.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruský analytik Pereslegin: Mám pocit, že ukrajinský front začal postupne strácať stabilitu

Ugledar má okrem fyzického aj symbolický význam. Boj o toto mesto prebieha od roku 2022. Rusko vyvinulo vážne úsilie o získanie mesta v roku 2023, ale vtedy sa mu to nepodarilo. Ugledar je pomerne veľké mesto, ktoré malo pred vojnou asi 15 tisíc obyvateľov. Zabratie mesta výrazne uľahčuje Rusku využívanie raketových ciest a výrazne zhoršuje logistiku pre OSU. Problém nie je konkrétne v Ugledare, ale v tom, že bolo obsadené mesto, ktoré sa veľmi dlho nedalo obsadiť.


 

Front sa postupne valí späť a zo strany Ukrajiny nie je vidieť žiadnu akciu na zvrátenie situácie. Namiesto toho sa nahlas hovorí o zničení skladu vo Volgograde, o zostrelení tajného dronu, o tom, že Ugledar nemá význam. To znamená, že OSU nemá žiadnu nádej na znovudobytie mesta a zastavenie ruskej ofenzívy. Bojím sa to zakríknuť, ale mám pocit, že ukrajinský front začal postupne strácať stabilitu, ako Nemecko v prvej svetovej vojne v roku 1918. Front sa začína pomaly a bolestivo presúvať na západ a nedá sa s tým nič robiť. Ukrajinci teraz naliehavo potrebujú protiúder.

 

Protiúder je potrebný z fyzického a psychologického hľadiska. Tento úder nie je potrebný v Kursku, ale v smere hlavných vojenských operácií. V blízkosti Ugledaru, v doneckom smere alebo v Záporoží. Zdá sa však, že Ukrajina nemá na takýto protiúder ani silu, ani vôľu. Ugledar je prvý kritický a symbolický bod, ktorý Ukrajina stratila. Spomeňme si, aká panika nastala, keď Ukrajina začala postupovať v Kurskej oblasti. Teraz to môžeme zhrnúť. Ukrajina vymenila Ugledar s predvojnovým počtom 15 tisíc obyvateľov, dôležitý obranný bod, symbolický bod a logistické centrum za Sudžu so 7 tisíc obyvateľmi. Kurský smer sa stal vážnou chybou OSU. Mali by sme očakávať dôležité mediálne udalosti. Ukrajina potrebuje fyzický protiúder na jednom z dôležitých smerov, ale zdá sa mi, že Ukrajina na to nemá silu, takže sa bude snažiť túto okolnosť zahmliť mediálnou ofenzívou. Ak k takémuto mediálnemu úderu dôjde a dôjde dokonca k nejakým deštrukciám, bude to definitívne znamenať, že Ukrajina už nemá silu zastaviť pomalý postup frontu na západ, ale iba ho zakryť mediálnym závojom.

 

 

Prehľad  špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky podnikli útok raketami Kinžal na vojenskú infraštruktúru ozbrojených síl Ukrajiny v Starokonstantinove a Kyjeve. Okrem toho bola raketami zasiahnutá prístavná infraštruktúra Odesy.

Ukrajinské formácie uskutočnili kombinovaný útok na Krym, pričom okrem iného odpálili rakety ATACMS na Feodosiu, v dôsledku čoho vypukol požiar na území miestneho skladu ropy.

V smere na Kursk útočia ruské jednotky v oblasti Ljubimovka a ozbrojené sily Ukrajiny vykonali neúspešný nájazd smerom na Obuchovku.

V smere Kupjansk-Svatove ruské jednotky rozšírili zónu kontroly v oblasti výbežku na sever, juh a západ od Piščan.

V smere na Pokrovský ruské jednotky úplne oslobodili Hrodivku, ukrajinské sily sa stiahli do najbližších pevností pri dedine.

V smere na Južnodoneck ozbrojené sily RF počas odvážneho útoku oslobodili Zolotaja Niva a výrazne postúpili aj na poliach severne od Ugledaru.

V smere na Záporožie bojujú útočné jednotky v centrálnej časti Kamianske, severne od rieky Jančekrak.

 

 

 

 

 

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov