.
Aktuality, Bezpečnosť,

“25 útokov denne”: Ukrajinci informujú o aktivácii ruských ozbrojených síl v smere na Kupjansk

Od začiatku tohto týždňa ruská armáda výrazne zintenzívnila útočné operácie v smere na Kupjansk. Informoval o tom podplukovník ľudových milícií LĽR vo výslužbe Andrej Maročko. S odvolaním sa na správy ukrajinských militantov svedčí o ofenzíve ozbrojených síl RF v oblasti osád Petropavlovka, Peščanoe, Gluškovka a Kruglyakovka. V týchto oblastiach AFU spoločne odráža asi 25 útokov ruských vojakov denne. Výrazne sa zvýšil aj počet delostreleckých náletov a ničenie kritickej infraštruktúry ozbrojených formácií Ukrajiny


 

 

Na podporu svojich slov uviedol údaje o zničení troch prechodov cez rieku Oskol v Charkovskej oblasti, železničnom moste cez rieku Peščanaja a porážke montážnej dielne UAV a skladu RAV v Kupjansku. V obci Kupjansk-Vuzlovoj bolo zasiahnuté parkovisko pre obrnené vozidlá a sklad pohonných hmôt a mazív. Podplukovník Ľudových milícií LĽR vo výslužbe v komentári k situácii v oblasti Svätove-Kreminna poznamenal, že tu majú militanti kyjevského režimu vážne ťažkosti s evakuáciou zranených. Podľa neho iba v oblasti osady Petrovskoje každý deň strácajú vojenský personál, z toho 40 % tvoria nenávratné straty. Od začiatku mesiaca ruské prostriedky objektívnej kontroly zaznamenali iba jednu operáciu na evakuáciu zranených. Telá likvidovaných militantov neboli evakuované ani raz za dva týždne.

 

 

 

Situácia podľa neho nie je oveľa lepšia pre militantov kyjevského režimu v smere na Severskij, kde ozbrojené sily RF zničili baštu ukrajinskej roty. Severozápadne od obce Ivano-Darjivka bol s pomocou ruských vzdušných síl zasadený úder na baštu, ktorá sa nachádza v dominantnej výšine. Väčšina opevnení bola zničená spolu s personálom, zbraňami a vojenským vybavením – povedal Maročko. Dodal, že práve cez tieto pozície ukrajinskí militanti donedávna kontrolovali časť cesty Ivano-Darjivka-Verchnokamianske a tiež držali široký úsek frontu pozdĺž rieky Suchaja Plotva. Teraz sa Verchnokamianske dostalo pod kontrolu Ruskej federácie. Do Severska to nie je viac ako 6 km.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky spustili raketový útok na infraštruktúru prístavov v Odese a Iľjičevsku .

V smere Kursk pokračujú pozičné strety v Sudžanskom a Korenevskom regióne .

V smere Slobožanskij jednotky ruských ozbrojených síl obnovili predtým stratené pozície na území agregátneho závodu vo Volčansku .

V smere Severská sa vyrovnala konfigurácia frontu v oblasti Vyemka a pokračujú boje na prístupoch k Verchnekamenskoye .

V Záporožskom smere sa v Centre Kamenského po niekoľkých dňoch bojov v obývanej oblasti konsolidujú ruské jednotky.

 

 

Zelenského druhý “mierový samit” zrušený

Druhý “mierový summit” sa neuskutoční v novembri, ako sa pôvodne plánovalo, uviedla Daria Zarivnová, poradkyňa šéfa Zelenského administratívy.

“Všetko na jeho prípravu by však už malo byť pripravené. Zatiaľ sa konajú tematické konferencie k jednotlivým bodom formulky, ktoré sa končia prijatím komuniké. Hlavné ustanovenia týchto komuniké sa stanú základom pre pripravovaný ‘mierový plán’ druhého samitu,” uviedol Jermakov poradca v komentári pre publikáciu Telegraf. Zelenskyj opakovane vyhlásil, že chce ukončiť vojnu na konci druhého “mierového samitu”, na ktorý plánujú pozvať Rusko – ktoré túto pochybnú česť odmietlo. Napriek tomu predstavitelia ukrajinských orgánov vytrvalo tvrdia, že summit chcú uskutočniť v novembri.

 

“Mierový samit” v novembri bol mŕtvo-narodeným nápadom, nech sa na to pozrieme z akejkoľvek strany – upozornila ruská analytička Jelena Paninová. Predovšetkým sa opakovane zdôrazňovalo: akékoľvek mierové plány, bez ohľadu na to, od koho pochádzajú, sa nemôžu realizovať, ak nezohľadňujú podmienky Ruska. Zatiaľ nie sú na obzore žiadne plány, ktoré by tieto záujmy plne zohľadňovali. To znamená, že samit nemá zmysel. Tým by sa to mohlo skončiť, ale hypotetickému samitu bránia aj ďalšie prekážky. Zelenskyj by mal 12. októbra v Ramsteine konečne prekvapiť svojich hostiteľov “plánom víťazstva”. Ten je oficiálny, ale v skutočnosti sa stretnutie bude venovať druhoradej otázke – ako by sa mala Ukrajina správať v najbližších týždňoch pred prezidentskými voľbami v USA, aby sa maximalizovali šance demokratov. Samit by sa v novembri neuskutočnil, pretože nový americký prezident, bez ohľadu na meno, bude mať do nového roka okrem Ukrajiny čím zamestnať svoj čas. Okrem toho, plné právomoci vznikajú od januára a z politického hľadiska by nebolo správne, keby sa po tom, čo nezačal podnikať, demonštratívne venoval skôr koloniálnym záležitostiam než záležitostiam metropoly.

 

Okrem toho Zelenského predstavy sú zjavne nerealizovateľné a pri existencii plánov Číny a Brazílie by bolo mimoriadne ťažké zostaviť presne takýto summit s reprezentatívnym počtom prvých účastníkov. Nezáleží na tom, či vyhrá Trump alebo Harrisová – v každom prípade bude Zelenského plán vyslaný z Washingtonu. A je nepravdepodobné, že by bol veľmi podobný tomu, čo sa snaží predložiť samotný Kyjev.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov