Otokar Cobra II
Aktuality, Pozemná technika,

Rumunsko objednalo 1059 tureckých obrnených automobilov Otokar Cobra II

Turecká korporácia Otokar je na Slovensku všeobecne známa najmä výrobou autobusov pre mestskú hromadnú dopravu v Bratislave. Aktuálne dosiahla významný úspech jej divízia obranného priemyslu. Rumunsko si vybralo Otokar Cobra II ako ľahké taktické obrnené vozidlo 4×4 pre svoje ozbrojené sily. V súčasnosti býva Otokar Cobra II zaraďovaný do všeobecnej kategórie IMV (Infantry Mobility Vehicle – spravidla obrnený transportér 4×4 vhodný pre strážne, prieskumné a hliadkovacie úlohy), avšak skôr s prechodom do kategórie MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected – obrnený transportér so zvýšenou mierou odolnosti proti mínam a výbušným nástrahám/prepadom zo zálohy).


 

Správa o rumunskom kontrakte na 1059 vozidiel Cobra II:

 

Hmotnosť týchto vozidiel narástla na zhruba 12 ton v závislosti od modifikácie, čo je prakticky dvojnásobok hmotnosti predchádzajúcej verzie Cobra I, ktorá vážila 6200 kg. Vďaka trupu tvarovanému do tvaru písmena V má vozidlo vyššiu odolnosť proti mínam aj balistickú odolnosť. Schopné je prepravovať až 11 vojakov vrátane vodiča a veliteľa. Vozidlo by mal poháňať 6,7-litrový šesťvalcový turbodiesel s výkonom 360 konských síl, s ktorým by malo dosahovať maximálnu rýchlosť 110 km/h. Dojazd 700 km. Výzbroj môže byť rôzna v závislosti od modifikácie vozidla, spravidla pôjde o guľomety kalibru 7,62 mm alebo 12,7 mm, dá sa použiť aj automatický rýchlostrelný kanón kalibru až 25 mm, automatické granátomety a pod.

 

Vozidlo bolo použité vo viacerých ozbrojených konfliktoch a v zostave ukrajinských vojsk bolo pozorované aj v Kurskej oblasti, kde zrejme plnilo úlohy zdravotníckej evakuácie. Zúčastnilo sa aj bojov o Časov Jar. Cobra II mali byť Ukrajine dodané v neznámom počte už v máji 2023, ale správy o nich sú doteraz sporadické. Oryx zaznamenal len jednu zničenú Cobra II, zatiaľ ostrý kontrast oproti 42 stratám tureckých vozidiel BMC Kirpi, ktoré sú bez diskusie radené do vyššej kategórie MRAP. Z hľadiska rumunských daňových poplatníkov je zaujímavá cena 940 miliónov USD, resp. 857 miliónov Eur. Prvých 278 kusov príde priamo od výrobcu z Turecka, zvyšok sa jeho podporou vyrobí v Rumunsku. Vozidlo bolo predstavené s rumunskou zbraňovou stanicou Anubis 3.0 od firmy Pro Optica. Je zbytočné pripomínať, že pôvodná Cobra I bola zhruba rovesníkom slovenského vozidla Aligátor 4×4 a používajú ju dva tucty štátov plus OSN.

 

Gruzínska Cobra I zničená počas bojov v Južnom Osetsku:

 

Turecko má svoje problémy, ale jeho obranný priemysel sa v sa v uplynulých dekádach cielene rozvinul. Napríklad firma Otokar dodá Estónsku obrnené transportéry 6×6 typu Arma a iná turecká firma Nurol Makina tomu istému zákazníkovi iná turecké ľahké taktické obrnené vozidlo 4×4 typu NMS. Kontrakt v celkovej výške 200 miliónov Eur bol uzatvorený minulý mesiac.

 

Modernizovaná verzia Cobra II sa okrem Turecka, Rumunska a Ukrajiny dostala do výzbroje ďalších 11 štátov. Slovensko za éry ministra Naďa kúpilo 160 amerických vozidiel JLTV, vonkoncom nie so slovenskými zbraňovými stanicami a zrejme aj podľa hesla nie je Oshkosh ako Oshkosh, na čo sa autor snažil upozorniť už v článku z 3.4.2023.

 

 

Aktuálne sa zrejme nový minister Kaliňák snaží uskutočniť nákup vozidiel rovnakej kategórie vyrobených na Slovensku. Nerušme ho v jeho tvorivej práci, ale bolo by dobré myslieť aspoň na to, že prípadne obstarané vozidlá bude treba popri tankoch, BVP a BOV niekde roky parkovať. Nech preto len považuje článok o rumunskej objednávke 1059 vozidiel Otokar Cobra II za istý “kalietalónik” (z ruského качественный и количественный эталон – kvalitatívny a kvantitatívny etalón).

 

 

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov