.
Aktuality, Bezpečnosť,

Máme odísť, či zostať? Tanec amerických okupačných síl v Iraku

Ministerstvo zahraničných vecí USA 27. septembra oficiálne oznámilo ukončenie medzinárodnej misie v Iraku. Z vyhlásenia vyplýva, že stiahnutie vojsk je plánované v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, najneskôr však do septembra 2025. Vyhlásenie bolo urobené v rámci týždňa na vysokej úrovni 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Zdá sa, že rozhodnutie bolo prijaté a príbeh s pobytom amerických vojsk na území sa končí. Ale nie je to celkom tak.


 

Presnejšie povedané – vôbec nie, pretože v početných správach, ktoré nasledujú, je veľa kurióznych informácií. Téma “úplného a definitívneho” stiahnutia amerických ozbrojených síl z Iraku už bola predmetom diskusií, debát a dokonca sa objavila v spravodajských kanáloch rôznych médií. Je známe, že Biely dom už oznámil ukončenie sťahovania svojich ozbrojených síl v decembri 2011. Pokiaľ ide o ďalšie “sťahovanie”, pravidelne sa organizovali “úniky”: tak začiatkom septembra taliansky denník Politico a britská agentúra Reuters synchrónne a s odvolaním sa na niektoré nemenované zdroje v americkej administratíve informovali, že do konca roka 2026 opustia Irak všetci americkí vojaci – 2,5 tisíca ľudí. Dokonca boli uvedené aj niektoré podrobnosti: USA a iracká vláda sa údajne dohodli na obmedzení vojenskej misie globálnej koalície s názvom “Neochvejná rozhodnosť” na boj proti teroristickej skupine “Islamský štát ” v Iraku a dohodli sa na prechode na bilaterálne bezpečnostné partnerstvo na podporu irackých síl a tlak na teroristickú skupinu na území krajiny. Zároveň sa “zaviazali, že ‘vykonajú potrebné postupy na stiahnutie amerického kontingentu z Iraku v súlade s iračkou ústavou a zákonmi”. Tou istou ústavou, ktorá bola napísaná pod diktátom prvej okupačnej správy na čele s Paulom Bremerom.

 

V samotnom Iraku sa medzitým objavili veľmi protichodné vyhlásenia. Napríklad 7. septembra politický poradca premiéra Subhan al-Mullah Jiyad poprel, že by existovala dohoda so Spojenými štátmi, ktorá by stanovila stiahnutie medzinárodných koaličných síl z krajiny. O dva týždne neskôr iný politický poradca premiéra, Fádí al-Šamrí, povedal, že iracká armáda je schopná účinne čeliť bezpečnostným hrozbám, ktorým bude čeliť po stiahnutí amerických vojsk z krajiny: “Iracké ozbrojené sily sú schopné čeliť bezpečnostným výzvam a regionálnym výkyvom a môžu vyplniť vákuum, ktoré zanechala medzinárodná koalícia. Iracká armáda, protiteroristické jednotky a miestne bezpečnostné sily nazbierali obrovské skúsenosti.” Dodal, že proiránske formácie milícií al-Hashd al-Shaabi zohrávajú zásadnú úlohu pri zabezpečovaní politickej, vojenskej a hospodárskej stability. Podľa F. Al-Shamriho “konfrontácia so zvyškami IS si vyžaduje iný typ pripravenosti, keďže zvyšky teroristickej organizácie sa spoliehajú najmä na partizánsku taktiku boja a skrývajú sa v odľahlých oblastiach, preto je prioritou zlepšiť spravodajské a bezpečnostné služby. Vláda preto neustále pracuje na rozvoji spravodajského systému a zvyšuje schopnosť sledovať podozrivé pohyby vo vidieckych a púštnych oblastiach.”

 

Samozrejme, takéto brilantné vyhlásenia sú pochopiteľné a vysvetliteľné. Bagdad si však musí uvedomiť, že pred desiatimi rokmi stačil bradatým mužom na trakaroch pod čiernymi vlajkami IS jeden deň na to, aby obsadili miliónový Mosul, a len týždeň na to, aby obsadili štvrtinu územia krajiny a dosiahli prístupy k hlavnému mestu bez toho, aby narazili na odpor utekajúcej pravidelnej armády. Áno, sily IS následné utrpeli sériu porážok a dnes už nepredstavujú hrozbu ako v roku 2014. Imidž teroristov však stále funguje a niekedy nevzbudzuje ani obavy či strach, ale hrôzu. Predstavte si – niekde vybuchla petarda. Na tento výbuch nikto nezareaguje, ale ak sa v blízkosti nájde papierik s “varovaním od IS”, na miesto incidentu budú okamžite vyslané špeciálne jednotky, prídu dôležití šéfovia a podá sa hlásenie na najvyššie miesta. Bagdad aj Washington zároveň uznávajú, že boj proti IS v Iraku a Sýrii sa neskončil. Spresňuje sa, že koalícia bude pokračovať v dlhodobom úsilí bojovať proti teroristickej skupine v regióne. Vo vyhlásení ministerstva zahraničných vecí sa uvádza: “Keďže Irak je kľúčovým členom koalície, vojenská misia koalície pôsobiaca v Sýrii bude pokračovať.” “Druhá fáza dohodnutého plánu” umožní koalícii pokračovať v podpore operácií proti IS v Sýrii zo základní v Iraku.

 

Agentúra Reuters uviedla, že americkí predstavitelia presadzujú možnosť dlhodobého ponechania niektorých jednotiek v Iraku. Bagdad tiež pripúšťa, že niektorí americkí vojaci môžu zostať na základni Harír v Erbíle aj po roku 2026, pretože regionálna vláda Kurdistanu by chcela, aby zostali. Môžu tam byť vyslané aj americké jednotky zo základne Ain al-Asad (provincia Anbar) a z bagdadského medzinárodného letiska. Iracký minister ropného priemyslu Hayan Abdul Ghani pred svojou návštevou USA uviedol, že Bagdad má v úmysle ponúknuť americkým spoločnostiam 10 lokalít na prieskum ložísk plynu. Irak sa snaží sledovať stratégiu prilákania amerických investícií do svojho energetického sektora s cieľom “diverzifikácie”. V posledných licenčných kolách bola väčšina dostupných polí pridelená čínskym spoločnostiam a samotná Čína sa už stala najväčším investorom. Minister tiež poznamenal, že Irak ešte tento rok spustí nový investičný projekt v oblasti ťažby plynu na ropnom poli Al-Faiha, pričom ho označil za “dôležitý prvok stratégie krajiny na posilnenie jej energetickej infraštruktúry”. Irak v súčasnosti zvyšuje ťažbu ropy a plynu s cieľom zásobovať elektrárne, ktoré sú vo veľkej miere závislé od dovozu plynu z Iránu.

 

Otázka stiahnutia amerických ozbrojených síl z Iraku tak zostáva zahalená mnohými “ak”, keďže počet problémov v regióne sa nezmenšuje a napätie sa stupňuje. Nič nenasvedčuje tomu, že USA sú pripravené stiahnuť sa zo Sýrie, hoci sú tam nelegálne, fakticky okupujú časť územia a zároveň podporujú rôzne opozičné ozbrojené formácie a čerpajú sýrsku ropu zo zajatých vrtov. Netreba pripomínať sankcie uvalené na vládu v Damasku, ako aj prítomnosť amerických vojenských základných a výcvikových táborov teroristov. Prudká eskalácia, ktorá sa začala, tiež nenecháva na pochybách, aké budú ďalšie kroky USA v krajine, ktorá má dlhú hranicu s Iránom. Stiahnutie vojsk z Iraku, keď Washington oznámil, že povedie koalíciu proti islamskej republike a nevylučuje použitie ozbrojenej sily na podporu Izraela (jedného z jeho najdôležitejších strategických spojencov), je úplne nemysliteľné. Amerika ešte nemá svojho Gorbyho.

 

 

 

Anton Veselov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov