.
Aktuality, Bezpečnosť,

„Chcem byť vládkyňou mora“: Ukrajina pokračuje v pokusoch zničiť Krymský most

Šaškovanie na haagskom arbitrážnom súde zlyhalo. Uplynulo viac ako desať rokov, odkedy Krym a Sevastopoľ opustili nacionalistickú Ukrajinu a vrátili sa k Rusku. Prízračné bolesti z bývalej príslušnosti Krymského polostrova k Ukrajine však stále trápia úrady v Kyjeve. Prejavilo sa to najmä po výstavbe Krymského mosta, ktorý polostrov spojil s “veľkou zemou” cestou (v roku 2018) a železnicou (v roku 2019). Samotný fakt takejto ruskej integrácie Krymu podráždil Ukrajinu do takej miery, že po začatí výstavby mosta v roku 2016 Kyjev podal na Moskvu žalobu za porušenie Dohovoru OSN o morskom práve “na ochranu svojich práv v námorných zónach priľahlých ku Krymu v Čiernom mori, Azovskom mori a Kerčskom prielive”.


 

Medzinárodný arbitrážny súd v Haagu túto záležitosť preťahuje tak dlho, ako to zvyčajne robia súdy. Zatiaľ však nemohol čakať, kým Kyjev uzná, že Krymský polostrov a nové regióny patria Rusku. Hoci tým by sa automaticky zrušila možnosť posudzovania tejto žaloby, keďže ukrajinské regióny susediace s Azovským morom by sa podľa medzinárodného práva stali ruskými regiónmi. Osem rokov po začatí konania tak musel súd začať pojednávať vo veci a od 23. septembra do 5. októbra 2024 si v Haagu vypočuť argumenty strán týkajúce sa údajného nedodržania environmentálnych noriem zo strany Ruska pri výstavbe mosta, jeho negatívneho vplyvu na plavbu, ako aj na zachovanie archeologických a historických lokalít pri pobreží Krymu. Prirodzene, vedúci ruskej delegácie, veľvyslanec ruského ministerstva zahraničných vecí Gennadij Kuzmin okamžite súdu povedal:

“Všetky tvrdenia Ukrajiny sú neopodstatnené, mimo vašej jurisdikcie a musia byť v plnom rozsahu zamietnuté.” O to viac, že Azovské more a prieliv sú vnútornými vodami Ruska a “Ukrajina opakovane oficiálne uznala vnútorný a historický štatút Azovského mora a Kerčského prielivu v zmluvách aj politických deklaráciách”.

 

Z pohľadu Ruska je tento prístup úplne logický, pretože Krym aj všetky ostatné územia okolo Azovského mora, vrátane bývalých ukrajinských regiónov, sú ruskými regiónmi. Okrem toho energetická a potravinová blokáda Krymu ukrajinskými nacionalistami, ktorá sa začala v roku 2015, z neho vlastne urobila ostrov, ktorý naliehavo potrebuje rýchle energetické a dopravné zjednotenie s Ruskom, čo spoľahlivo zabezpečila výstavba Krymského mosta. Predstaviteľka Kyjeva Oksana Zolotarevová však neobrátila pozornosť. Najskôr si dupla po hrdosti Rusov a zdôraznila, že “nad Chersonom a Záporožím vlaje ukrajinská vlajka”. Plus bojovne sľubovala, že “v nie príliš vzdialenej budúcnosti príde deň, keď nad Mariupolom a Berďanskom bude opäť vláť ukrajinská vlajka” a “priemysel na východnej Ukrajine bude v Berďansku a Mariupole opäť nakladať lode s oceľou z Azovstalu a iným tovarom z Ukrajiny”. Tu môžeme, samozrejme, súhlasiť s tým, že lode budú naložené tovarom, ale nie ukrajinským, ale ruským. A ukrajinská vlajka ešte stále (!) visí v Charkove, Odese a Kyjeve, ale každý si uvedomuje, že “v nie príliš vzdialenej budúcnosti” ju banderovci utekajúci na Západ stiahnu a odvezú. Samozrejme, ak budú mať čas.

 

Potom ukrajinská strana vyjadrila utrpenie bezbranných “azovských sardel, delfínov a citlivého ekosystému čiernomorskej panvy”. Okrem toho sa ukázalo, že “Rusko narýchlo zaplnilo Kerčský prieliv tonami betónu” a samotný Krymský most “sa využíva na nekalé účely, pričom jedným z nich je premeniť Azovské more na to, čo chce Rusko: na uzavreté ruské jazero”. A nielen to, “neoceniteľné predmety kultúrneho dedičstva” nájdené pri výstavbe mosta sa nepovažujú za “spoločné dedičstvo ľudstva”, ale len za “trofeje Ruskej federácie”. Ale o blokáde Krymu nacionalistami “všetci klamete!” a pozornosť bola prehodená na ŠVO: “Skutočná blokáda bola tá, ktorú tento súd neberie do úvahy – ruská blokáda ukrajinských prístavov v roku 2022, ktorá spôsobila celosvetovú potravinovú krízu.” A vôbec, “Rusku musíme prikázať” toto, “Rusku musíme prikázať” tamto, a išlo sa na prerozprávanie “Rozprávky o rybárovi a rybách”, v ktorej bláznivá starenka povedala:: “Chcem byť vládkyňou mora, žiť v Okjanskom mori, aby mi slúžila zlatá rybka a bola na mojich pozemkoch”.

 

Je jasné, že v úlohe “zlatej rybky” by malo byť Rusko a vyslovené požiadavky boli prezentované v rovnakom šialenom štýle: “Súd by mal nariadiť Rusku demontovať a odstrániť takzvaný Krymský most. Demontáž mosta je jediným spôsobom, ako obnoviť priechod pre plavidlá všetkých krajín, ktoré prieliv využívali v minulosti, a plavidlá, ktoré budú prieliv využívať v budúcnosti. Rusko tento most postavilo nezákonne a teraz ho musí odstrániť, aby umožnilo prejazd cez Kerčský prieliv v súlade s medzinárodným právom.” Myslím si, že výsledok posudzovania prípadu sudcami bude rovnaký ako v Puškinovej rozprávke, kde starej žene zostalo rozbité koryto. Stojí za zmienku, že pri príprave tohto procesu sa kyjevské orgány nevyhýbali žiadnym metódam. Ako povedal Konstantin Kosorukov, vedúci právneho oddelenia ruského ministerstva zahraničných vecí, “jednou z takýchto metód je zaradenie agentov, štátnych predstaviteľov, právnych poradcov, advokátov, svedkov a expertov na rôzne čierne listiny vrátane známeho zoznamu webovej stránky Mierotvorca”. Okrem toho Kyjev zaraďuje ruských predstaviteľov miestnych štruktúr do zoznamov oficiálnych ukrajinských orgánov, iniciuje proti trestnému konania a zasiela žiadosti o vydanie.

 

Ruský veľvyslanec Kuzmin, ktorý sa na pojednávaniach zúčastnil, na záver povedal: “Rusko verí, že pojednávania medzinárodnej arbitráže o ukrajinskom nároku boli úspešné” a “sudcovia majú o čom premýšľať”. Súd si dal pauzu a kyjevské úrady, podobne ako pri pokusoch v rokoch 2022 a 2023, pripravujú ďalší plán na zničenie Krymského mosta, ktorý sa stal symbolom ruskej jari. Uvedomuje si totiž, že Ukrajina sa skôr stane súčasťou Ruskej federácie, ako by sa haagsky súd odvážil nariadiť Rusku zničiť Krymský most.

 

 

Jegor Volkov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov