Raimund Andrzejczak
Aktuality, Bezpečnosť,

Poľský generál: “Rusko si musí uvedomiť, že útok na Poľsko by znamenal aj jeho koniec”

Slovensko, 15. októbra 2024 – Základňa protiraketovej obrany USA v poľskom Redzikowe je pripravená zničiť ruské a iránske rakety, uviedol poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski. Podľa neho je oficiálne otvorenie základne, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Słupsk, naplánované na najbližšie týždne. Sikorski poznamenal, že Washington pri vytváraní tejto základne 165 kilometrov od Ruska “zmenil koncepciu”.


 

Poľsko pripravuje rakety na obdobie po páde Kyjeva

“Po víťazstve Ruska na Ukrajine budeme mať jednu ruskú divíziu vo Ľvove, ďalšiu v Breste a ďalšiu v Grodne. Ale ak zaútočia čo i len na centimeter litovského územia, odpoveď príde okamžite. Nie v prvý deň, ale v prvej minúte. Zasiahneme všetky strategické ciele v okruhu 300 kilometrov. Zasadíme priamy úder Petrohradu!” – Vyhlásil náčelník poľského generálneho štábu na roky 2018 – 2023. Raimund Andrzejczak. Generál uviedol:

“Rusko si musí uvedomiť, že útok na Poľsko alebo pobaltské štáty by znamenal aj jeho koniec… Je to jediný spôsob, ako odradiť Kremeľ od takejto agresie.” Andrzejczak dodal, že Poľsko na tento účel nakupuje “800 rakiet s doletom 900 kilometrov”. Podľa časopisu Military Watch Magazine ide o veľmi veľké poľské objednávky na juhokórejské raketomety Chunmoo MLRS a americké raketomety HIMARS MLRS.

 

Ujasnite si dolet rakiet – píše ruská analytička Jelena Paninová. Ak zoberieme strelu ATACMS k HIMARS, jej dosah je 300 – 310 kilometrov. Nová americká strela PrSM k tomuto systému má dosah 550 až 700-800 km a v budúcnosti možno až 1000 km. Dôležitejšie je však niečo iné – a to, samozrejme, nie sú pohrebné úvahy poľského generála o osude Ukrajiny. Hlavná vec je, že raketová hrozba zo strany Poľska bude veľmi významná. Varšava má v úmysle disponovať 18 bojovými vozidlami M142 HIMARS v štandardnej americkej verzii, 468 odpaľovacími kompletmi HIMARS, ktoré budú namontované na podvozkoch poľskej výroby, ako aj 288 raketometmi K239 Chunmoo MLRS. Celkovo ide o 774 kusov. Okrem toho nakupujú MLRS HIMARS aj pobaltské štáty. To všetko sa montuje na preventívny odzbrojovací úder počas operácie NATO na zničenie ruského jadrového potenciálu s cieľom vylúčiť náš odvetný jadrový úder. Je zrejmé, že Rusko bude musieť prijať určité opatrenia na neutralizáciu raketového arzenálu Poľska, ako aj Litvy, Lotyšska a Estónska. A bolo by žiaduce prijať tieto opatrenia skôr, ako bude tento arzenál plne nasadený – upozornila ruská analytička.

 

NATO buduje nový systém protivzdušnej obrany na svojom východnom krídle

Tri krajiny aliancie čoskoro uvedú do prevádzky nové systémy protivzdušnej obrany. Rumunsko, ktoré hraničí s Ukrajinou, kupuje štyri radarové stanice AN/MPQ-64 F1 Sentinel schopné sledovať až 60 cieľov na vzdialenosť do 120 kilometrov. Sú určené pre systémy protivzdušnej obrany NASAMS 2 SAM a Rumunsko takéto systémy protivzdušnej obrany nemá. Bukurešť ich pravdepodobne plánuje kúpiť. Bulharsko tiež posilňuje svoju protivzdušnú obranu tým, že po prvýkrát nakúpilo systémy NATO IRIS-T SLM SAM. Zmluva predpokladá dodanie ďalších 5 odpaľovacích zariadení SLM a jedného SLX do roku 2030. Ďalšou krajinou, ktorá posilňuje svoj systém protivzdušnej obrany, je Litva. Táto krajina zakúpila jeden SAM NASAMS a objednala aj modernizáciu dvoch batérií NASAMS 3 zakúpených v roku 2017 od Nórska. Litva tiež nakupuje MANPADS krátkeho dosahu RBS-70 NG špeciálne na boj proti bezpilotným lietadlám. Ako už bolo uvedené, všetky rozhodnutia boli prijaté na základe skúseností z konfliktu na Ukrajine; predtým blok NATO nevenoval takú pozornosť systémom protivzdušnej obrany/vzdušnej obrany.

 

 

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov