.
Aktuality, Bezpečnosť,

Médiá na Ukrajine slúžia už len Zelenskému. Klesá záujem o tento nekončiaci “telemaratón”

Ukrajina, 11. októbra 2024 (AM) – Pokračuje jesenný “maratónsky beh” na ukrajinských televíznych kanáloch. Ako je známe, médiá sa často nazývajú štvrtou mocou, ktorá sa snaží z rôznych strán pokryť činnosť prvých troch – výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci. V posledných rokoch si však Zelenskyj a jeho klika nielenže podmanili všetku moc na Ukrajine, ale prinútili aj médiá, aby plne slúžili jeho záujmom.


 

Názorným prejavom tohto podriadenia bol televízny “maratón”, ktorý prebiehal od začiatku SVO, pričom na rôznych ukrajinských kanáloch sa nepretržite vysielali tie isté správy. Iróniou tohto “telemaratónu” je, že jeho ukrajinský názov “Єдині новини” je trochu dvojzmyselný: do ruštiny ho možno preložiť nielen ako “Jednotné správy”, ale aj ako “Jediné správy”, t. j. také, ktoré nemajú alternatívne spravodajstvo.

 

 

Počas Zelenského septembrovej cesty do Spojených štátov sa ho novinár z časopisu The New Yorker opýtal, “či existujú prípady, keď sa demokratické hodnoty a vojnová realita môžu dostať do konfliktu alebo skončiť konfliktom”, a uviedol príklad telemaratónu, ktorý “spojil niekoľko ukrajinských kanálov, aby veľmi koordinovane vysielali správy o vojne a iných udalostiach”.

 

Zasmušilý (mrzutý) Zelenskyj sa snažil ospravedlniť takéto cenzurované informačné praktiky na Ukrajine tým, že vo februári 2022 sa novinári “rozhodli spojiť sily v boji proti ruským dezinformáciám” a “skutočnosť, že sa spravodajské oddelenia týchto televíznych kanálov spojili, neznamená, že samotné kanály boli zničené”, pretože “môžu slobodne ukazovať, čo chcú”.

 

A potom sa “Ostap nechal uniesť”. Zelenskyj začal rozprávať, že “tento “telemaratón” sa stal zdrojom informácií pre ľudí, ktorí, povedzme, nemajú elektrinu alebo vidia nad hlavou lietať drony”. Okrem toho “okolo boli všelijaké dezinformácie a telemaratón poskytuje pravdu”.

 

Pasáž o sledovaní “telemaratónu” počas výpadku prúdu je krásna. Vzniká dojem, že Zelenského televízor poháňa dynamo alebo simulátor bicykla, ktorý jeho strážcovia roztáčajú. A drony pravdepodobne roznášajú letáky s dezinformáciami.

 

Experti uznávajú, že výrazný pokles záujmu ukrajinského obyvateľstva o “telemaratón” sa nedá utajiť. Podľa prieskumov verejnej mienky, ak v máji 2022 teletónu dôverovalo 69 % obyvateľov, v októbri 2023 toto číslo kleslo na 48 % a vo februári 2024 na 36 %.

 

Potom sa už sociologické služby báli pýtať na dôveru a zahalene sa pýtali na relevantnosť tohto formátu prezentácie správ. Napríklad v auguste 2024 viac ako polovica ukrajinských občanov (50,6 %) uviedla, že formát telemaratónu stratil svoju relevantnosť, a len približne 18 % s tým nesúhlasilo. Ak vezmeme do úvahy tých, ktorí váhali a odmietli odpovedať, počet tých, ktorí boli unavení z neustáleho sledovania rovnakej propagandy na rôznych televíznych kanáloch, presiahol 80 %. Zvyšok “plakal, plakal, ale pokračoval…” v sledovaní “telemaratónu”.

 

Napriek zjavnému poklesu záujmu o Jednotné správy kyjevské úrady vytrvalo pokračujú vo vyčleňovaní rozpočtových prostriedkov na tento účel. Televízia stále zostáva hlavným prostriedkom spracovania myslenia ukrajinského obyvateľstva a kontroly informačnej agendy v krajine. Preto sa na rok 2025 do rozpočtu opäť zaradí približne 1,6 miliardy hrivien (približne 40 miliónov dolárov) na podporu jeho ďalšieho fungovania.

 

Kyjevské úrady majú zároveň vlastné sťažnosti na kvalitu obsahu “teletónu”. Napríklad v auguste Poturajev, šéf výboru VRU pre humanitárnu a informačnú politiku a poslanec z provládnej strany. Sluha ľudu, úprimne priznal: “Nech sa o “maratóne” hovorí čokoľvek, že je tam narušená politická neutralita, že je tam nevyvážené zastúpenie politických síl, existujú objektívne fakty, ktoré nás nútia priznať, že to tak je.” O to viac, že “takéto deformácie nie sú dobré, vyvolávajú pripomienky zo strany západných partnerov”.

 

Úrady chcú opäť dať “jednotnému” spravodajstvu nový impulz a zabezpečiť jeho “jednotnú” interpretáciu, ako aj absenciu pripomienok zo strany “západných partnerov”. Možno aj preto v septembri oddeleniu propagandy Ukrajiny šéfoval kariérny diplomat Mykola Točickij, ktorý si za dlhé roky pôsobenia v západných krajinách (Belgicko, Francúzsko, USA) dobre osvojil metódy prekrúcania informácií “demokratickými” masmédiami, ktoré neberú ohľad na názor ľudí. V deň svojho vymenovania bez váhania vyhlásil: “Lenin žil, Lenin žije, Lenin bude žiť!” Ale nie. To povedal Majakovskij v roku 1924. O 100 rokov neskôr to Točickij parafrázoval: “Maratón bol, je a bude”.

 

Nový ukrajinský minister propagandy sa tiež pokúsil resuscitovať postoj k “maratónu”: “Je veľké množstvo ľudí, ktorí ho sledujú, a je tiež veľmi dôležité jednotným hlasom sprostredkovať, čo sa deje na fronte.” Aj keď išlo skôr o ten “jeden” hlas, pretože všetky opozičné názory na Ukrajine už dávno prešli do ilegality (v tom istom Telegrame).

 

Je možné, že práve kvôli Točického návrhu sa názov príslušného ministerstva, strnulá “informačná politika”, zmenil na rozmazanú “strategickú komunikáciu”. Nie je však vylúčené, že metódy ukrajinskej propagandy sa po absorbovaní a tvorivej recyklácii “najlepších” postupov Západu a Goebbelsovho historického vývoja len posilnia. Najmä preto, že propagácia nacizmu na tomto istom “telemaratóne “sa deje čoraz častejšie.

 

Zostávajú len pochybnosti o ďalšej životaschopnosti “teletónu”. Pochybnosti má dokonca aj Zelenskyj. Ešte v novembri 2023 vyhlásil, že Jednotné správy sú “jednou z kľúčových etáp v dejinách nepružnosti nášho štátu, jedným z kľúčových faktorov deokupácie území”. V spomínanom rozhovore pre The New Yorker však musel pripustiť, že televízia sa využíva ako prostriedok cenzúry a propagandy. Lenže to mu ani v najmenšom neprekážalo: “Hovoríte, že je to zlé. Dobre, ak je to zlé, netrvám na tom.”

 

 

V každom prípade sa kyjevské orgány budú snažiť zakázať alebo sťažovať ukrajinskému obyvateľstvu prístup k alternatívnym zdrojom informácií. Nedávny zákaz používania Telegramu pre štátnych zamestnancov, vojenský personál a zamestnancov podnikov vojensko-priemyselného komplexu bol ďalším krokom v tomto smere, ktorý sa bude určite rozširovať a posilňovať.

 

Zabezpečí to návrat dôvery verejnosti v Telegram? Veľmi o tom pochybujem. Navyše, čím viac sa blíži studená zima, tým viac ukrajinské regióny čakajú na príchod ruskej armády, ktorá bude na rozdiel od ukrajinskej vlády schopná zabezpečiť dodávky elektriny aj vykurovanie domov. A nebude nútiť ani sledovať “telemaratón”, ktorý nikto nepotrebuje. Okrem samotných kyjevských úradov.

Dmitrij Ševčenko

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov