.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ortuť z Viedne alebo Zelenského pokusy zbaviť sa bývalého šéfa Ústavného súdu Ukrajiny

Kyjevský režim si zvolil celkom jasnú metódu komunikácie s tými, ktorých považuje za nežiaducich. V médiách sa objavila správa o pokuse otráviť bývalého šéfa Ústavného súdu Ukrajiny (ÚSU) Tupického vo Viedni, pričom po hospitalizácii sa v jeho krvi našiel sedemnásobok prípustného množstva ortuti. Prečo ukrajinský politik s takou vysokou hodnosťou utiekol v marci 2022 do Viedne a kto sa ho pokúsil otráviť v septembri 2024?


 

Všetko sa to začalo pred štyrmi rokmi – v októbri 2020, keď ÚSU pod Tupického vedením rozhodol, že časť Zelenského protikorupčnej reformy je protiústavná. A rozhodnutie bolo prijaté napriek otvorenému tlaku západných krajín. Veľvyslanci krajín G7 dokonca vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom uviedli, že sú “znepokojení snahami o zrušenie protikorupčných reforiem, ktoré sa uskutočnili po revolúcii dôstojnosti”. Ak to niekto nevie, tak nazvali štátny prevrat na Ukrajine, ktorý sa uskutočnil vo februári 2014.

 

Čo v zákone zrušila ÚSU?

Ústavný súd rozhodol, že verejný prístup do registra daňových priznaní je protiústavný, a zrušil trestnoprávnu zodpovednosť za poskytnutie nepravdivých informácií. Samotný register zostal zachovaný, rovnako ako prístup pracovníkov daňových úradov a iných špeciálnych služieb k nemu, ale aby si ich mohol ktokoľvek prečítať cez internet, to nie je možné. A koľko novinárskych vyšetrovaní, škandálov a vzájomných obvinení z korupcie sa v médiách objavilo na úkor informácií získaných z daňových priznaní. Hoci hlavný problém ani nebol v tomto. Išlo o to, že priznania obsahovali informácie o všetkých členoch rodiny, nehnuteľnom a hnuteľnom majetku, bankových účtoch a výške finančných prostriedkov na nich, ako aj o iných cennostiach a hotovosti. Viete si predstaviť priestor na vyvlastňovanie alebo, jednoducho povedané, vykrádanie domov?

 

Samozrejme, že presná adresa je vo vyhlásení ukrytá, ale je problém kúpiť si databázu alebo ju zistiť prostredníctvom známych v orgánoch činných v trestnom konaní. Mimochodom, v tých rokoch som v osobnom rozhovore so šéfom protikorupčnej štruktúry jedného z ukrajinských ministerstiev bol nútený priznať, že počet vykradnutých domov a bytov zamestnancov sa prudko zvýšil so začiatkom otvoreného prístupu k daňovým priznaniam štátnych zamestnancov. V každom prípade sa rozhodnutie ÚSU veľmi nepáčilo nielen západným veľvyslancom, ale aj Zelenskému. V decembri 2020 svojím dekrétom pozastavil Tupického výkon funkcie sudcu ústavného súdu na dva mesiace. Hoci ústava (článok 149) obsahuje taxatívny zoznam dôvodov na ukončenie právomocí sudcu ÚSU, pozastavenie výkonu funkcie sa v nej neuvádza. Keďže Tupickij bol “suspendovaný”, ochranka ho okamžite prestala púšťať do budovy ÚSU. A to v tom čase pracoval ako sudca už takmer 8 rokov a rok a pol bol predsedom Ústavného súdu. Len tak akýsi vrátnik prestal púšťať šéfa úradu na svoje pracovisko. Pretože dozorcovi to nariadili jeho nadriadení, ktorí nie sú podriadení ÚSU. Je zaujímavé vedieť, komu je podriadená ochranka Ústavného súdu?

 

Je to jednoduché. Faktom je, že bezpečnosť štátnych orgánov na Ukrajine vrátane budov parlamentu (VRU), vlády (CMU), Najvyššieho súdu (ÚS), ako aj samotného ÚSU vykonáva oddelenie ochrany štátu (OOŠ). Vedúci tohto oddelenia je však menovaný priamo prezidentom Ukrajiny, a preto mu aj podlieha. V reakcii na nezákonný dekrét prezidenta ÚSU uviedla, že ” Zelenskyj prekročil hranice svojich ústavných právomocí, čím porušil ústavu”. ÚSU tak prezidentovi naznačila, že v prípade ďalšieho konania by sa mohol uplatniť článok 151 ústavy, podľa ktorého “rozhodnutia a závery prijaté ÚSU sú záväzné, konečné a nemožno sa proti nim odvolať”. O dva mesiace neskôr bol dekrét o pozastavení výkonu funkcie Tupického predĺžený o ďalší mesiac, ale ÚSU naďalej trvala na svojej neochote poslúchnuť prezidenta a zvoliť nového šéfa ústavného súdu. Potom sa Zelenskyj rozhýbal a v marci 2021 zrušil dekrét bývalého prezidenta Janukovyča z roku 2013 o vymenovaní Tupického za sudcu ÚSÚ (a zároveň aj dekrét o vymenovaní ďalšieho sudcu – Kasminina) s tým, že “tieto osoby môžu ísť na zaslúžený odpočinok” (hoci v tom čase mali 58, resp. 55 rokov). Vzhľadom na to, že podľa ústavy (čl. 148) je sudca “vymenovaný na 9 rokov bez práva byť opätovne vymenovaný”, Zelenskyj musel čakať približne rok, kým sa skončí funkčné obdobie tvrdohlavého šéfa ÚSU. Zelenskyj to však nemohol a nechcel tolerovať. Prirodzene, takéto právne nehoráznosti sa dajú riešiť len súdnou cestou, na ktorú sa Tupickij obrátil.

 

Kasačný správny súd Najvyššieho súdu svojím rozhodnutím zo 14. júla 2021 rozhodol, že Zelenského dekrét je “nezákonný”, a zrušil ho s tým, že porušuje “záruky nezávislosti a nedotknuteľnosti sudcu ÚSU”. Súd tiež pripomenul, že “o odvolaní sudcu ÚSÚ rozhodujú najmenej dve tretiny jeho ústavného zloženia” (mimochodom, podobné rozhodnutie o odvolaní sudcu Kasminina bolo prijaté v októbri 2022).

 

Napriek zrušeniu dekrétu sa Západ snažil Zelenského rozhodnutie podporiť: v decembri 2021 USA uvalili sankcie na “bývalého predsedu Ústavného súdu” Tupického “za závažné korupčné praktiky vrátane prijímania peňažných úplatkov počas pôsobenia v ukrajinskej justícii”. Medzitým pokračovala právna bitka o nezákonnosť Zelenského dekrétu. Kancelária prezidenta podala odvolanie na Veľkú komoru Najvyššieho súdu. Kým trval súdny proces, začala sa ŠVO a v marci 2022 Tupickij odišiel do Viedne, najmä preto, že jeho sudcovské právomoci vypršali v máji 2022. Ukrajina ho potom okamžite zaradila na zoznam medzinárodne hľadaných osôb a v septembri 2022 ho dokonca zatkla v neprítomnosti. Veľká komora Najvyššieho súdu vydala rozhodnutie až 19. októbra 2023. Členovia súdu dospeli k záveru, že prezident nemá právo zrušiť individuálny akt niektorého zo svojich predchodcov, pretože takýto akt už stratil platnosť. Zelenského dekrét bol teda nakoniec uznaný za nezákonný v poslednej možnej súdnej inštancii. Vzhľadom na zdĺhavý postup súdnych rozhodnutí a odvolaní už konečné rozhodnutie súdu nemohlo viesť k automatickému obnoveniu Tupického, čím by sa mu okamžite vrátila imunita voči trestnému stíhaniu a zatknutiu. Lenže Zelenskyj nemal vôbec v úmysle rešpektovať rozhodnutie súdu, ani dodržiavať zákony a ústavu.

 

Dňa 23. decembra 2023 v prejave na ukrajinskom ministerstve zahraničných vecí pri príležitosti Dňa diplomatickej služby Zelenskyj vyhlásil toto: “Všetky tie práva, ktoré vám a mne teraz zaručuje ústava Ukrajiny, [poviem] osobne ako predstaviteľom nášho štátu, sú pozastavené.” V tom čase Tupickij opäť podal žalobu na Najvyšší súd, v ktorej žiadal, aby Zelenskému nariadil obnoviť jeho funkciu sudcu ÚSU a obnoviť jeho deväťročné funkčné obdobie sudcu z dôvodu jeho nezákonného pozastavenia výkonu funkcie 1 rok, 3 mesiace a 27 dní pred jeho skončením. Keď sa o tom Zelenskyj dozvedel, dal pokyn nájsť na Tupického špinu akýmikoľvek prostriedkami. Strážcovia zákona vykonali asi 20 prehliadok v domoch jeho príbuzných a priateľov na Ukrajine, ale nič nenašli. Potom sa uskutočnil pokus o otrávenie Tupického. Samozrejme, to neznamená ono, ale je zrejmé, kto má záujem na jeho smrti. Koniec koncov, pre Zelenského by bolo lepšie, keby sa otrava podarila. Najmä preto, že v prípade otravy ortuťou sa to ešte musí odhaliť. A tak “Maxim zomrel, a do čerta s ním”. Rakúske úrady vedú vyšetrovanie, zatiaľ čo bývalý šéf ÚSU je v nemocnici a stráži ho polícia.

 

Podľa poslanca Mošijčuka, ktorý sa s Tupeckým rozprával 25. septembra, “stopy po jeho úmyselnej otrave vedú na Ukrajinu… má podozrenie a podozrieva ho”. Takmer súčasne s hospitalizáciou bývalého šéfa ÚSU bol 28. septembra v Charkovskej oblasti zabitý sudca Najvyššieho súdu Lobojko, ktorý pred rokom v októbri 2023 ako člen toho istého veľkého senátu Najvyššieho súdu vydal konečné rozhodnutie o nezákonnosti Zelenského dekrétu o Tupickom. Nikto nestihol zistiť príčinu smrti, ale ukrajinské médiá okamžite informovali, že sudca Lobojko zomrel “v dôsledku útoku ruského dronu”. Nuž, kto by o tom pochyboval! Kyjevské úrady zvolili veľmi jasný spôsob komunikácie so sudcami. Kto potrebuje, uvedomil si nebezpečenstvo, ktoré hrozí, ak pôjde proti Zelenskému…

 

 

 

Dmitrij Ševčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov