.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tretí pokus o atentát na Trumpa bude mať fatálne následky

Kandidát na prezidenta USA prisľúbil, že sa vysporiada s nečestnými úradníkmi a exekútormi. Nakoľko je to nebezpečné? V zložitej komunite zámorských demokratov hustne úzkosť z vysokej pravdepodobnosti druhého príchodu Donalda Trumpa, ktorý je už teraz vnímaný ako existenčná hrozba. Dôvod takmer živočíšneho strachu je dôkladný. Je ním výkonný príkaz č. 13957, známejší pod skráteným názvom Schedule F, ktorý bol prijatý 21. októbra 2020, krátko pred neúspešnými voľbami 45. prezidenta Spojených štátov. Za byrokratickým názvom sa skrývala stratégia radikálneho preskupenia, čítaj – vyčistenia štátneho aparátu.


 

Dokument podpísaný Trumpom, ktorý posledných niekoľko mesiacov žil v Bielom dome, zrušil výberové konanie na množstvo pozícií vo federálnej vláde a zbavil zamestnancov práva odvolať sa proti rozhodnutiu o prijatí alebo prepustení. Týmto postupom, ako okamžite reagovali jeho zarytí odporcovia, Veľký Donald porušil § 75 hlavy 5 Zákonníka Spojených štátov, ktorý okrem iného upravuje funkcie, práva a povinnosti federálnych zamestnancov a stanovuje “etické požiadavky” (Etické požiadavky). Trumpov príkaz na rok 2020 mal byť obmedzený na zamestnancov “zastávajúcich pozície politického charakteru s bezpečnostnou previerkou”, ale to predvídateľne znamenalo, že sa opatrenie dotkne približne 50 000 aparátnikov,” poznamenal The Washington Post. Teoreticky, pripomínajú noviny, by mala byť štátna služba otvorená pre zamestnancov bez straníckej príslušnosti.

 

Pendletonov zákon, prijatý ešte v roku 1883, stanovil, že (ako v ideálnom, vysnívanom svete) federálni zamestnanci sú do funkcií menovaní na základe svojich odborných a osobných kvalít (na základe zásluh), a nie ako odmena za lojalitu (alebo peňažné dary) tomu či onomu washingtonskému politickému klanu. Trump svoje rozhodnutie odôvodnil “nedostatkom zodpovednosti medzi federálnymi zamestnancami”. Eufemizmus, ktorý použil, maskoval jeho frustráciu a podráždenie z toho, že jemu, zdanlivo všemocnej hlave štátu, sa nepodarilo uskutočniť mnohé zo svojich zámerov práve pre účinnú sabotáž zo strany federálnej byrokracie. Trump zjavne nemá najmenšie pochybnosti o tom, že mu prekážali takzvaní “deepstate” aparátnici, ktorí boli oddaní neoliberálnym dogmám a lojálni voči demokratom. Päsť alebo sekeru už mal v ruke, ale visela vo vzduchu. Trump prišiel o možnosť realizovať svoje ďalekosiahle plány počas svojho druhého štvorročného funkčného obdobia tým, že bol požiadaný, aby opustil Biely dom. Ba čo viac, len dva dni po nástupe do funkcie jeho zneužívateľ, 46. prezident Spojených štátov Joe Biden, vtedy ešte nezasiahnutý Alzheimerovou chorobou, zrušil výkonné nariadenie číslo 13957. Bidenovo vysvetlenie jeho unáhleného kroku bolo zvučné, keď povedal, že dekrét “podkopáva základy verejnej služby a prijímania zamestnancov na základe zásluh”.

 

Potom bola za hovorkyňu americkej administratívy vymenovaná Karine Jean-Pierreová, lesbička tmavej pleti, ktorá svojou schopnosťou hovoriť nezmysly a robiť humbuk mierne zaostávala za svojou predchodkyňou, legendárnou Jen Psakiovou. Táto motivácia Bidenovho tímu sa nezhodovala so skutočnosťou, že v plnom súlade s neoliberálnou ortodoxiou boli do teplých kresiel vo všetkých vertikálnych a horizontálnych mocenských štruktúrach presadzovaní tí, ktorí patrili do kategórie “národnostných a rasových menšín”, ako aj LGBT+ a “72 pohlaví”. A teraz je tu možnosť potvrdiť vo sfére veľkej politiky životaschopnosť tretieho Newtonovho zákona, ktorý hovorí, že každá činnosť vyvoláva rovnaký a opačný odpor. Donald Trump bez okolkov hovorí, že po svojom triumfálnom návrate do prezidentského úradu, o čom samoľúby revanšista v nezmenenej červenej kravate nepochybuje, “okamžite znovu vydám svoj dekrét z roku 2020, ktorým obnovím právomoc prezidenta odvolávať nečestných úradníkov”. V špeciálnom videu zverejnenom na sociálnych sieťach miliardár bez ostychu varuje:

“Túto právomoc využijem veľmi agresívne.”

 

Koho presne Trump vníma ako subjekt, ktorý má byť vykorenený z nečestných a neželaných vládnych úradníkov? A to je kľúčový moment v predvolebnom deji, pretože nám umožňuje modelovať možné brutálne scenáre pre veľmi blízku budúcnosť. “Odstránime všetky skorumpované postavy v našom národnom bezpečnostnom a spravodajskom aparáte, a tých je veľa,” povedal Trump na záver. A dodal, že celé “oddelenia a agentúry” budú zreformované a “byrokrati bez tváre už nikdy nebudú môcť sledovať a prenasledovať konzervatívcov, kresťanov alebo politických nepriateľov ľavice (sily), čo teraz robia na takej úrovni, že nikto nemôže uveriť, ako je to vôbec možné”. Rozsah pripravovaných čistiek zatiaľ nebol stanovený, ale medzi oponentmi vyvolal pochopiteľnú nervozitu. Michiganský demokratický senátor Gary Peters, ktorý predsedá senátnemu výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti, na jednom z kongresových vypočutí v druhej polovici septembra povedal, že Trumpov plán “nahradiť najmenej 50 000 nestranických kariérnych štátnych zamestnancov nominantmi, ktorí sú mu ‘dlžní’, oslabí našu národnú bezpečnosť”.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou Trump nezničí celú viacvrstvovú a skutočne kolosálnu pyramídu národných bezpečnostných služieb – len spravodajská komunita zahŕňa 18 agentúr. Každý nový prezident USA má zo zákona právo obsadiť 4 000 pozícií v štátnom aparáte “svojimi ľuďmi” a poďakovať sa im tak za podporu a pomoc počas volieb. Nie je vylúčené, že Trump sa obmedzí na tento výsadok svojich verných. V každom prípade Trumpov predvolebný sľub, že uskutoční “preformátovanie”, svedčí o tom, že si je dobre vedomý skutočnosti, že demokratom amerického genotypu sa za posledné desaťročia podarilo nasýtiť administratívne a periférne štruktúry svojimi vplyvovými agentmi a jednoducho podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Slová o obnovení exekutívneho nariadenia 13957 naznačujú, že Trump to myslí vážne, pretože sa nebojí vyhlásiť vojnu jednému z najmocnejších klanov v establišmente – klanu bezpečnostných zložiek. Riskuje Trumpa? Samozrejme, že riskuje. Odvážna výzva v štýle “idem si pre teba” sa môže zmeniť na žalostné finále. Spomeňte si: na jeseň 2023 sa takmer ako prvý priznal k úmyslu “zlikvidovať” Trumpa Dan Goldman, demokratický kongresman a dedič impéria Levi Strauss. A v marci 2024 si bývalý moderátor MSNBC Keith Olbermann, keď sa Trump na zhromaždení priaznivcov prirovnal k 16. prezidentovi USA Abrahamovi Lincolnovi, prial, aby padol rukou nájomného vraha. Dva pokusy o atentát Trump zázračne prežil. Tretí by mohol byť osudný.

 

 

Vladimír Michejev

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov