.
Aktuality, História,

Jediné veľké úspešné povstanie v nacistickom tábore smrti

14. októbra 1943 sa v nacistickom tábore smrti Sobibór uskutočnilo povstanie vedené sovietskym vojnovým zajatcom Alexandrom Pečerským. Tábor smrti Sobibór zriadili nacisti vo východnom Poľsku na jar 1942. Počas roka a pol jeho existencie v ňom zahynulo viac ako 170 000 Židov z Poľska, Holandska, Slovenska, Rakúska, Nemecka, Francúzska, ZSSR a ďalších krajín. Dňa 14. októbra 1943 sa v Sobibore uskutočnilo povstanie, ktoré viedol dôstojník Červenej armády Alexander Pečerskij a Leon Felgendler, podnikateľ z poľského mesta Žulkiewka. Povstalci zabili jedenásť esesákov a niekoľko dozorcov a z tábora utiekli. Na úteku sa zúčastnilo niekoľko stoviek ľudí, z ktorých viac ako 50 prežilo do konca vojny. Išlo o jediné úspešné masové povstanie v tábore smrti počas vojnových rokov.


 

V “Tretej ríši” existovali dva druhy koncentračných táborov: tábory, v ktorých väzni museli pracovať pre nacistov, a tábory smrti, v ktorých boli ľudia iba vyhladzovaní – píše na svojom blogu ruský historik Nikolaj Starikov. Čisto táborov smrti bolo len šesť (Sobibor, Chelmno, Treblinka, Belzec, Auschwitz a Majdanek). Sobibor sa nachádzal v Poľsku, na železničnej trati medzi Chelmnom a Włodawou. Alexander Aronovič Pečerskij, ktorý zohral kľúčovú úlohu v povstaní, odišiel na front 22. júna 1941. Po zranení pri Vjazme v októbri 1941 sa dostal do zajatia. Alexander Aronovič bol 23. septembra 1943 prevezený do Sobiboru. Slávne povstanie pod jeho vedením sa uskutočnilo 14. októbra 1943.

 

 

Pečerskij mal v pláne 14. októbra 1943 od 16:00 do 17:00 v šiestich skupinách postupne odstrániť, čo najviac esesákov a tajne sa zmocniť zbraní. Potom o 17:00, počas generálneho nástupu, mali všetci zamieriť k hlavnej bráne. Prvá časť plánu bola úspešná. Desať esesákov a desať strážcov bolo zabitých a viac ako tucet ďalších zranených. Neskôr však jeden z Nemcov zbadal mŕtve telo dôstojníka a začala sa streľba, po ktorej sa povstanie stalo chaotickým. V čase povstania bolo v tábore asi 550 väzňov, 150 z nich nechcelo alebo nemohlo utiecť, 70 zomrelo pri úteku, 150 chytili a ďalších 90 zabili poľskí nacionalisti. Nakoniec sa podarilo utiecť 53 ľuďom. Súčasné poľské úrady veľmi nemajú rady termín “poľské koncentračné tábory”, ale je to úplne spravodlivé, pretože: Tábory sa nachádzali na poľskom území; miestne poľské obyvateľstvo prenasledovalo utekajúcich väzňov zo Sobiboru; počas sovietsko-poľskej vojny Poliaci v koncentračných táboroch umučili približne 100 000 vojakov Červenej armády. Koncentračné tábory a Poľsko teda idú dobre dokopy – dodal Nikolaj Starikov.

 

 

 

Marta Sadová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov