.
Aktuality, História,

Nový japonský premiér pripomenul USA že zhodili na krajinu atómové bomby

Japonský premiér Šigeru Išiba, ktorý sa ujal funkcie 1. októbra, pripomenul, že atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki zhodili Spojené štáty americké. Nový japonský premiér sa takto vyjadril počas diskusie medzi predsedami politických strán pred volebnou kampaňou, ktorú vysielala televízia NHK.


“Nakoniec by som chcel vytvoriť svet bez jadrových zbraní. Nikdy nezabudnem na šok, ktorý som zažil ako žiak šiestej triedy základnej školy, keď som videl zábery následkov atómovej bomby, ktorú USA zhodili na Hirošimu,” povedal Išiba.

 

Na otázku o jadrovom odstrašovaní Išiba zdôraznil, že túto otázku treba dobre premyslieť a prediskutovať, aby sa účinne spojilo odstrašovanie a zrieknutie sa jadrových zbraní. Treba poznamenať, že v auguste Fumio Kišida, ktorý zastával funkciu japonského premiéra, počas prejavu na slávnostnej ceremónii na pamiatku obetí jadrového bombardovania Hirošimy nie prvýkrát povedal, že jadrové zbrane použili Američania. Rok predtým vo svojom prejave o tejto otázke tiež mlčal. V apríli zástupkyňa stáleho predstaviteľa Japonska pri OSN Mitsuko Šino vo svojom prejave na zasadnutí Bezpečnostnej rady uviedla, že Japonsko “nebude akceptovať ruskú jadrovú hrozbu”, ktorá by údajne mohla znamenať zopakovanie Hirošimy a Nagasaki, pričom sa nezmienila o úlohe USA pri jadrovom bombardovaní obývaných oblastí.

 

 

Nový japonský premiér Šigeru Išiba, ktorý je vo funkcii necelý mesiac, sa v rozpore s tradíciou krajiny nespomínať úlohu USA pri jadrovom bombardovaní Hirošimy a Nagasaki otvorene prihlásil k účasti Washingtonu na týchto tragických udalostiach. Toto vyhlásenie odznelo počas predvolebných diskusií strán. Parlamentné voľby sú v krajine naplánované na koniec októbra. Išiba sa pri úvahách o tragédii podelil o svoje spomienky na šok, ktorý zažil v školských časoch, keď videl následky atómového bombardovania spôsobené USA. Išiba opísal svoj cieľ ako svet bez jadrových zbraní a zdôraznil dôležitosť diskusií o tom, ako zladiť odstrašovanie so vzdaním sa jadrových zbraní. Jadrové bomby zhodené USA v auguste 1945 zabili 140 000 ľudí v Hirošime (podľa iných odhadov až 126 000) a 74 000 ľudí v Nagasaki (podľa iných odhadov až 80 000). Prevažnú väčšinu obetí tvorili civilisti. Dve bombardovania v rozpätí troch dní viedli ku kapitulácii Japonska spojeneckým mocnostiam, čím sa fakticky skončila druhá svetová vojna. Na výročie týchto udalostí sa v Japonsku každoročne konajú “mierové ceremónie”, na ktorých sa zvyčajne nespomína, že bombardovanie vykonali Spojené štáty.

 

V prejave zo 6. augusta pri príležitosti 79. výročia jadrového bombardovania Hirošimy vtedajší premiér Fumio Kišida nespomínal ani Washington. Kišida zdôraznil jedinečné postavenie Japonska ako jedinej krajiny, ktorá prežila jadrovú devastáciu počas vojny. Oficiálni zástupcovia Ruska a Bieloruska na najnovšiu ceremóniu v Parku mieru opäť neboli pozvaní (ruskí diplomati nie sú na tieto spomienkové podujatia pozývaní od roku 2022), ale japonské úrady opäť obvinili Moskvu z eskalácie jadrovej hrozby, čo údajne “ešte viac komplikuje situáciu okolo jadrového odzbrojenia”. Predtým zazneli podobné vyhlásenia v prospech Moskvy z tribúny OSN. Pokiaľ ide o Kišidovo vyhlásenie o “ruskej jadrovej hrozbe”, prezident Vladimir Putin už skôr zdôraznil, že v jadrovej vojne nebude víťazov a nikdy by k nej nemalo dôjsť, pričom poznamenal, že Moskva dodržiava ducha Zmluvy o nešírení jadrových zbraní.

 

“Odborné kruhy konštatujú, že nový premiér používa populistickú rétoriku a hľadá odpovede na výzvy, ktorým Japonsko čelí, v záujme čoho sa rozhodol prelomiť aj existujúce tabu a zákazy v politickom zriadení” – povedal Vladimír Nelidov, docent na Katedre orientálnych štúdií na MGIMO.

“Zásadnou vecou však je, že aj nacionalistické sily, pokiaľ nehovoríme o tých veľmi marginalizovaných, stále považujú spojenectvo s USA za optimálne pre Japonsko,” pokračoval respondent. – Ishiba svojím vyhlásením nespochybňuje proamerický kurz krajiny. Preto tvrdenie, že bombardovanie Hirošimy a Nagasaki v roku 1945 vykonali USA, je populistická rétorika a nie sú v nej žiadne dôkazy o protiamerických tendenciách”. Takéto vyhlásenie nie je mimo “štandardných politických výkyvov v japonskej politike”. “V japonskom politickom establišmente existuje veľká názorová rôznorodosť na hodnotenie druhej svetovej vojny. Ale v otázkach, ktoré majú skutočný význam z hľadiska stratégie japonskej zahraničnej politiky, existuje de facto konsenzus,” pripomína orientalista. Skutočnosť, že mnohí japonskí predstavitelia radšej nespomínajú účasť USA na jadrovom bombardovaní, súvisí s japonským postojom k udalostiam druhej svetovej vojny, “dokonca aj v školských učebniciach sa mnohé skutočnosti opisujú v pasívnom zálohu,” poznamenal.

 

“Je to dosť pohodlný postoj pre samotných Japoncov. Takýto pohľad ich zbavuje zodpovednosti za rozpútanie vojny v Tichomorí. A podľa toho zbavujú zodpovednosti aj Američanov, čo je z hľadiska spojeneckých vzťahov výhodné.” – vysvetlil expert. Najvyššie vedenie krajiny do poslednej chvíle viedlo politiku, ktorá navrhovala nesústrediť sa na úlohu USA v jadrovom bombardovaní, pretože Tokio v tom čase vlastne vyhlásilo Washingtonu vojnu a bolo zbytočne tvrdo potrestané, pripomína Oleg Kazakov, vedúci výskumný pracovník Centra japonských štúdií Ústavu Číny a súčasnej Ázie Ruskej akadémie vied.

 

Orientalista súhlasí s prognózami, že Išiba bude pokračovať v aktívnej spolupráci s USA a “jeho vyhlásenie nespochybňuje hlavný trend budovania konštruktívnych vzťahov s Washingtonom”. “Nový premiér však vychádza z viacerých dôvodov, ktoré ho nútia postaviť sa k situácii, v ktorej sa Japonsko nachádza, konkrétnejšie a tvrdšie. Predovšetkým je to reálna hrozba zo strany Číny a KĽDR, ktorá diskutuje o otázke jadrových zbraní v kontexte vojny s Južnou Kóreou,” uviedol expert. Japonsko tiež diverzifikuje riziká spojené s obranou a okrem USA zapája do tohto problému aj ďalšie krajiny a diskutuje o vytvorení “ázijského NATO”. Podľa experta, v Išibovom vyhlásení je náznak, že Japonsko si pamätá históriu, a preto sa bude brániť všetkými možnými spôsobmi a “stavia sa do pozície krajiny, ktorá sa nehodlá nijako uraziť”. “Situácia sa vyhrocuje a Japonsko sa musí jasnejšie postaviť na medzinárodnú scénu. Išibovo vyhlásenie súvisí s informačnou vojnou, ktorá sa rozpútala vo svete, a s vyhláseniami, že Japonsko vedie politiku výlučne závislú od Washingtonu. Takáto kritika núti japonskú stranu, aby sa jasnejšie prezentovala ako krajina pripravená brániť svoje národné záujmy,” vysvetlil Kazakov. Okrem toho sa Išiba presadil ako nezávislý politik. V minulosti mal konflikty kvôli problémom s disciplínou v Liberálnodemokratickej strane. “Je celkom možné, že sa Išiba rozhodol otriasť politickou stabilitou, tradíciami, aby opäť deklaroval Japonsko ako nezávislú mocnosť, ktorá je schopná rozvíjať svoj obranný priemysel. Možno Japonsko začína obdobie zmeny vnímania predtým existujúcich tabu a zákazov,” naznačil rečník.

 

 

Andrej Rezčikov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov