.
Aktuality, Letectvo,

Letecké bomby AGM pre Ukrajinu

Koncom septembra Spojené štáty oznámili nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Jeho jedinou novinkou, ktorá v predchádzajúcich baleniach chýbala, bola riadená letecká bomba AGM-154 JSOW. Americké úrady dúfajú, že tieto zbrane umožnia ukrajinskému letectvu efektívnejšie pôsobiť na fronte. Už teraz sa však ukazuje, že dovezené bomby neovplyvnia situáciu v Kyjeve.


 

V novom balíku

V posledných mesiacoch tlač a odborná komunita aktívne diskutovali o možnosti dodávok nových leteckých zbraní na Ukrajinu. Objavili sa návrhy, že Spojené štáty by mohli poskytnúť Kyjevu riadené strely AGM-158 JASSM s dlhým doletom . V dvadsiatom septembri však zahraničné médiá informovali, že dodávky týchto rakiet, aspoň v blízkej budúcnosti, nie sú plánované. Namiesto toho sa Washington chystá previesť navádzané bomby AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) ukrajinským vzdušným silám. Tieto informácie však boli získané z nemenovaných zdrojov a ich spoľahlivosť bola otázna. Čoskoro sa tieto správy potvrdili. Biely dom schválil 25. septembra nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v rámci tzv. administratívne právomoci prezidenta. Ide už o 66. takýto balík od roku 2021. Dokument počíta s prevodom vojenského majetku v celkovej hodnote 375 miliónov dolárov.

 

 

Hlavným cieľom tohto balíka je doplniť ukrajinský arzenál. Zahŕňa nové dávky delostreleckých granátov, rôznych rakiet a iných druhov munície. Okrem toho zoznam dodávok zahŕňal aj časť munície vzduch-zem s kazetovým vybavením. Ich typ nebol verejne pomenovaný, ale americké médiá okamžite napísali, že pôjde o riadené bomby AGM-154 JSOW.

 

Neznáme detaily

Americká strana ako vždy nezverejnila všetky podrobnosti o plánovaných vojenských dodávkach Ukrajine. Najmä nie je známe, koľko bômb sa prenesie, kam sa vezmú, kedy sa začnú dodávky atď. Vzhľadom na skúsenosti z predchádzajúcich balíkov vojenskej pomoci možno predpokladať, že bomby budú čoskoro odoslané. Je celkom možné, že prvá várka týchto produktov bola pripravená na expedíciu súčasne s prípravou potrebných dokumentov. Výroba bômb AGM-154 skončila pred niekoľkými rokmi. Je nepravdepodobné, že Spojené štáty budú zdieľať najnovšiu sériu produktov s Ukrajinou. S najväčšou pravdepodobnosťou dostane Kyjev bomby prvej modifikácie a skorej výroby, ktoré už môžu byť odpísané a likvidované. Tento spôsob poskytovania pomoci urýchľuje proces dodávky, ale obmedzuje ich možné objemy a môže viesť k ďalším problémom. Môžeme teda očakávať, že ukrajinské letectvo dostane v blízkej budúcnosti nové americké bomby a čoskoro sa ich pokúsi použiť. Už teraz sa však dá predpokladať, že produkty JSOW nenaplnia očakávania ukrajinskej strany.

 

Navádzaná bomba

Vývoj sľubnej riadenej bomby pre taktické letectvo pod označením Joint Standoff Weapon (“Spoločná útočná zbraň”) sa začal koncom osemdesiatych rokov. Nový projekt realizovalo vojenské oddelenie Texas Instrument, ktoré sa v roku 1999 stalo súčasťou Raytheonu. Letové testovanie experimentálnych bômb AGM-154A sa začalo v roku 1991. Projekt bol veľmi zložitý a nový, čo ovplyvnilo načasovanie jeho realizácie. Z tohto dôvodu letectvo a námorníctvo prijali novú bombu až v rokoch 1998-1999. a potom nariadili jeho masovú výrobu. V tom istom období sa začali práce na dvoch modifikáciách bomby JSOW. Produkty s písmenami “B” a “C” mali dostať nové hlavice a ďalšie zariadenia. Napriek všetkému úsiliu v roku 2005 obaja zákazníci opustili bombu AGM-154B a AGM-154C vstúpila do služby iba s námorným letectvom. Výroba bômb JSOW pre americké letectvo pokračovala do roku 2005 a námorníctvo ich objednávalo do polovice 90. rokov. Okrem toho sa AGM-154 podarilo nájsť kupcov aj mimo USA. Rôzne sériové verzie bômb boli dodané do 13 krajín a ďalším zahraničným príjemcom by sa čoskoro mala stať Ukrajina.

 

Zhodenie AGM-154 z lietadla F-35

 

Bojové použitie bômb AGM-154A sa začalo v roku 1998 ako súčasť operácie Desert Fox. Proti irackým cieľom bola použitá kazetová munícia. Následne boli munície verzie “A” a “C” opakovane použité v ďalších operáciách a úspešne zasiahli rôzne ciele.

 

Technické aspekty

AGM-154 JSOW je riadená letecká bomba určená na ničenie vzdialených nepriateľských cieľov s vopred známymi súradnicami. S jeho pomocou sa navrhuje znefunkčniť jednotky na pozíciách, veliteľstvách, rôznych systémoch a zbraňových systémoch atď. QBomba má aerodynamické telo s charakteristickým tvarom, ktorý znižuje jej radarový podpis. Dĺžka bomby je 4,1 m, prierez korpusu je cca. 330 mm. V strednej časti trupu je namontované vysoko uložené sklopné krídlo s rozpätím 2,7 m. V chvostovej časti sú namontované stabilizátory a kormidlá. Hmotnosť bomby závisí od jej úpravy a nepresahuje 495-500 kg. Základná modifikácia bomby AGM-154A je vybavená riadiacim systémom založeným na satelitnej a inerciálnej navigácii. Môže útočiť len na ciele so známymi súradnicami, ktoré sa pred spustením zapíšu do pamäte. Opätovné zacielenie počas letu nie je možné. Modifikácia AGM-154C si zachovala autopilota a navigačné systémy a dostala aj infračervenú navádzaciu hlavu. V poslednej časti trajektórie môže byť munícia zameraná na konkrétny kontrastný cieľ. Vďaka tomu je možné pracovať na pohyblivých terčoch.

 

Vo vnútri bomby JSOW základnej modifikácie je 145 BLU-97/B kombinovaných bojových prvkov. Tento produkt je malý tvarovaný náboj s fragmentačným plášťom a zápalnými prvkami. Takáto submunícia je určená na súčasné ničenie obrnených vozidiel, nechránených vozidiel a pracovnej sily. JSOW-C nesie tandemovú vysoko výbušnú priebojnú hlavicu typu BROACH. Má dve nálože s celkovou hmotnosťou 225 kg, z ktorých jedna by mala preniknúť cez obranu cieľa a druhá by mala byť odpálená vo vnútri. Táto bomba je určená na boj proti poľným opevneniam a iným chráneným objektom. Napriek rozdielom vo výbave a hmotnosti majú obe verzie bomby JSOW rovnaké letové vlastnosti. Pri páde z malej výšky dosah kĺzania nepresahuje 20-22 km. Spustenie vo vysokej nadmorskej výške vám umožňuje poslať bombu na vzdialenosť až 120-130 km. Obe výrobné verzie AGM-154 sú kompatibilné so všetkými taktickými a strategickými lietadlami, ktoré má k dispozícii americké letectvo a námorníctvo. Okrem toho existuje zásadná možnosť využitia iných médií. Predovšetkým sa dá očakávať, že rakety presunuté na Ukrajinu využijú bombardéry Su-24 sovietskej výroby.

 

Bomba AGM-154C chvíľu pred zasiahnutím cieľa

 

Otázka protiakcie

Je zrejmé, že ukrajinské vzdušné sily, ktoré dostali bomby AGM-154, sa ich okamžite pokúsia použiť. Pokúsia sa zaútočiť na Ruské zadné ciele alebo obývané oblasti v nových regiónoch. Ruská armáda teraz bude musieť s takouto hrozbou bojovať. Z hľadiska protivzdušnej obrany je bomba AGM-154A malý podzvukový aerodynamický cieľ so zníženým radarovým podpisom. V tomto smere je to podobné ako množstvo iných leteckých zbraní, ktoré predtým na Ukrajinu dorazili z tretích krajín. Ruská protivzdušná obrana opakovane preukázala svoju schopnosť odhaliť a zostreliť akékoľvek rakety a bomby používané nepriateľskými lietadlami. Radarové stanice úspešne a včas odhalia lietajúce ciele a raketové systémy ich úspešne zasiahnu. Stealth rakety ako Storm Shadow sú zachytené, rovnako ako malé bomby ako GBU-39/B SDB. Dá sa očakávať, že zachytenie americkej kĺzavej bomby AGM-154 tiež nebude pre ruské systémy protivzdušnej obrany zložitou úlohou.

 

Použitá JSOW bomba. Na spodnej strane sú viditeľné otvorené dvierka submuničnej šachty

 

Okrem toho treba mať na pamäti, že bombardéry používajúce takéto bomby alebo rakety sa môžu samy dostať pod útok protilietadlových systémov. Ruská protivzdušná obrana opakovane zachytila nepriateľské lietadlá ešte pred dosiahnutím bodu použitia rakiet a bômb. V prípade JSOW sa táto situácia môže opakovať.

 

Avšak aj úspešné zachytenie a zničenie bomby môže mať negatívne dôsledky. AGM-154A je vybavená kazetovou hlavicou obsahujúcou 145 bojových prvkov. Nie všetky tieto submunície môžu byť zničené raketou vo vzduchu. Niektorí z nich spadnú na zem a pridajú viac práce sapérom.

 

Známy scenár

V situácii s leteckými bombami AGM-154A sa teda opakuje scenár dobre známy z predchádzajúcich udalostí. Tak ako doteraz, Spojené štáty poskytujú Ukrajine formou pomoci obmedzené množstvo nie najmodernejších zbraní. Teraz môžeme očakávať, že sa budú robiť pokusy o využitie dodanych bômb, uvidíme či to povedie k želanému výsledku.

 

 

 

Kirill Rjabov 

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov