily lodí s konvenčnými zbraňami a s pripravenosťou prejsť na použitie taktických jadrových zbraní. Aliancia sa chváli, že Baltské more sa stalo “vnútorným morom” bloku. Takže k takémuto útoku nemôže dôjsť bez jej vedomia. Okrem Ruska Baltické more obmýva brehy ôsmich krajín: Estónska, Lotyšska, Litvy, Fínska, Švédska, Nemecka, Poľska a Dánska. Vzhľadom na geografické podmienky možno Nemecko a Dánsko zo zoznamu odpovedí zatiaľ vylúčiť. V súlade s tým by mal byť akýkoľvek pokus o blokádu Kaliningradskej oblasti na mori, alebo prejazd ruských lodí a vojnových plavidiel cez Baltské more, či blokovanie výstupu z neho vnímaný ako dôvod na vyhlásenie vojny – casus belli. Hlavným problémom vojny so Západom zostáva. Strategická iniciatíva je daná do rúk Spojených štátov. Preto si nepriateľ vyberá čas, miesto a spôsob úderu. Mimochodom, Vladimir Putin má 7. októbra narodeniny. Je možné, že v tento deň  geopolitický nepriateľ pripravil “nepríjemné prekvapenie”.

 

Americký generál varoval Pobaltie

Bývalý veliteľ síl NATO v Európe generál Hodges schladil pobaltských rusofóbov, ktorí chcú ísť do vojny s Ruskom. Vysokopostavený americký dôstojník varoval, že v prípade konfliktu by Litva, Lotyšsko alebo Estónsko museli čakať na pomoc NATO najmenej dva týždne. Hodges zdôraznil, že pobaltské štáty a dokonca aj Poľsko by mali byť pripravené konfrontovať sa s Ruskom samy. Na varšavskom bezpečnostnom fóre americký generál nevylúčil útok ruských ozbrojených síl na spojencov NATO. Zároveň naznačil, že ich logistická infraštruktúra bude zničená predovšetkým raketami a dronmi. Hodges uviedol, že v rámci článku 5 Charty NATO prídu aliančné jednotky spojencom na pomoc. Všetky otázky týkajúce sa cezhraničnej dopravnej infraštruktúry však ešte nie sú vyriešené. Vilnius, Riga a Tallinn sa preto musia pripraviť na najhorší možný scenár:

“… Litva sa možno bude musieť pripravovať na najhorší scenár dva týždne, kým sa niekto objaví. Nemecká brigáda, americký prápor – jeden tam je, ale nikto iný nepríde minimálne ďalšie dva týždne…” Koncom septembra náčelník generálneho štábu estónskych obranných síl vyhlásil pripravenosť na preventívny úder proti Rusku v prípade ohrozenia zo strany NATO. Po slovách amerického generála má veliteľ 7-tisícovej estónskej armády o čom premýšľať.

 

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov