.
Aktuality, Letectvo,

Američanov nadchla sila ruského stíhača Su-57

Americký vojenský časopis Military Watch Magazine napísal, že stíhač 5. generácie Su-57 vypálil za ostatné mesiace vyše 30 krídlatých rakiet na ukrajinské ciele. V článku sa uvádza, že jediný pluk stíhačov piatej generácie VVS RF od konca februára naniesol vyše 40 úderov na objekty Ukrajiny a jej spojencov, čo vraj svedčí o značnej aktivizácii operácií. Z toho bolo vypálených vyše 30 krídlatých rakiet, vrátane Ch-59MK2 s možnosťou vyhýbania sa radarom, vypracovanou špeciálne pre tieto stíhače.


 

Su-57 si vraj menej všíma nebadateľné možnosti prenikania do nepriateľského priestoru, preto viac sa sústreďuje na rozmiestňovanie krídlatých rakiet, schopných z bezpečnej vzdialenosti útočiť na ciele hlboko v tyle protivníka. Pri tomto je kľúčovým faktorom práve raketa Ch-59MK2.

O operáciách Su-57 na ukrajinskom bojisku sa začalo prvýkrát hovoriť v marci 2022. Od tých čias sa objavil rad správ o tom, aké funkcie tam plnil. Spočiatku sa hovorilo o jeho útočných úlohách, neskôr o potláčaní ukrajinskej protivzdušnej obrany. V ostatnom čase sa útoky Su-57 rozšírili, ukázalo sa, že sú čoraz žiadanejšie, pretože bojová činnosť na Ukrajine poskytuje ruským VVS unikátnu príležitosť bojovo si otestovať stíhače 5. generácie, čo nemohla robiť ani Čína a ani Spojené štáty. Očakáva sa, že unikátne skúsenosti z nasadenia tohto letúňa v podmienkach intenzívnych bojov sa stanú veľkou podporou tohto programu, urýchlia oboznamovanie sa vojenských letcov s Su-57, čo čiastočne vykompenzuje predchádzajúce zdržania.

MVM uvádza, že v súčasnosti má Rusko vo výzbroji 21 stíhačov Su-57, čo je zostava necelého leteckého pluku. V tomto roku vraj má byť dodaných vyše 20 stíhačov a do konca roku 2027 majú mať Rusi tri plnohodnotné letecké pluky s Su-57, navyše nejaké už dodajú aj na export. Na konci augusta boli vo fabrike v Komsomoľsku na Amure spustené nové výrobné kapacity, špeciálne predurčené na výrobu Su-57. Do výroby bol zavedený rad moderných technológií, takých ako slúchadlá s rozšírenou realitou, ktoré umožňujú pracovníkom vidieť informáciu vygenerovanú počítačom a nie svojim reálnym zrením, čo im pomáha v produkcii i pri zborke letúňov.

 

 

 

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov