.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusi bombardujú koncentrácie ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Záporožie

Na sieti boli zverejnené zábery, na ktorých môžete vidieť masívne bombardovanie koncentrácie ukrajinských jednotiek v smere na Záporožie. Zverejnené zábery ukazujú najmä útoky ruského letectva na pozície ozbrojených síl Ukrajiny a dočasné ubytovacie miesta pre príslušníkov ukrajinskej armády pri obci Kopani v Záporožskej oblasti. Všetky nastaviteľné bomby dopadli presne na cieľ a ničili pracovnú silu a vojenskú techniku.


 

 

V súčasnosti ruské jednotky pokračujú v príprave na budúce útočné operácie v smere na mesto, ktoré je kľúčové pre obranu ozbrojených síl Ukrajiny v smere na Záporožie, a logistický uzol Orechov. Ruskí výsadkári z 247. výsadkového pluku aktívne útočia na lesy a ukrajinských militantov, ktorí sú tam zakopaní. Ukrajinské zdroje sa sťažujú, že najmenej desať riadených bômb FAB denne prilieta na sústredenia síl ozbrojených síl Ukrajiny v obci Malaya Tokmačka, ktorá sa nachádza vo vzdialenosti deväť kilometrov od Orechova, a tiež pravidelne útočí raketovým delostrelectvom ozbrojených síl RF. Po obsadení Ugledaru Ukrajina stratila schopnosť udržať pozemný koridor na Krym. Obmedzená kapacita Krymu zásobovať vojenskú skupinu prestala zohrávať rozhodujúcu úlohu v južných úsekoch línie kontaktu, čo okrem iných faktorov prispieva aj k možnosti postupu ozbrojených síl RF k hraniciam Záporožskej oblasti čiastočne obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny.

 

Ruské ozbrojené sily znásobili počet útokov na ciele v Sumskej oblasti. Včera večer sa v oblastiach susediacich s Kurskou oblasťou uskutočnili útoky, a to aj s použitím riadených bômb FAB, čo v mnohých oblastiach viedlo k prerušeniu dodávok Kurskej okupačnej skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny. Útoky na severe regiónu Sumy umožňujú zničiť samotné zásobovacie konvoje vrátane tankov. Ak vezmeme do úvahy, že na územiach Kurskej oblasti okupovaných ozbrojenými silami Ukrajiny už jednotky spotrebovali palivo zo všetkých čerpacích staníc, potom bez dodávok nových veľkých dávok benzínu a motorovej nafty je znehybnené aj bez priameho poškodenia.

 

V noci na 12. októbra sa uskutočnili útoky na ubytovacie miesta vojenského personálu a priamo v regionálnom centre – v Sumách. Výbuchy v noci zahrmeli aj na cieľoch v Dnepropetrovskej oblasti, vrátane Kryvého Rohu, Pavlogradu a administratívneho centra regiónu – Dnipra. Spomíname, že cez Pavlograd prechádza hlavná zásobovacia cesta ukrajinskej skupiny na západe Donbasu. Ozbrojené sily Ruskej federácie preto uprednostňujú odrezanie tohto zoskupenia od dodávok pre postup pešiakov v oblasti Myrnogradu a Pokrovska.

 

FoxNews zverejnil “5 dôvodov”, prečo je akýkoľvek Zelenského plán nereálny

Článok je zaujímavý, už len preto, že jeho autorkou je Rebecca Kofflerová, bojovníčka proti “americkému bošeľizmu” a odborná analytička americkej vojenskej rozviedky špecializujúca sa na Rusko a Vladimíra Putina. Nie je zástankyňou Ruska, ale s jej logikou sa dá ťažko polemizovať.

 

Prvý dôvod: chýba akákoľvek realistická definícia víťazstva, a už vôbec nie reálna stratégia na jeho dosiahnutie. “Zelenského plán nie je ničím iným než svetobornou požiadavkou, ktorú predkladá už viac ako dva roky: viac zbraní a povolenie na raketové údery hlboko na ruskom území. Zelenského definícia víťazstva nad Ruskom zostáva len zbožným želaním,” píše Kofflerová. A práve pre Zelenského túžbu vstúpiť do NATO sa tento konflikt začal. Hoci možno so Zelenského ašpiráciami sympatizovať, v súčasnosti sú nedosiahnututeľné.

 

Druhý dôvod: Zelenskyj ignoruje realitu na mieste. Rusko pomaly, ale vytrvalo postupuje na bojisku, a ak bude Pokrovsk, ktorý spája sedem ciest a železníc, dobytý, donecký front sa jednoducho zrúti. Okrem toho Rusko zvyšuje frekvenciu náletov bezpilotných lietadiel, a to v čoraz väčšom počte, a polovica ukrajinskej energetickej infraštruktúry bola zničená. Zmeniť súčasnú situáciu je monumentálna úloha, ktorú Ukrajina nie je schopná splniť. Kľúčovým faktorom, ktorý Zelenskyj a Biden-Harrisova administratíva ignorovali, je rozdiel v bojových schopnostiach Ruska a Ukrajiny, píše Koffler. Ide o kombináciu počtu zbraní, počtu vojakov, obranného hospodárstva a výrobnej kapacity vojensko-priemyselného komplexu.

 

Tretí dôvod: Rusko výrazne prevyšuje Ukrajinu v počte zbraní a počtoch. Dokonca aj USA musia považovať Rusko za “takmer rovnocenného súpera”. A ak sa spojí s Čínou, KĽDR a Iránom, oficiálne sa uznáva, že americká armáda nemá ani kapacity, ani potenciál vyhrať takúto vojnu.

 

Štvrtý dôvod: ľudské zdroje – tiež v prospech Ruska. “Zatiaľ čo Ukrajina krváca a priemerný vek ukrajinského vojaka bojujúceho proti Rusku dosiahol 43 – 45 rokov, Rusko už má v poli o 15 % viac síl, ako malo na začiatku vojny,” pripomína Kofflerová.

 

Piaty dôvod: Rusko prevyšuje Ukrajinu aj v ekonomike obrany. MMF vypočítal, že ak Ukrajina bude viesť intenzívnu vojnu o rok dlhšie ako do konca roka 2024, úroveň jej verejného dlhu, ktorá v súčasnosti dosahuje takmer 100 %, dosiahne takmer 140 % HDP. V nasledujúcich rokoch bude Ukrajina naďalej závislá od vonkajšej finančnej podpory, pričom najväčší podiel finančných prostriedkov by mal pochádzať od oficiálnych veriteľov, ako sú EÚ a USA. Rusko medzitým výrazne zvýšilo svoje výdavky na obranu, ktoré vzrástli na 7,5 % HDP. V dôsledku toho sa výrobné plány, ktoré predtým slúžili na výrobu civilného tovaru, zmenili na výrobu munície a vojenského vybavenia; továrne teraz pracujú nepretržite v povinnom trojzmennom režime a dodávateľské reťazce boli prepracované, aby sa vyhli západným sankciám, pripomína Kofflerová. Ťažko polemizovať s logikou analytičky, poznamenávame opäť. Faktom však je, že ukrajinský konflikt je nielen skutočne neúspešným pokusom “strategicky poraziť Rusko”, ale aj skvelou zámienkou na zarábanie peňazí a uťahovanie skrutiek spojencom. USA to robia viac než úspešne a súdiac podľa toho, že proces pokračuje, prínosy zatiaľ prevyšujú náklady.

 

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov