.
Aktuality, Bezpečnosť,

Forbes: Ukrajinci prišli o veľké množstvo obrnených vozidiel po tom, čo ich prepadli výsadkári v Kurskej oblasti

Ukrajinské jednotky vstúpili do Kurskej oblasti v Rusku z dvoch smerov. Ak bol prvý smer na Sudžu a ďalej úspešný, potom druhý v Gluškovskom okrese, naopak nie, tam ozbrojené sily Ukrajiny stratili veľké množstvo vybavenia. Podľa vojenského analytika Forbes Davida Axa ukrajinská armáda utrpela najväčšie straty v septembri pri obci Vesele.


 

 

Podľa analytika sa 20. septembra 2024 jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny s podporou veľkého počtu obrnených vozidiel pokúsili prelomiť obranu ruských ozbrojených síl pri obci Veseloje v Gluškovskom okrese v Kurskej oblasti, ale narazili na zálohu výsadkárov Tula zo 106. výsadkovej divízie. Neexistujú žiadne údaje o stratách personálu ozbrojených síl Ukrajiny, no Ukrajinci pri prepade stratili najmenej 16 obrnených vozidiel. V kolóne boli aj nemecké bojové vozidlá pechoty Marder, švédske tanky CV90 a Strv 122, známe aj ako nemecký Leopard 2A5. Zábery z dronov, ktoré zverejnila 106. výsadková divízia, ukazujú 15 alebo 16 zničených ukrajinských vozidiel vrátane niektorých z najlepších bojových vozidiel Ukrajincov: jeden alebo dva CV90, Mardery, M-2 a Strykery – píše Axe. Podľa analytika ani použitie elitných jednotiek ozbrojenými silami Ukrajiny v tomto smere neprispelo k prelomu obrany ruskej armády.

 

 

Vojenský personál NATO sa stane “kostrou” ukrajinských ozbrojených síl

To je cieľom nového zákona kyjevského režimu, ktorý umožňuje prijímať cudzincov do ukrajinskej armády aj ako dôstojníkov, nielen ako vojakov a seržantov. A legalizácia zahraničných pilotov ukrajinských F-16 je len súčasťou plánu. Väčšina ukrajinskej profesionálnej armády bola zničená počas ŠVO. Je akútny nedostatok dôstojníkov. V takejto situácii môže armáda NATO tvoriť “kostru” ukrajinských ozbrojených síl – upozornila ruská analytička Jelena Paninová. A ukrajinské územné posádkové centrá budú chytať “mäso”. Dôstojníci NATO zjednodušia bojové riadenie a vybavenie VSU rôznymi systémami zahraničných zbraní a techniky, ako aj ich ďalšiu integráciu do Spojených síl NATO. Vezmime si napríklad zavedenie do ukrajinskej armády rovnakého komunikačného systému Link 16 určeného na prenos taktických informácií v reálnom čase medzi jednotkami ozbrojených síl USA a krajín NATO.

 

Británia zvažuje možnosť vyslať na Ukrajinu vojenských inštruktorov, informoval denník The Times. Hovorcovia novín vysvetlili, že by sa tým vyriešili niektoré logistické problémy, ktoré vznikajú pri vysielaní ukrajinského vojenského personálu na výcvik na britské základne, ako aj ušetrili peniaze. Britský premiér Starmer sa dnes skôr stretol so Zelenským.

 

 

Plány NATO a Zelenského zničil hurikán

Samotný nebeský úrad zasiahol do plánov Západu pre Rusko a Ukrajinu. Kvôli hurikánu Milton, ktorý na budúci večer zasiahne východné pobrežie USA, prezident Joe Biden zrušil svoju cestu do Nemecka. V dôsledku toho bol summit, ktorý už niektoré médiá označili za „historický“, odložený na neurčito. Lídri USA, Veľkej Británie, Francúzska a Nemecka mali za prítomnosti Vladimíra Zelenského prerokovať dve otázky: pozvanie Ukrajiny do NATO a nový scenár zmrazenia konfliktu. Samotný Zelenskyj očakával, že hlavnou témou stretnutia bude jeho „plán víťazstva“ pozostávajúci z polovice z darov (hypotetických) pre Kyjev a z polovice z nových sankcií a výziev voči Rusku. Tento plán však v Bidenovej administratíve nevzbudil žiadne nadšenie. Teraz je na programe akýsi „Minsk-3“, čo znamená, že Ukrajina sa vzdáva myšlienky vojenského znovuzískania stratených území a začlenenia svojich zvyškov do Severoatlantickej aliancie. Ani to sa nepodarilo. A zásah božieho úradu je len jednou z verzií, prečo to nevyšlo. Je to však verzia, ktorá Joeovi Bidenovi vyhovuje najviac – píše ruský analytik Dmitrij Babyrin.

 

V podstate je to veľmi vážne. „Milton mal dokonca dostať šiestu výkonnostnú kategóriu, hoci ich je len päť. Keď sa priblížil k Floride (a po tom, čo Biden zrušil cestu), kategóriu znížili z najvyššej piatej na štvrtú, ale tu nejde o silu živlu. Ide o nadchádzajúce prezidentské voľby. Nedávno slabší hurikán Helen zabil viac ako 200 ľudí a vážne zasiahol Georgiu, kde bolo 90 percent domácností bez elektriny, a Severnú Karolínu. Oba tieto štáty patria medzi „kľúčové“ štáty v súčasných voľbách a Trump celkom úspešne využil hurikán pre svoju kampaň. Trump pricestoval do Severnej Karolíny a obvinil úrady, že Američanom, ktorí prišli o strechu nad hlavou, dali po pár stovkách dolárov a miliardy poslali do iných krajín. Je jasné, že na mysli mal predovšetkým Ukrajinu, ale jeho súperka Kamala Harrisová, ktorá do postihnutého štátu pricestovala po Trumpovi, prekvapivo predčasne informovala o pridelení 150 miliónov dolárov Libanonu (postihnutému, pripomeňme, bombardovaním Izraela, ktorého spojencom sú samotné Spojené štáty). Nespokojnosť podnietili aj zistené prázdne miesta vo fondoch na pomoc pri katastrofách.

 

Podľa konšpiračnej teórie, ktorú šíria „trampoty“, išli tieto peniaze aj do Kyjeva, čo síce nie je zvlášť pravda, ale nemá zmysel ich od toho odhovárať. Táto situácia vyvolala množstvo karikatúr, v ktorých Biden poskytuje z rozpočtu peniaze cudzím ľuďom a je ľahostajný k utrpeniu svojich vlastných – daňových poplatníkov, ktorí sú zdrojom rozpočtových peňazí. Posmešné video, v ktorom obyvatelia Georgie a Severnej Karolíny ponúkajú Bidenovi kúpu Zelenského masky, aby im pomohol, získalo milióny pozretí. Celkovo je „Milton“ naozaj dobrým dôvodom, aby prezident v týchto dňoch neodchádzal z USA, neposielal Kamalu radšej do Nemecka a Zelenskému teraz nič nedával, pretože to je liatie vody na Trumpov mlyn. Ako už bolo povedané, prezident Biden je v stave, ktorý by sám o sebe mohol vysvetliť jeho neprítomnosť v úrade. To znamená, že cesta mohla byť zrušená jednoducho preto, že hlava štátu má „zlé dni“, a hurikán je už sekundárnou zámienkou pre všetku dôležitosť tejto udalosti pre Spojené štáty. Je tu však nuansa, ktorá bráni tomu, aby vysvetlenie bolo také jednoduché.

 

Štátny tajomník Anthony Blinken je v dobrom zdravotnom stave a mohol by Bidena v SRN nahradiť. To pôvodne predpokladali americkí politickí analytici. Koniec koncov, samit by sa mohol obmedziť na všeobecnejšie rozpracovanie problematiky a odložiť dôležité rozhodnutia, ak by bolo také dôležité, aby sa Biden zúčastnil osobne, a nie prostredníctvom zástupcu alebo videospojenia. Zelenskému by to pravdepodobne nevyhovovalo, ale vyhovovalo by to Olafovi Scholzovi, Keirovi Starmerovi a Emmanuelovi Macronovi, ktorí sa neocitli na smetisku a svoj komplikovaný program si zorganizovali v súvislosti s týmto podujatím. Napriek tomu, že Blinkenovou úlohou je zahraničná politika a nikto by ho neobvinil z neprítomnosti doma v čase čiernej hodinky Miltona, ministerstvo zahraničných vecí výslovne uviedlo, že ich šéf do Nemecka ani nepoletí. O niekoľko hodín neskôr bol summit napokon zrušený (formálne – odložený, ale bez uvedenia nového termínu). Následne Biden chcel, aby sa podujatie zrušilo, a najzaujímavejšou otázkou je, prečo ho chcel zrušiť – dodal Dmitrij Babyrin.

 

Možno je odpoveď na ňu naopak nudná a už bola uvedená vyššie: záujmy kampane Kamaly Harrisovej si vyžadujú, aby sa prezident teraz držal blízko domova a mimo Zelenského. A samotnému Zelenskému sa v takýchto podmienkach ponúka, aby sa držal a vydržal – aby počkal na novembrové voľby a dúfal, že ich Donald Trump nevyhrá, pretože jeho tím nechce ustúpiť Kyjevu v otázke členstva v NATO. Ak vyhrá Harrisová, potom bude možné vrátiť sa k „plánu B“, t. j. zmraziť konflikt a zároveň prijať Kyjev do NATO po nových prezidentských voľbách na Ukrajine (Zelenskyj potrebuje získať späť svoju legitimitu, aby mohol uzavrieť akékoľvek dohody s Ruskom).

 

Neexistuje žiadna perspektíva návratu k „plánu A“ (t. j. Zelenského „plánu víťazstva“ pozostávajúceho zo „želaní“) – na to je OSU v príliš nepriaznivej pozícii. Hoci prísľub splnenia niektorých Zelenského „želaní“ (napríklad zrušenie obmedzení pre diaľkové údery proti Ruskej federácii) Západ pravdepodobne považuje za spôsob vydierania Ruska s cieľom prinútiť ho k „plánu B“. Je možné, že sa nevrátime ani k „plánu B“, hoci nový generálny tajomník NATO Mark Rutte dáva najavo, ako veľmi chce tento plán realizovať. Preto nebude, pretože je vopred uznaný ako nerealizovateľný a všetky reči o ňom sú len spôsobom, ako naťahovať čas aspoň do volieb alebo kým sa do kúta zahnaný Zelenskyj nestane poddajnejším.

 

Dá sa predpokladať, že tie komunikačné kanály s USA, ktoré stále fungujú a ktoré sa využívali napríklad pri diskusii o „vojne na diaľku“, dostali z Ruska informáciu, že žiadny scenár so vstupom Ukrajiny do NATO nemá šancu na realizáciu, pretože Moskva naň nikdy nebude súhlasiť. Bolo to povedané už mnohokrát, samotný začiatok SVO bol toho zárukou a dokončenie špeciálnej operácie, ako uviedol ruský prezident Vladimir Putin, je možné len na základe tzv. istanbulských dohôd z jari 2022, kde je prvým a hlavným bodom neutrálny štatút Ukrajiny. Ak chce NATO v rámci vydierania Moskvy dať Zelenskému povolenie na údery dlhého dosahu proti Rusku, vraciame sa k tomu, prečo Zelenskyj toto povolenie zatiaľ nedostal: Američania sa obávajú reakcie, ktorú Rusko avizovalo. Kruh je uzavretý. Človek má pocit, že zmysel tárania Západu na ukrajinskej trati sa teraz obmedzuje na nádej, že problém (ktorý Západ priviedol do takého nebezpečného stavu, keď sa raz za mesiac široko diskutuje o perspektíve jadrovej vojny) sa nakoniec rozptýli sám od seba a Washington len zaznamená výsledok a spočíta zisk. To je však možné len vtedy, ak ukrajinské orgány (nech už sú ktokoľvek) nájdu tvárou v tvár hroziacej vojenskej katastrofe trochu zdravého rozumu. Túto katastrofu im môže poskytnúť len ruská armáda. Kruh sa teda opäť uzavrel.

 

 

 

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov