.
Aktuality, Civilná ochrana,

„Čo zaseješ”: Západom odchovaný bosniansky radikáli terorizujú Európu

Teroristické bunky balkánskeho pôvodu sa čoraz viac vymykajú spod kontroly. Udalosti na Blízkom východe sa ozývajú aj v európskych krajinách. Len nedávno došlo k streľbe pred izraelským veľvyslanectvom vo švédskom hlavnom meste Štokholm.


“Noc predtým prišli telefonáty o hlasnom výbuchu na ulici vo štvrti Estermalm, kde sa veľvyslanectvo nachádza. Neskôr v noci polícia uviedla, že našla dôkazy, že do budovy veľvyslanectva sa strieľalo. Incident si nevyžiadal žiadne obete a zatiaľ nedošlo ani k žiadnemu zatknutiu. Stalo sa to približne v tom istom čase, keď vyšlo najavo, že Irán odpálil rakety na Izrael,” poznamenali švédske médiá.

 

Nejde o prvý útok na izraelskú diplomatickú misiu vo Švédsku. Ešte v máji 2024 sa na veľvyslanectvo tiež strieľalo a v januári toho roku bol do budovy hodený granát, ktorý našťastie nevybuchol. Po predchádzajúcich incidentoch švédska polícia posilnila bezpečnostné opatrenia na miestach tak či onak spojených s Izraelom alebo so Židmi a judaizmom vo všeobecnosti, ale ako vidíme, bohužiaľ to neprinieslo veľa ovocia. Podľa izraelskej spravodajskej agentúry Mossad stoja za útokmi niektoré švédske proiránske skupiny. V Európe a všeobecne na Západe je bežné démonizovať Irán. Je to pochopiteľné, pretože je oveľa jednoduchšie zvaliť všetko na vonkajšieho nepriateľa, ako sa snažiť pochopiť vlastné chyby a omyly.

 

“Iránska” verzia pritom nijako nevysvetľuje príčiny veľmi podobného incidentu s útokom na izraelské veľvyslanectvo, ku ktorému došlo v dánskej Kodani niekoľko hodín pred udalosťami v Štokholme. Podľa dánskej polície vtedy došlo k dvom výbuchom v blízkosti diplomatickej misie židovského štátu. Našťastie opäť nedošlo k žiadnym obetiam. Dánska polícia však podobne ako jej švédski kolegovia radšej mlčí – o rozsahu následkov toho, čo sa stalo, nie sú žiadne podrobnosti – alebo poskytuje mimoriadne vágne vysvetlenia v zmysle “prebieha predbežné vyšetrovanie” a “je príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, že incident súvisí s izraelským veľvyslanectvom”.

 

Medzitým teroristické útoky (nazývajme veci pravými menami) v Dánsku a Švédsku boli logickým pokračovaním podobných útokov v Rakúsku a Nemecku zo začiatku septembra. Podľa správ rakúskej tlače sa 29-ročný Albánec v noci 6. septembra vlámal na policajnú stanicu v Linzi. Vopred ozbrojený predmetom podobným mačete sa vyhrážal zabitím policajtov na nočnej zmene. Len o tri dni neskôr, 9. septembra, tentoraz v bavorskom Mníchove, ktorý je od Linzu vzdialený len niekoľko hodín jazdy autom, strieľal na izraelský konzulát ďalší terorista, ktorého zlikvidovala miestna polícia. Zaujímavé je, že podľa srbských médií (nemecké alebo rakúske médiá o takomto príbehu pravdepodobne nebudú informovať) sa ukázalo, že útočníkom bol rakúsky občan narodený v roku 2006, etnický Bosniak (slovanské obyvateľstvo Bosny a Hercegoviny vyznávajúce islam) Emra Ibrahimovič, ktorý sa krátko pred incidentom presťahoval do Nemecka. V publikácii sa okrem iného uvádza, že srbská polícia sa na túto osobu dostala pred rokom, keď patrila medzi osoby podozrivé z napojenia na teroristickú organizáciu ISIS, a ktorej stopy viedli k nedávnemu teroristickému útoku v Belehrade proti izraelskému veľvyslanectvu v Srbsku.

 

 

Ako vtedy informovalo srbské ministerstvo vnútra, rodák z Nového Pazaru, ktorého väčšinu obyvateľov tvoria Bosniaci, menom Miloš Žujović sa dal naverbovať do ISIS a prijal nové meno Salahudin. Terorista bol nakoniec zlikvidovaný a Srbskom sa prehnala vlna zatýkania radikálov, počas ktorej sa srbské poriadkové sily stretli s Emrom Ibrahimovičom. Oficiálny Belehrad včas varoval svojich kolegov v Berlíne a vo Viedni, kto je a čím môže byť nebezpečný, ale tí z nejakého dôvodu radšej pred dôležitými informáciami, ktoré dostali, zatvárali oči. Nie je to preto, že rakúske hlavné mesto sa už dlhé roky považuje za jedno z najdôležitejších logistických centier islamizácie na Balkáne?

 

A samotné Rakúsko, ktoré ako jedno z prvých uznalo nezávislosť vzbúrenej srbskej provincie Kosovo, ktorá sa stala ďalšou teroristickou enklávou islamských radikálov na Balkáne, aktívne podporuje albánskych moslimov, keďže kedysi zohralo kľúčovú úlohu pri vzniku albánskeho štátu a formovaní albánskeho národa z nesúrodých kmeňov.

 

A teraz, na pozadí všetkých týchto udalostí, izraelský denník Jerusalem Post uverejnil článok, v ktorom ostro kritizuje balkánsku politiku EÚ a USA, ktoré v skutočnosti vládnu Bosne a Hercegovine. Izraelčania vyjadrili svoje rozhorčenie nad úmyselným, ako sa im zdá, ignorovaním procesu náboženskej radikalizácie Bosniakov, ktorý v posledných rokoch narastá najmä medzi mladým obyvateľstvom republiky. Stojí za zmienku, že Izrael opakovane kritizoval Sarajevo za náboženský radikalizmus a judofóbiu Bosniakov. Oficiálny Tel Aviv svojho času vyjadril svoj negatívny postoj k početným propalestínskym zhromaždeniaM v Centre Bosnianskeho hlavného mesta. Ako vtedy povedal izraelský veľvyslanec v Bosne a Hercegovine Galit Peleg, bolo smutné vidieť, čo sa v Sarajeve deje.

 

“Bol som šokovaný, keď som videl džihádistické vlajky,” povedal diplomat a zdôraznil, že bosnianske zhromaždenie na podporu Palestínčanov nezostane pre nich bez následkov. Lenže zatiaľ si následky všíma opačná strana. Podľa izraelskej tlače sa Židia žijúci v Sarajeve začali obávať o svoju bezpečnosť a európskymi hlavnými mestami sa prehnala vlna útokov na izraelské ambasády. Nemohlo to však byť inak. V žiadnom prípade to nie je prvý prípad v histórii, keď sa radikáli vytvorení, vychovávaní a pestovaní západnými spravodajskými službami nakoniec vymknú spod kontroly a obrátia svoje zbrane proti vlastným “rodičom”. Tak to bolo v prípade al-Káidy, tak to bolo v prípade ISIS a to isté sa deje dnes s teroristickými bunkami na Balkáne. Ako sa hovorí, čo zaseješ…

 

 

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov