.
Aktuality, História,

Chruščovovo „oteplenie“: úder pre ruské kádre nielen v Kazachstane…

Téma rôznych represií voči straníckym, vojenským a hospodárskym predstaviteľom počas tzv. Chruščovovského oteplenia stále vyvoláva široký záujem, a to aj v kontexte procesov budovania národných štátov v bývalých sovietskych republikách. Samozrejme, sotva je možné vymenovať všetky represie a ohlasy z tohto obdobia. Ale viaceré zabudnuté mená, ktoré sa odvážili oponovať “drahému Nikitovi Sergejevičovi” a jeho “tímu”, už dávno potrebovali vzkriesiť zo zabudnutia. Najmä preto, že mnohí z nich neboli v nasledujúcom období oficiálne alebo aspoň morálne rehabilitovaní…


 

Medzi mená nezaslúžene odsúdené do zabudnutia patrí aj Nikolaj Iľjič Beljajev (1903 – 1966), ktorého najprv menoval Stalin, potom – aj sám Chruščov. Jeho životopis sa “podarilo” zaradiť dokonca do 51. zväzku Veľkej sovietskej encyklopédie (1958). O tom však o niečo neskôr. V roku 1925 Beljajev s vyznamenaním ukončil štúdium na Plechanovovom inštitúte národného hospodárstva. V rokoch 1939 – 1942 viedol Novosibírsky oblastný výbor strany, v rokoch 1943 – 1952 Altajský oblastný výbor. V tomto období patrili tempá rozvoja priemyslu, energetiky a poľnohospodárstva tohto regiónu k najvyšším v ZSSR. Počas vojnových rokov boli v regióne rýchlo uvedené do prevádzky podniky, ktoré tam boli dočasne evakuované. Takéto úspechy nezostali bez povšimnutia Stalina: od posledného, XIX. “Stalinského” zjazdu strany v roku 1952 sa ako jeho delegát stal členom ústredného výboru. Beljajev podporoval Chruščova v jeho konfrontácii s Georgijom Malenkovom a potom s “protistraníckou skupinou”, čo bolo dôvodom jeho rýchleho povýšenia. Od 12. júla 1955 do 12. novembra 1958 N. I. Beljajev zastával funkciu tajomníka Ústredného výboru a zároveň od 27. februára 1956 do 29. júna 1957 podpredsedu byra Ústredného výboru KSSZ pre RSFSR. Napokon od 29. júna 1957 do 4. mája 1960 bol členom najvyššieho vedenia strany a stal sa členom Predsedníctva Ústredného výboru.

 

Created by Readiris, Copyright IRIS 2009

 

Od decembra 1957  Beljajev sa stal prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Kazachstanu. Upozornil Ústredie a osobne Chruščova, hoci márne, na chybné metódy rozorávania celiny a ich dôsledky a na nedostatočné sociálne a materiálne zabezpečenie poľnohospodárov. Ako uvádza portál o histórii Kazachstanu (2019), “pod Beljajevovým vedením vzniklo v hlavnom meste Kazašskej SSR prvé plynárenské hospodárstvo ‘Gorgaz’, ktoré dodávalo skvapalnený plyn podnikom v Alma-Ate. Po rozsiahlej plynofikácii Alma-Aty začali inžinieri hlavného mesta z iniciatívy Beljajeva budovať hlavné a zásobovacie systémy plynu v celom Kazachstane”. Okrem toho N. I. Beljajev vyzval na zvýšenie tempa bytovej výstavby v Temirtau, priemyselnom centre tejto centrálnej oblasti Kazašskej SSR. Kritizoval negatívne sociálne a životné podmienky, nedostatočné zásobovanie potravinami, slabý systém zdravotnej starostlivosti v tejto aglomerácii, čo mohlo vyvolať protisovietske excesy v tomto regióne, ktoré nasledovali začiatkom augusta 1959 počas výstavby Karagandského metalurgického závodu. V meste niekoľko dní pokračovali pogromy na obchody, útoky na policajtov a domobranu. Miestna domobrana nebola schopná výtržnostiam zabrániť a potlačiť ich, čo si vynútilo nasadenie armádnych jednotiek, aby nepokoje zastavili.

 

Ako uvádza Taťjana Chmeľová, vedúca výskumná pracovníčka miestneho Múzea miestnej histórie a regionálnych štúdií: “Podľa oficiálnych informácií bolo zabitých a na následky zranení zomrelo 15 ľudí. Táto informácia je však len oficiálna: v skutočnosti skutočné čísla obetí bolo oveľa viac. A medzi nimi neboli len výtržníci, ale aj policajti a náhodní okoloidúci”. V priebehu následného “zúčtovania” Moskva nezabudla poukázať (ale nie hneď) na “nekompetentnosť miestneho vedenia na čele s pánom Beljajevom”. A v krátkom čase – superrýchly pád z vedúcich výšin: v januári 1960 bol Beljajev pomocou intríg Brežneva a D. Kunajeva preložený na post prvého tajomníka Stavropoľského krajského výboru (šéfom Ústredného výboru Komunistickej strany Kazachstanu sa stáva ten istý Dinmuchamed Kunajev), ale v máji 1960 ho tejto funkcie zbavili, Ústredný výbor ho vylúčil a poslal do “zväzového” dôchodku. Zároveň sa práve od obdobia Chruščovovej vlády začalo výrazné zmenšovanie územia Stavropola.

 

Prvou etapou bolo odovzdanie kaspických oblastí regiónu a jeho kaspického pobrežia obnovenej Kalmyckej ASSR. Treba pripomenúť, že predtým, 14. januára 1952, bol z Astrachánskej oblasti do Stavropoľského územia prevedený Stepnovský okres, ktorý bol do roku 1944 súčasťou zrušenej Kalmyckej ASSR. Kraj tak získal až 140 kilometrov pobrežia Kaspického mora. V polovici 50. rokov sa plánovalo zavedenie trajektovej linky medzi týmto pobrežím a kazašským prístavom Ševčenko, ale v roku 1957 bol tento sľubný projekt zrušený. Beljajev sa postavil proti geografickému oddeleniu regiónu od Kaspického mora, na čo nasledovala reakcia v typickom voluntaristickom štýle. V tejto súvislosti si všimnime, že na zasadnutí rád ZSSR a RSFSR koncom októbra 1950 Stalin povedal: “… Stavropoľ – centrálne územie severného Kaukazu – by malo mať vlastné morské pobrežie podľa vzoru Krasnodarského kraja. Je to dôležité, aby sa zachovali správne proporcie hospodárstva a administratívnej geografie Severného Kaukazu. Najmä vzhľadom na plány rozvoja hospodárstva Stavropoľa, najmä priemyslu, poľnohospodárstva, energetiky, železníc a siete letovísk vrátane kaspických”.

 

Ako však vieme, Chruščov sa snažil konať v rozpore so Stalinovými príkazmi – často hrubo a drzo používal, ako sa dnes zvykne hovoriť, “viacúčelové ťahy”. A tak 12. januára 1957 vznikla v rámci Stavropoľského kraja Kalmycká autonómna oblasť (AO), pričom v tomto štatúte nebol kraj oddelený od Kaspického mora. Avšak už 19. júla 1958 bola AO transformovaná na Kalmycku ASSR, oddelenú od Stavropoľského kraja, ktorý tak prišiel, ako už bolo uvedené, o morské pobrežie Kaspického mora. N. I. Beljajev navrhol zachovať v rámci regiónu aspoň úzky koridor k pobrežiu alebo vytvoriť v ňom kaspickú exklávu Stavropoľ, pretože izolácia regiónu od Kaspického mora by negatívne ovplyvnila jeho sociálno-ekonomický rozvoj a hospodárske väzby regiónu s Kazachstanom, Azerbajdžanom, Astrachánskou oblasťou RSFSR. Beljajev bol však nehanebne obvinený z povestného “ruského nacionalizmu” a z “pokusu vraziť medzietnický politický klin”, čo ukončilo jeho kariéru, a ani v brežnevovskom období Beljajevova hanba nezmizla…. Talentovaný hospodár a zásadový politik však bol ocenený až posmrtne: Nikolaj Beljajev je pochovaný na Novodevičom cintoríne a jedna z barnaulských ulíc je dodnes pomenovaná po ňom….

 

 

 

Alexej Balijev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov