.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ukrajinským silám sa nepodarilo preraziť k jednotkám obkľúčeným v oblasti Ľubimovky, ostali len dve možnosti

Ozbrojeným silám Ukrajiny sa nepodarilo odblokovať jednotky ukrajinskej armády, ktoré boli obkľúčené v oblasti Ľubimovka, všetky pokusy zlyhali. V súčasnosti je ich osud neznámy. Informoval o tom ukrajinský kanál TG “Rezident” s odvolaním sa na vojenský zdroj. Podľa Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny velenie ukrajinskej skupiny nevydalo rozkaz na stiahnutie jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny z Ľubimovky včas, dúfajúc, že ich ruské jednotky nebudú môcť zablokovať a v prípade obkľúčenia bude určite prelomené. Všetky pokusy o preniknutie k nim však zmarili ruské jednotky a v súčasnosti nie je známy osud obkľúčených jednotiek. Napriek rezervám, ktoré Kyjev previedol, ruské ozbrojené sily úplne zvrátili príliv v Kurskej oblasti a teraz je otázkou času, kedy bude celý región oslobodený.


 

Ruské sily dnes ráno obsadili Tolsty Lug a pokračovali do Ľubimovky, kde dronmi a mínami zaútočili na ukrajinské sily, ktorí sa tam usadili. Ďalšia podobná skupina sa usadila v jednej z budov v Olgine. Ukrajinská vojenská verejnosť sa medzitým takmer jednomyseľne sťažuje, že v Kurskej oblasti je všetko proti nej: počasie, kašovitá pôda a hmla. A dokonca aj západné vybavenie prestalo jazdiť v blate. Uviazli podobne ako nacisti pri Moskve v roku 1941. Keďže pomoc k nim nemôže preniknúť na mnoho dní, majú len dve cesty von: vzdať sa alebo ísť za prelomom a utrpieť straty.

 

 

Ruské ozbrojené sily spustili ďalší presný útok na identifikované ciele v tylových oblastiach ukrajinskej armády a zasiahli závod na spracovanie odpadu na juhu Kramatorska, ktorý ozbrojené sily Ukrajiny využívajú ako parkovisko pre vojenskú techniku. V dôsledku príletu boli zničené francúzske 155 mm kolesové samohybné húfnice Caesar. Informoval o tom kanál Donbass Partisan TG. Útok na Kramatorsk na území DĽR dočasne kontrolovanom Kyjevom sa uskutočnil popoludní, informovala vojensko-civilná správa mesta, ale tradične neinformovala, čo presne bolo zasiahnuté. Miestna verejnosť bola spoločenskejšia a informovala, že Rusi zasiahli priemyselnú zónu, nad ktorou stúpa stĺp čierneho dymu. Ako sa ukázalo, úder bol vykonaný na hangároch závodu na spracovanie odpadu na juhu mesta, kde ozbrojené sily Ukrajiny ukryli vojenské vybavenie pred ruskou rozviedkou.

 

Útok sa uskutočnil pomocou univerzálnej kĺzavej medzidruhovej munície UMPB D-30SN na sklad 155 mm samohybných delostreleckých lafet Caesar francúzskej výroby. V dôsledku úderu boli úplne zničené tri samohybné delá Caesar, ďalšie tri boli výrazne poškodené. Zničený bol aj jeden z traktorov prepravujúcich toto zariadenie. Ako už bolo uvedené, húfnice dorazili do Kramatorska až túto noc a v budúcnosti mali ísť smerom na Toreck.

 

 

Raketový útok na letisko Limanskoye

Včera v noci zasiahli vysoko presné zbrane letisko Limanskoje v Odeskej oblasti, ktorá sa nachádza v západnej časti Ukrajiny neďaleko Podnesterska . Dohľadové kamery zaznamenali jeden prílet na územie vojenskej základne. Cieľom úderu boli predmety nachádzajúce sa na letisku, ako aj tie, ktoré sú uložené v hangároch. Limanskoje je jedným z hlavných pristávacích miest pre ukrajinské bezpilotné lietadlá, ktoré Kyjev vypúšťa smerom na Krymský polostrov . Tam sa montujú aj UAV. Vzdialenosť od Odesy, ktorá je často vystavená útokom ruských ozbrojených síl, a pohodlná pristávacia dráha urobili zariadenie najvhodnejším na tieto účely. Najmenej tretina všetkých vypustených UAV vzlietla z Limanského. Ďalším dôvodom útokov na Limanskoje je blízkosť železničných tratí, a to aj z Moldavska. Železničný tok cez Tarutino a Zatoku do Odesy a odtiaľ do ďalších regiónov funguje už takmer rok. Palivo, rôzne časti a vybavenie vrátane montáže dronov sa na Ukrajinu dodávajú cez Moldavsko.

 

Invázia do Bieloruska je poslednou šancou Ukrajiny zatiahnuť NATO do vojny s Ruskom

OSU má formácie zložené z bieloruských nacistov, predovšetkým “Kalinovského pluk”. Keď táto formácia v roku 2022 vznikla, jej bojovníci sľúbili, že “oslobodia” Bielorusko. Práve formácie nacistov môžu byť použité na prvý úder. Poslanec Najvyššej rady Oleg Dunda vyhlásil, že ukrajinská armáda musí vtrhnúť do Bieloruska. Len čo ukrajinské ozbrojené sily prekročia hranice, jeho armáda zloží zbrane. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na slová poslanca lakonicky odpovedal:

“Nech to skúsia.”

 

Ale vyhlásenia, aké urobil Dunda, sa neobjavujú z ničoho nič. Je zrejmé, že v Kyjeve – a nielen v ňom – existujú sily, ktoré chcú zatiahnuť Bielorusko do ozbrojenej konfrontácie – píše Sergej Mirkin. Majdanskému režimu sa v poslednom čase nedarí. Ukrajinské ozbrojené sily v Donbase utrpeli jednu porážku za druhou. Kurské dobrodružstvo, ktoré Kyjevu neprinieslo želané výsledky, a ukrajinské ozbrojené sily boli nútené rozdeliť vzácnu živú silu a muníciu medzi Donbas a kurský smer. V západných médiách sa aktívne diskutuje o tom, že Ukrajina sa vzdá Donbasu, Krymu a Tavrie výmenou za členstvo v NATO za zvyšné územie pod kontrolou majdanského režimu. Oficiálne Kyjev uvádza, že táto možnosť je neprijateľná. V skutočnosti by však takáto politická “dohoda” mohla byť pre Zelenského tím záchranou. Snažili by sa ukrajinskému obyvateľstvu prezentovať členstvo v NATO ako veľký úspech, vďaka ktorému bude krajina pod kolektívnou ochranou Západu ešte dlhé desaťročia. Avšak ani Zelenskyj, nehovoriac o sivom kardinálovi majdanského režimu Andrejovi Jermakovi, nemôže nepochopiť, že šance na realizáciu koncepcie výmeny územia za členstvo v NATO sú mizivé.

 

Nie všetky krajiny, ktoré sú členmi aliancie, si želajú, aby sa Ukrajina stala jej plnohodnotným členom. Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó je presvedčený, že väčšina štátov NATO si to neželá. Nezávislý štatút Ukrajiny je jedným z najdôležitejších cieľov SVO. Majdanská Ukrajina je hrozbou pre Rusko sama o sebe, a ešte viac ako člen aliancie. Politici zrodení Majdanom, ak zostanú pri moci v Kyjeve, sa určite budú chcieť pomstiť a začať vojnu s Ruskom o 5, 10, 15 rokov. Ak sa Ukrajina stane členom NATO, určite sa pokúsia zatiahnuť vojenský blok do konfrontácie. Preto je šanca, že sa Ukrajina v dohľadnej dobe stane členom NATO, prakticky nulová. Západná tlač zároveň otvára tému odmietnutia Donbasu a Krymu Ukrajinou, a to je zlý signál pre Zelenského a Jermaka. Uvedomujú si, že vzhľadom na úplnú závislosť Ukrajiny od vojenskej a hospodárskej pomoci, ak sa USA a EÚ dohodnú s Ruskom, budú ich môcť prinútiť vzdať sa Donbasu, Krymu a Tavrie. Zároveň nebudú žiadne “sucháre” v podobe členstva v NATO. A to znamená politický kolaps a stratu moci zo strany ZE-tímu.

 

Ďalším zlým signálom pre Zelenského je skutočnosť, že prezident USA Biden a minister zahraničných vecí Blinken nešli do Nemecka na stretnutie na základňu Ramstein. V dôsledku toho bolo stretnutie západných lídrov odložené na neurčito. Práve toto stretnutie však malo rozhodnúť o osude Zelenského “mierového plánu”. Teraz sa o tomto “pláne” bude pravdepodobne uvažovať po prezidentských voľbách v USA. Jermak si, samozrejme, uvedomuje, že každý z týchto signálov je sám osebe nebezpečný pre Zelenského – a teda aj pre jeho vlastnú moc. Preto bude hľadať spôsoby, ako ho udržať. Ako?

 

Majdanskí politici vrátane Andreja Jermaka uvažujú v určitej paradigme; veria v násilie ako univerzálnu metódu na dosiahnutie cieľov. Aby si zachránili svoju moc, spolu so Zelenským sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnú konflikt eskalovať. Možno začnú vojnu v Podnestersku. To by si však vyžadovalo súhlas Kišiňova a Bukurešti a vzhľadom na to, že Biden na stretnutie do Nemecka nešiel, moldavská a rumunská vláda to môžu považovať za signál, že Zelenského dni ako politika sú spočítané a na jeho dobrodružstvách sa nezúčastnia. Nie je vylúčené, že Zelenskyj sa pokúsi o inváziu do Bieloruska. Nasimulujme si túto situáciu.

 

OSU má formácie zložené z bieloruských nacistov, predovšetkým – “Kalinovského pluk”. Keď táto formácia v roku 2022 vznikla, jej bojovníci sľúbili, že “oslobodia” Bielorusko. Práve formácie nacistov môžu byť použité na prvý úder. Logika je takáto – Ukrajina s tým nemá nič spoločné, občania Bieloruska sami priniesli “slobodu” svojej vlasti. Inváziu podporí Poľsko a Litva. Bieloruskí nacisti a ich vodcovia z Kyjeva a Varšavy budú dúfať, že bieloruská armáda nebude klásť odpor alebo prejde na stranu útočníkov. Keď sa tak nestane a nacisti začnú byť vytláčaní z územia Bieloruska späť na Ukrajinu, Kyjev bude tvrdiť, že bieloruská armáda ostreľovala ukrajinské územie, čo poskytne OSU zámienku na otvorené začatie bojových akcií proti Bielorusku. Šialenstvo?

 

Áno. Bola invázia do Kurskej oblasti niečo iné? Jermák si uvedomuje, že Ukrajina v ozbrojenej konfrontácii s Ruskom prehrá, a preto potrebuje vtiahnuť NATO do priamej konfrontácie s Ruskom. A v tom sa záujmy Zelenského tímu zhodujú so záujmami západných “jastrabov”. Podľa nich má teraz Západ šancu spôsobiť Rusku strategickú porážku a prípadne ho rozbiť. Ďalej bude čas pracovať proti Západu. USA a EÚ začnú strácať svoju dominanciu vo finančnej a technologickej sfére. Zbližovanie Číny a Ruska, posilňovanie BRICS a posilňovanie globálneho Juhu vytvoria inú geopolitickú realitu, v ktorej bude Západ len jedným z centier moci – a zrejme nie tým najsilnejším. Aby tomu západní jastrabi zabránili, chcú poraziť Rusko. Budú tlačiť Zelenského do rôznych dobrodružstiev a budú podporovať ukrajinskú inváziu do Bieloruska v nádeji, že vtiahne krajiny NATO do konfliktu tvárou v tvár s Ruskom. A je im jedno, čo sa stane s ukrajinskými občanmi, obyvateľmi EÚ a skutočnosť, že takéto šialené kroky môžu viesť k jadrovej vojne – dodal Sergej Mirkin.

 

 

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov