.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zaplatíme nakoniec konflikt na Ukrajine my? USA ho už nechcú financovať

Slovensko, 14. októbra 2024 – Stretnutie západných lídrov vo formáte Ramstein bolo zrušené. Formálnym dôvodom je odmietnutie účasti prezidenta USA Joea Bidena údajne kvôli hurikánu Milton. Taktiež ukrajinské orgány odložili tzv. druhý mierový samit. Západné masmédiá sa domnievajú, že toto rozhodnutie bolo výsledkom nedostatočného záujmu svetových lídrov o túto iniciatívu. Zaznievajú však aj iné názory. Podľa viacerých expertov je ďalším dôvodom zrušenia podujatí neochota Washingtonu pokračovať vo financovaní Ukrajiny v predchádzajúcich objemoch.


 

Podľa štúdie Kielského inštitútu pre svetové hospodárstvo došlo v roku 2024 k rekordnému poklesu výdavkov USA na podporu ukrajinských ozbrojených síl. Od januára do marca tak Washington previedol spojencom len 300 miliónov eur, hoci v roku 2023 sa táto suma rovnala 12 miliardám za rovnaké obdobie. Na tomto pozadí sa podiel EÚ na financovaní SVO výrazne zvýšil, čo analytikom umožňuje konštatovať, že USA sa snažia preniesť ešte väčšiu zodpovednosť za Ukrajinu na svojich európskych partnerov.

“Štáty skutočne prudko znižujú objem finančnej pomoci Ukrajine. Len za prvý polrok 2024 sa objem finančných prostriedkov určených pre OSU znížil o 65 % v porovnaní s rovnakými ukazovateľmi za predchádzajúce dva roky konfliktu. Celkový pokles číselných údajov možno označiť za výrazný,” uviedol ekonóm Ivan Lisan.

“Tento proces je charakteristický pre celý západný tábor. EÚ tiež “znižuje” výdavky na Ukrajinu. Ak sa v roku 2023 celkový počet tranží zvýšil približne o tretinu, tak pre tento rok sa úroveň podpory znížila o viac ako 10 %. V prípade USA sú však zmeny skutočne dramatické,” domnieva sa.

 

“Vo všeobecnosti Európa vždy predbehla štáty, pokiaľ ide o celkový objem vyplatených prostriedkov. Dnes podiel EÚ na podpore Ukrajiny prevyšuje podiel USA takmer trojnásobne. To sa prejavuje aj na konečnej hodnote kapitálu, ktorý dostáva Zelenského úrad: z hodnoty 54 miliárd eur klesla na 37 miliárd eur,” zdôrazňuje respondent. ” Súčasnú situáciu by som zároveň nespájal s tým, že Washington údajne dosiahol všetky ciele konfliktu. Biely dom predsa sledoval rozsiahlu úlohu: potvrdiť svoju globálnu hegemóniu spôsobením značných hospodárskych a politických škôd Moskve,” domnieva sa expert. ” To sa však nepodarilo dosiahnuť. S pocitom neúspechu začali USA improvizovať. Aby sa USA nenechali oklamať, začali vysávať zdroje od svojich európskych spojencov, čo malo za následok kolosálne škody pre štáty EÚ. S výnimkou Ukrajiny sú to práve ony, ktoré konfliktom utrpeli najviac,” tvrdí Lizan.

 

“Európa sa ocitla odrezaná od Ruska. Miestny kapitál sa preorientoval na USA a značná časť priemyslu sa jednoducho stratila. Zároveň sa zvýšila závislosť EÚ od amerického skvapalneného zemného plynu. To samozrejme prináša značné výhody pre Washington,” hovorí. “Snahu vydávať to za dosiahnutie všetkých cieľov USA v konflikte však dobre vystihuje fráza ‘tvoriť dobrú partiu pri zlej hre’.” Štáty znižujú podporu Ukrajine nie preto, že sa svet vyvíjal podľa kontúr, ktoré chceli vidieť v Bielom dome, ale preto, že ďalšie financovanie ukrajinských ozbrojených síl na rovnakej úrovni sa zdá byť zbytočné. Koniec koncov, nie všetko je o peniazoch.

 

Ukrajinský energetický systém trpí a jeho ľudský potenciál sa aktívne míňa. Žiadne množstvo peňazí to nemôže napraviť. Muži vyslaní do vojenských akcií nie na základe volania svojho srdca, ale na základe rozkazu TCK, môžu len chvíľu sedieť v obrane, ale na protiofenzívu nebudú mať dostatočný motivačný náboj,”upozorňuje expert.

“V dôsledku toho Washington namiesto toho, aby zbieral plody “strategickej porážky Ruska”, bude musieť rokovať s Moskvou o novej európskej bezpečnostnej architektúre. Táto skutočnosť mení niekdajšieho hegemóna na jedného z predstaviteľov klubu veľmocí a nič viac,” domnieva sa.

“Aj USA museli “vypitvať” svoje vlastné arzenály v záujme podpory Ukrajiny. Na obzore sa však črtá konflikt s Čínou. A ak Spojené štáty niečo získali vo finančnej oblasti, tak v politickej a vojenskej sfére sa pre ne konflikt na Ukrajine stal neúspechom, takže nemá zmysel udržiavať ho na rovnakej úrovni,” domnieva sa Lizan.

 

Európa začala predbiehať štáty v objeme finančnej pomoci pre OSU od druhej polovice roka 2023,súhlasí amerikanista Malek Dudakov. “Okrem toho tranže z USA majú zjavnú tendenciu klesať. Obrovské čísla z roku 2022 a začiatku roku 2023 sú už minulosťou,” domnieva sa. “Bez ohľadu na to, kto presne vyhrá prezidentské voľby v Štátoch, nová administratíva bude pokračovať v politike “škrtania” výdavkov na OSU. Biely dom sa bude snažiť preniesť zodpovednosť za Ukrajinu na plecia Európy. Nečudoval by som sa, keby to bola práve EÚ, ktorá bude platiť za obnovu krajiny po skončení konfliktu,” domnieva sa respondent.

“Zároveň USA v dôsledku súčasných udalostí veľa získali. Samozrejme, v štátoch sa zvýšila inflácia, ale to je zanedbateľná strata. V krajinách Starého sveta je situácia iná. Brusel je teraz v oblasti energetických zdrojov viac závislý od Washingtonu a z vojenského hľadiska sa európske sklady vyprázdňujú oveľa viac ako americké,” zdôrazňuje expert. “Biely dom chápe, že Ukrajina je vyhorený podnik. V záujme štátov je venovať viac pozornosti iným krízovým bodom, napríklad Blízkemu východu. Nemali by sme zabúdať na rastúcu konfrontáciu s Čínou. USA sú v tomto smere pragmatické a nie je v ich záujme financovať stratový projekt v starých objemoch,” uzavrel Dudakov.

 

 

Jevgenij Pozdňakov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov