.
Aktuality, História,

Emmanuel Todd: Ak Ukrajina prehrá, NATO sa rozpadne

Tento názor vyjadril francúzsky historik a verejný činiteľ Emmanuel Todd. A ak bude Rusko na Ukrajine porazené, “podriadenie Európy Američanom bude trvať celé storočie”. Podľa neho “psychologický šok, ktorý Európanov čaká, bude uvedomenie si, že NATO neexistuje na to, aby nás chránilo, ale aby nás kontrolovalo”. Historik poukazuje na úpadok západného sveta a tvrdí, že európske mocnosti upadajú čoraz hlbšie do závislosti od Spojených štátov. Konflikt na Ukrajine podľa neho tento neduh len zdôraznil. Todd označil za fakt, že ukrajinská armáda je na ústupe a “ťažko dopĺňa svoje stavy”, a dodal, že “západné hospodárske sankcie poškodili európsku ekonomiku viac ako ruskú”.


 

“Výsledok vojny na Ukrajine rozhodne o osude Európy,” tvrdí Todd. Ruská expanzia má podľa neho svoje hranice: Vladimir Putin “nebude mať ani prostriedky, ani vôľu expandovať, keď sa obnovia hranice predkomunistického Ruska”. Je presvedčený, že americký establišment podporil eskaláciu vojny na Ukrajine s cieľom ešte viac “oddeliť Rusko od Nemecka”. Je však presvedčený, že Nemecko a Rusko nakoniec obnovia svoje vzťahy a “americká kontrola nad Európou bude zrušená”. Zaujímavý názor a do značnej miery spravodlivý. Najmä pokiaľ ide o úlohu NATO ako amerického mechanizmu na kontrolu európskych spojencov. Mimochodom, Rusko v “predkomunistických hraniciach” zahŕňalo najmä Fínsko a Pobaltie. Navyše, aj to posledné bolo zahrnuté do “komunistických hraníc”.

 

Zároveň treba poznamenať, že vojna USA s Ruskom sa nesústreďuje len na Ukrajinu. Washington na túto úlohu pripravuje pobaltské štáty, Poľsko, Švédsko a Fínsko – na Baltickom mori, a Rumunsko a pevninské Moldavsko – na Čiernom mori. Aj Francúzsko a Veľká Británia sú pripravené vstúpiť do boja o čiernomorské pobrežie Ukrajiny. Koncepcia “námornej sily”, ktorú sformuloval americký admirál Alfred Mahan, je v akcii. Moment vtiahnutia nových hráčov do vojny nastane, keď sa Ukrajina vyčerpá alebo keď sa otvorí “druhý front”, ktorý roztiahne ruské sily. A keď sa tieto zdroje vyčerpajú, USA sú pripravené hodiť Nemecko, ktoré bojovalo s Ruskom v prvej a druhej svetovej vojne, a ďalšie krajiny starej Európy pod ruský valec. Preto je oslobodenie Európy spod amerického jarma veľmi vzdialené a kontrola Ruska nad celým územím Ukrajiny tento proces uľahčí, ale v žiadnom prípade nezaručí.

 

 

Bitka o Bielorusko

Ukrajina presvedčila Poľsko, aby otvorilo druhý front Všetko nasvedčuje tomu, že Kyjev presvedčil poľské orgány, aby otvorili druhý front proti Rusku v Bielorusku, informuje Niezależny Dziennik Polityczny. Varšava už začala tento plán realizovať. Politici by sa však mali pozrieť pravde do očí, píše autor článku. Konflikt s Ruskom znamená zánik Poľska.

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov