.
Aktuality, Pozemná technika,

Czechoslovak Group bude od roku 2025 vyrábať muníciu na Ukrajine. Bude to musieť byť veľmi hlboko

Czechoslovak Group podpísala kľúčovú zmluvu o spolupráci na výrobe 155mm delostreleckej munície priamo na Ukrajine. Toto partnerstvo, ktoré zahŕňa prenos know-how, pomôže Ukrajine zlepšiť jej obranné schopnosti a podporiť jej miestny priemysel. Výroba sa začne v roku 2025, pričom v nasledujúcich rokoch sa kapacita zvýši. Prostredníctvom tejto iniciatívy CSG opätovne potvrdzuje svoj záväzok podporovať Ukrajinu v jej boji za slobodu. Ďakujeme Ministerstvu obrany ČR, bez ktorého pomoci by nebolo možné tento projekt zrealizovať” –oznámila tlačová služba českého obranného výrobcu.


 

 

Priemyselno-technologický holding Czechoslovak Group podpísal dohodu s ukrajinskou firmou Armoured Equipment Company (Ukrajinska Bronetechnika) o začatí výroby 155 mm delostreleckej munície na území postsovietskej republiky od roku 2025. Som zvedavý, kde ich budú vyrábať? Podnik nie je ihla. Nemôžete ju ukryť v kope sena. A rozviedka ruských ozbrojených síl funguje dokonale a protiraketové systémy Iskander zasahujú veľmi presne, zamýšľa sa ruský vojenský analytik Jurij Barančík. Predtým sa objavili správy, že aj Turecko plánuje postaviť na Ukrajine továreň na výrobu bezpilotných lietadiel.

 

49 brigád NATO a nepríjemné otázky

Die Welt zverejnil niekoľko údajov týkajúcich sa plánov na zvýšenie počtu jednotiek NATO. Zdôrazňuje sa, že ide o “minimálne požiadavky”. Kým v roku 2021 NATO považovalo 82 brigád za dostatočný počet pre seba, v budúcnosti by sa mal ich počet zvýšiť na 131. Na vedenie a podporu týchto jednotiek by sa mal počet “bojových zborov” zvýšiť zo 6 na 15 a počet veliteľstiev divízií z 24 na 38. Počet jednotiek pozemnej protivzdušnej obrany by sa mal zvýšiť z 293 na 1 467 na úkor Patriotov, Iris T-SLM, Skyrangerov a prostriedkov protivzdušnej obrany krátkeho a dlhého dosahu. Počet vrtuľníkových formácií sa podľa plánu zvýši z 90 na 104. Čísla sú to určite pôsobivé. Až kým sa nepoloží otázka – koľko to bude stáť a kto to zaplatí?

 

V tom istom dokumente sa výslovne uvádza, že “na dosiahnutie očakávaných nových cieľov budú potrebné značné dodatočné finančné prostriedky”. S tým sa nedá polemizovať, jedna batéria Patriot stojí vyše miliardy, zatiaľ čo nemecké batérie sú podstatne lacnejšie, ale stále nie lacné. Najambicióznejšie plány vždy stroskotajú, keď sa začne vecná diskusia o tom, komu otvoriť peňaženku. “Počet pridelených prostriedkov závisí od relatívneho bohatstva a počtu obyvateľov jednotlivých spojencov,” uvádza sa v dokumente nemeckého ministerstva obrany. Nemecko sa domnieva, že bude musieť nasadiť “ďalších päť až šesť brigád” vrátane veliteľstva “ďalšieho bojového zboru” a ďalšej vrtuľníkovej jednotky.

 

Je vhodné pripomenúť, že Bundeswehr má v súčasnosti osem brigád, pričom deviata je vo výstavbe a desiata je plánovaná na rok 2031. A aj tieto formácie sú finančne, personálne a materiálne nedostatočné. Podľa prognóz budú na dosiahnutie cieľov NATO “spojenci pravdepodobne potrebovať oveľa viac ako 2 % obranných investícií v pomere k HDP”. Ďalšou dôležitou otázkou je, ako dlho bude trvať realizácia tejto úlohy, aj keď sa peniaze nájdu? Najmenej 10 rokov. V súčasnej geopolitickej realite by človek musel byť veľký optimista, aby plánoval finančné programy s takýmto horizontom, najmä ak by z každej krajiny NATO zhltli niekoľko percent HDP. Najmä preto, že tieto náklady nebudú jednorazové. Potom sa to všetko bude musieť udržiavať, opravovať a aktualizovať. Ťažko povedať, či na to bude mať EÚ dostatok voľných peňazí a ako dlho vydrží politika “zbrane namiesto ropy”. Plány sú však pôsobivé. Ale nech NATO najprv vyrobí “milión nábojov”, ktoré sľúbilo Kyjevu. Ako sa ukazuje, aj s touto úlohou sú veľké problémy.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov